Actualitate
STUDIU: Tinerii români, printre cei care cheltuiesc cel mai mult pe haine și accesorii din estul și centrul Europei
Tinerii din România cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani cheltuiesc, în medie, 33 de euro lunar pe haine, încălțăminte și alte accesorii asociate, cu mult peste media celorlalte țări din estul și centrul Europei, deși atunci când sunt întrebați de unde provin banii aceștia au cea mai mică rată de răspuns la categoria ‘joburi part-time sau full time’ – 76%, potrivit unui studiu Erste Group prezentat marți de Dana Demetrian, vicepreședinte Retail și Private Banking BCR, în cadrul unei conferințe.
Potrivit documentului citat, cehii și slovacii alocă pe haine, încălțăminte și alte accesorii asociate, spre exemplu, doar 21 euro, ungurii — 17 euro, croații — 22 euro iar sârbii — 18 euro. Mai departe, România are, cu excepția Austriei, cei mulți tineri din grupa de vârstă 17-19 ani care dețin un telefon de tip smartphone. Atunci când sunt întrebați de unde provin banii, tinerii românii au cea mai mică rată de răspuns la categoria ‘joburi part-time sau full time’ — 76%, în timp ce cehii se află la 99%, austriecii la 98%, slovacii și croații la 97%, iar ungurii la 82%.
Potrivit studiilor Erste, principala sursă de educație financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporție covârșitoare — 95%, în timp ce școala deține un procent de 9%, iar băncile doar 5%. Studiul a fost efectuat în primul semestru din acest an, prin interviuri face to face, în toate țările în care Erste este prezentă. În România, acesta a fost realizat pe baza a 800 de interviuri.
Conform studiului, 29% dintre românii care economisesc o fac pentru viitorul copiilor, iar 48% și-au declarat intenția de a face acest lucru în viitorul apropiat, peste media europeană, de 25%, dar sub cea mondială, de 34%. Numărul celor care economisesc pentru copii este în creștere cu aproximativ 5% față de nivelul înregistrat în urmă cu un an. Potrivit Danei Demetrian, părinții economisesc pentru copii 41 de euro pe lună (echivalent în moneda locală). În ceea ce privește motivele, părinții economisesc, printre altele, pentru studiile copiiilor sau pentru a accesa credite ulterior.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News