Connect with us
Advertisement

Educație

Supraveghere video permanentă, în sălile de clasă. Ce spune ministrul Educației despre propunere

Publicat

Una dintre măsurile propuse de sindicatele profesorilor este supravegherea video permanentă în săli de clasă, dar și pe holurile și în curtea unităților de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că propunerea ar putea reprezenta o soluție de combatere a violenței din școală.

Propunerea Federației Sindicatelor din Educație: ”Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului”.

AICI, toate propunerile.

Declarațiile ministrului Educației

„Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările.

Sigur, avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orei.

Dar eu cred că, pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar, în opinia mea, ele pot reprezenta o soluție”, a spus Deca, potrivit edupedu.ro.

Altă propunere a sindicatelor este reintroducerea exmatriculării. Mai exact exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, ca măsură de sancționare a elevilor.

„O astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”, spune ministrul.

Sindicatele mai propun, pentru abateri deosebit de grave, mutarea elevilor în centru de reeducare, ce se impun a fi reînființate.

Despre această variantă, ministrul spune că există soluții mai eficiente pentru reabilitarea elevilor.

”Avem deja centre de reeducare speciale, dar direcționarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanța, deci acolo avem o procedură foarte clară, din punct de vedere juridic.

Nu cred că ne trebuie segregare de tip, centre de reeducare, așa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile ce au trecut am văzut că există soluții mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor.

De altfel, asociația psihologilor atrage atenția asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că pot rezolva problema, dar, de fapt, nu rezolvă cauzele”, a spus Ligia Deca.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement