Connect with us
Publicitate

Actualitate

Subvenţii mai mari pentru cei care vând sau arendează terenuri agricole şi modificări în Legea cooperativelor

Publicat

teren, teren agricol, parcele Ministerul Agriculturii vrea să mărească subvenţiile pe teren pentru fermieri, pentru a încuraja comasarea în loturi mai mari şi a reduce suprafeţele nelucrate. Autoritatea a anunţat deja iniţiativa de promovare a cooperativelor agricole, ca formă de asociere, cu facilităţi, iar pe site-ul ministerului a fost publicat proiectul de lege ce aduce modificări.

La ora actuală în România sunt aproximativ 800.000 de fermieri care au proprietăţi între 1 și 5 hectare de teren agricol. În total, aceştia deţin peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezintă doar 1% din total, adică 11.000 de societăţi. Acestea dețin cealaltă jumătate din suprafața agricolă a României, aproape 5 milioane de hectare.

De asemenea, aproximativ 500.000 de hectare de teren agricol nu sunt lucrate. Pentru a determina fermierii să se implice, Ministerul Agriculturii vine cu ideea unei subvenţii pe teren mai mari cu 20 de procente, adică aproximativ 200 de euro. Vor primi aceşti bani timp de cinci ani doar dacă vând sau arendează terenurile.

Vezi şi Ministerul Agriculturii vrea sa reintroducă „moda” CAP-urilor comuniste. Mai puţine taxe pentru fermieri

„Neavând utilaje agricole, costurile lucrărilor aproape egalează venitul suprafeţei, venitul de pe o suprafaţă a unui hectar. În situaţia mea, am o parte din teren departe de unde locuiesc, e vorba de câţiva kilometri, aproape 10 kilometri, chiar sunt dispus să arendez acel teren”, spune Nicolae Bolea, un fermier din Alba, citat de digi24.ro.

Astfel, cei care vând sau arendeaza terenurile agricole vor primi subvenţii, iar cei care ies din categoria 1-5 hectare şi intră în categoria 5-30 de hectare vor avea drept la o plată redistributivă, respectiv o plată mai mare pe suprafaţă.

Pentru anul viitor, Ministerul Agriculturii a alocat deja 112 milioane de euro, bani din fonduri europene. Însă, după cum susţin asociaţiile agricole, jumătate din populaţia ţării trăieşte la sat şi se întreţine din câştigul obţinut din agricultură, iar o mare parte din proprietăţi nici măcar nu sunt înscrise în cartea funciară.

Din 2018, fermierii nu vor mai putea primi subvenţii pe teren dacă nu au cadastru pentru suprafaţa deţinută.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicat, miercuri, proiectul de modificare şi completare a Legii cooperației agricole nr.566/2004prin care se stabileşte cadrul legal al înființării, organizării şi funcţionării cooperaţiei în sectorul agroalimentar.

Potrivit acestuia, “cooperativa agricolă este producătoare de produse agricole și alimentare, desfăşoară activităţi comerciale, este prestatoare de servicii în sectorul agroalimentar, urmărind în acest scop”, respectiv “unitate tehnico-economică – unitate de sine stătătoare atât tehnic, cât și economic, ce presupune utilizarea în comun a forței de muncă și a mijloacelor de producție”.

În plus, “cooperativele agricole de gradul 1 sunt persoane juridice constituite, după caz, din persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau întreprinderi familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare”, iar “cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice și persoane fizice, de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, după caz, în scopul integrării pe orizontală și pe vertical a activității economice desfășurate de acestea și autorizate în conformitate cu prevederile prezentei legi”.

Capitalul social al cooperativei agricole este de minimum 500 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 1 şi de minimum 10.000 lei, pentru cooperativele agricole de gradul 2, fiind compus din părţi sociale subscrise la aderare şi vărsate potrivit actului constitutiv.

Numărul părţilor sociale vărsate iniţial nu poate fi mai mic decât 1/10 din numărul părţilor sociale subscrise, iar valoarea unei părţi sociale nu poate fi mai mică de 10 lei.

Terenurile, clădirile și efectivul de animale ale membrilor cooperatori rămân în proprietatea acestora, cooperativa agricolă putând primi drept de folosință.

Alte prevederi

Cooperative agricole de gestionare a producției agricole, silvice și piscicole pot organiza integrarea producției agricole primare rezultate din exploatațiile membrilor cu procesarea și/sau cu comercializarea, precum și utilizarea în comun a utilajelor și construcțiilor care aparțin cooperativelor.

Cooperativa agricolă poate primi drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris dat de către aceștia și conform statutului cooperativei.

Cooperativa agricolă este fermier, producător agricol, persoană juridică, a cărei dimensiune reprezintă cumulul dimensiunilor exploatațiilor membrilor cooperatori, aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă și a exploatației cooperativei, după caz.

În cazul accesării fondurilor de la bugetul de stat sau a fondurilor europene, destinate schemelor de plăți directe, ajutoarelor naționale tranzitorii și măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, de către cooperativele agricole, fondurile pot fi distribuite în mod corespunzător membrilor cooperatori, acestea nefiind purtătoare de impozit.

Valorificarea producției membrilor cooperativei agricole se va realiza de către aceasta pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/ aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care acesta participă în cooperativa agricolă, precum și că producția destinată vânzării aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifică integral prin intermediul cooperativei.

Facilităţi:

– reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate pentru cooperativele nou înființate, iar pentru cooperativele deja înființate pentru următorii 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi;

– scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială), pentru producția valorificată prin/ către cooperativa agricolă;

– în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit și sunt scutite de la plata impozitului pe venituri;

– scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;

– scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia.”

– contractele de concesionare/ închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociațiile de crescători prevăzute art.7 alin.(2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 rămân legal valabile sub condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor, stabilindu-se o excepție de diminuare a acestuia cu maximum 10% corespunzător încărcăturii cu animale a unei suprafețe de maximum 30% din suprafața concesionată/închiriată, în anumite condiții.

Nu se acordă niciun sprijin financiar de la bugetul de stat sau din fonduri europene cooperativelor agricole care și-au fragmentat exploataţiile după intrarea în vigoare a prezentei legi și nici cooperativelor ale căror exploataţii sunt rezultatul fragmentării respective.

Vezi proiectul integral: Modificare Legea cooperatiei agricole_30.09.2015

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate