Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Vitamina D nu ne vindecă de Covid, dar este esențială în izolare și carantină

Publicat

Deși de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent au fost făcute studii care indicau o corelare între cantitatea de vitamina D din organism și infecția cu SARS-CoV-2, experții în sănătate susțin că dovezile existente nu sunt suficiente ca să recomande această vitamină pentru prevenirea sau tratarea infecției cu Covid-19, transmite BBC.

Oficialii din domeniul sănătății au revizuit dovezile privind legăturile dintre vitamina D și Covid-19, după ce un număr mic de studii au sugerat că ar putea juca un rol în răspunsul imun al organismului la virusurile respiratorii, inclusiv la noul coronavirus.

Cu toate acestea, experții au descoperit că există „dovezi insuficiente” care să recomande aceste vitamine pentru prevenirea sau tratarea unei boli și susțin că sunt necesare studii controlate, de înaltă calitate, înainte să se ajungă la concluzia că Vitamina D este eficientă în lupta cu virusurile respiratorii.

„Continuăm să monitorizăm dovezile pe măsură ce sunt publicate și vom revizui și actualiza ghidul, dacă va fi necesar”, a declarat Dr. Paul Chrisp, director al centrului pentru orientări de la NICE.

Totodată, Adrian Martineau, profesor clinic de infecții și imunitate la Universitatea Queen Mary din Londra, susține că există o șansă ca Vitamina D „să reducă riscul și/sau severitatea virusului Covid-19” și speră că studiile clinice în curs de desfășurare vor scoate la lumină adevărata eficacitate a vitaminelor.

Vitamina D este în continuare esențială pe parcursul iernii

Deși dovezile existente nu susțin eficacitatea vitaminei D pentru tratarea virusului Covid-19, experții în sănătate consideră că aceasta are beneficii pentru sănătate și ajută persoanele care o iau zilnic  să se mențină sănătoase din punct de vedere nutrițional.

Administrarea de vitamina D este deosebit de importantă pe parcursul iernii însă în special iarna aceasta, din cauza timpului ridicat pe care oamenii îl petrec în interiorul casei, izolându-se și protejându-se de coronavirus. Astfel oamenii nu mai reușesc să producă suficientă vitamina D din lumina soarelui – o sursă cheie.

Pe lângă lumina produsă de soare, Vitamina D mai poate fi obținută și din anumite alimente, cum ar fi peștele, cerealele uleioase sau diverse suplimente.

Pentru cine se recomandă administrarea vitaminei D pe tot parcursul anului

Unele categorii de persoane riscă să nu aibă suficientă vitamina D în organism, indiferent de anotimp. Printre acestea se numără:

  • cei cu pielea închisă la culoare (cum ar fi persoanele cu origini africane, afro-caraibiene sau din sudul Asiei),
  • cei care nu ies des afară,
  • cei care își acoperă cea mai mare parte a pielii atunci când ies la lumina soarelui.

Pentru aceste persoane medicii recomandă să ia un supliment de vitamina D pe tot parcursul anului, chiar și primăvara și vara.

sursa: digi24.ro, bbc.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax