Eveniment
FOTO-VIDEO: SUBIECTELE de la BAC 2016, Română, proba scrisă: Romanul psihologic la profilul UMAN, romanul interbelic la REAL. Cerinţele
Absolvenţii de liceu au trecut luni, 4 iulie, prin emoțiile primei probe scrise de la examenul de BACALAUREAT 2016. Peste 2.300 de absolvenţi de liceu din Alba au fost așteptați să susţină proba scrisă la limba şi literatura română. Timp de trei ore, aceștia au avut de rezolvat cerințele de pe foaia de examen, în funcție de profilul clasei.
Din judeţul Alba, au fost așteptați să participe la prima probă de BAC., 2.366 de candidaţi, din care 1.744 de la profil real și 622 de la profil uman. S-au prezentat doar 2.299, 67 dintre ei fiind absenţi.
La proba scrisă de Limba şi literatura română de luni, 4 iulie, a fost înregistrat în judeţul Alba şi un caz de tentativă de fraudă în cadrul examenului de Bacalaureat. Un candidat a fost eliminat din sală, la Abrud, pentru că i-a sunat telefonul mobil, spre sfârşitul intervalului pentru testare.
Vezi şi Tentativă de FRAUDĂ la BAC 2016 în Alba, proba scrisă de Limba Română: Absolvent din Abrud, eliminat din sală, pentru că i-a sunat telefonul mobil în examen
SUBIECTE Limba şi literatura română – proba scrisă – BACALAUREAT 2016 – profil real
Candidaţii au primit, la Subiectul I, un text din piesa de teatru „Madona”, de Tudor Muşatescu, pe baza căruia au avut de găsit sinonime, de explicat rolul cratimei, de construit enunţ cu locuţiuni / expresii care să includă cuvântul „viaţă”, de menţionat o modalitate de caracterizare a personajului feminin, rolul notaţiilor, de ilustrat din text trăsături ale genului dramatic şi de comentat o secvenţă din text.
La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice (calculator, tablete, telefoane), în viaţa tinerilor.
La Subiectul III, au avut de prezentat, într-un eseu de 600-900 de cuvinte, viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic studiat.
În foto, subiectele integral:
SUBIECTE Limba şi literatura română – proba scrisă – BACALAUREAT 2016 – profil uman
Subiectul I: cerinţe pe baza unui text din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” (Horia Lovinescu)
Subiectul II: de compus text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală
Subiectul III: caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.
Subiectele şi baremele de la această probă vor fi publicate de Ministerul Educaţiei, pe edu.ro, în jurul orei 15.00.
La examenul de bacalaureat, elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examen subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
CALENDAR BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2016:
13-15 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
15-17 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
21-24 iunie: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
4 iulie: Limba şi literatura română (proba E a, proba scrisă);
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E b, proba scrisă);
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E c, proba scrisă);
8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, proba scrisă);
12 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00);
13-15 iulie: Rezolvarea contestaţiilor;
16 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News