Actualitate
STUDIU: Un pachet de țigări pe zi, echivalentul a 150 de mutații în fiecare celulă a plămânilor. Ce spun cercetătorii
Oamenii de știință au descoperit că fumatul unui pachet de țigări pe zi poate produce 150 de schimbări negative asupra celulelor pulmonare. Rezultatele provin dintr-un studiu referitor la schimbările genetice, sau chiar mutațiile, cauzate de fumat, asupra organelor din corp, informează Reuters.
Studiul a fost publicat în revista „Science”.
Cercetătorii au declarat că rezultatele indică o legatură directă între numărul de țigări fumate pe parcursul vieții și numărul de mutații în ADN-ul tumorilor canceroase.
Cele mai ridicate rate ale mutațiilor au fost găsite în cazurile de cancer pulmonar, dar tumorile din alte părți ale corpului -inclusiv vezica urinară, ficat și gât- sunt asociate, de asemenea, cu fumatul.
Astfel se explică de ce fumatul cauzează multe alte tipuri de cancer, în afară de cel la plămâni. La nivel mondial, fumatul ucide șase milioane de oameni pe an și, în cazul în care această tendință se va menține, Organizația Mondială a Sănătății prezice mai mult de un trilion de decese cauzate de tutun pentru acest secol.
Cancerul apare în urma unor mutații în ADN-ul unei celule.
Fumatul a fost conectat la cel puțin 17 tipuri de cancer. Până de curând, oamenii de știință nu au fost clari cu privire la mecanismele din spatele acestora.
Ludmil Alexandrov, de la Los Alamos National Laboratory din SUA și unul dintre cei care au condus cercetarea, a explicat că au existat dificultăți în explicarea modului în care fumatul creste riscul apariției de cancer în anumite părți ale corpului care nu intră în contact direct cu fumul.
„Am avut o mulțime de dovezi epidemiologice care leagă fumatul de cancer, dar acum putem, într-adevăr, să observăm și să cuantificăm schimbările moleculare de la nivelul ADN-ului”, a spus acesta.
Acest studiu a analizat peste 5.000 de tumori, comparând cancerul prezent la fumători cu cancerul prezent la oameni care n-au fumat niciodată. Au fost găsite amprente moleculare în ADN-ul fumatorilor, iar oamenii de știință au numărat câte dintre acestea se aflau în tumori diferite.
Fiecare mutație reprezinta un potențial punct de pornire pentru o „cascadă de daune genetice”, care poate duce la cancer în cele din urmă, au mai adăugat aceștia.
Rezultatele au mai arătat că fumatul unui pachet de țigări pe zi duce la 97 de mutații, în medie, pentru fiecare celulă din laringe, 39 de mutații pentru faringe, 23 pentru gură, 18 pentru vezica urinară și șase mutații în fiecare celulă a ficatului – în fiecare an.
Reamintim că joi, 3 noiembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice comercializarea ţigărilor cu arome. La 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial urmează să fie interzise produsele din tutun cu arome, cum ar fi cele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie, iar cele mentolate vor dispărea de pe piaţă până în 2019.
Citește și Comercializarea ţigărilor cu arome va fi interzisă. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ionel
sâmbătă, 05.11.2016 at 12:41
Nicotina afecteaza creierul si personalitatea fumatorului iar compusii din fum afecteaza organismul fumatorului si pe cele ale persoanelor din jurul sau. Dar cum altfel ar putea cineva sa contribuie dintr-un foc atat la profitul producatorilor de tutun, la cel al lantului de comercializare cat si la bugetul de stat?