Actualitate
Sute de cereri pentru bilete de tratament la Casa de Pensii Alba, în luna mai. Ce staţiuni preferă pensionarii din judeţ
Peste 1.400 de cereri pentru bilete de tratament au depus pensionarii din Alba, de la începutul anului, la Casa de Pensii. În luna mai, au fost înregistrate 700 de solicitări, preferinţele beneficiarilor fiind staţiunile Felix, Geoagiu, Sovata, Turda şi Herculane. Reamintim că în acest an pensionarii au la dispoziţie cu 20% mai multe bilete de tratament faţă de anul trecut.
Numărul solicitărilor a crescut pentru seriile din luna mai. Astfel, dacă pentru plecările în staţiuni începând cu 19 aprilie au fost depuse 133 de cereri, pentru perioada din 5 mai numărul acestora a crescut la 344. Pentru acest interval, sunt disponibile 212 bilete, iar cele mai solicitate staţiuni sunt Felix, Geoagiu, Sovata, Turda şi Herculane. Pensionarii s-au mai arătat interesaţi şi de tratamente la Căciulata, Buziaş, Covasna, Amara, 1 Mai, Sângeorz, Sinaia, Techirghiol sau Vatra Dornei.
O altă serie de 201 bilete mai este disponibilă cu plecare din data de 21 mai, pentru care au fost înregistrare 365 de solicitări.
În cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiaşi beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuţii sau gratuit.
În noile criterii de acordare a biletelor de tratament balnear s-au menţinut categoriile de persoane care beneficiază de tratament balnear în mod gratuit, în limita numărului de locuri alocate de Casa Naţională de Pensii. În acest an, CNPP a alocat judeţului Alba un număr total de 4.100 de bilete.
În situaţia în care numărul locurilor repartizate pentru a fi distribuite gratuit este epuizat, se pot elibera bilete cu plata unei contribuții individuale, potenţialilor beneficiari de bilete gratuite, în calitate de pensionar al sistemului public de pensii numai cu acceptul scris al acestora.
Calculul contribuţiei individuale în cazul pensionarilor este acelaşi ca și în anul 2013, respectiv 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. În situaţia pensionarilor care au și calitatea de asiguraţi, contribuţia individuală este 50% din cuantumul total al drepturilor de pensie și din nivelul câştigului brut de natură salarială realizat din luna anterioară celei în care se face repartiţia.
Pentru 2014, mai sunt disponibile în continuare serii de bilete cu plecări din datele de: 6 iunie, 22 iunie, 8 iulie, 24 iulie, 9 august, 25 august, 10 septembrie, 26 septembrie, 12 octombrie, 13 noiembrie şi 29 noiembrie.
Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.
În scopul evitării aglomeraţiei și a deplasării din teritoriu la Casa de Pensii, solicitanţii îndreptăţiţi să beneficieze de bilete de tratament au posibilitatea de a transmite cererile prin poștă, fax, e-mail sau le pot depune personal la Casa de Pensii, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Prin cerere solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni.
Prin intermediul aplicaţiei SPA se va calcula punctajul acordat fiecărei cereri. După ordonarea descrescătoare a acestor punctaje va rezulta ordinea de acordare pe beneficiari. De asemenea, beneficiarii sunt anunţaţi prin scrisori transmise prin Posta Romana cu privire la planificarea datelor în care pot ridica biletele de la Casa Judeţeană de Pensii Alba.
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Alba, pensionarii pot alege să se trateze în stațiuni precum 1 Mai, Amara, Bazna, Buziaș, Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Govora, Herculane, Moneasa, Olănești, Sângeorz, Sărata Monteoru, Saturn, Turda sau Vatra Dornei. Cazările se fac la vile de două stele sau hoteluri de două şi trei stele.
Persoanele care doresc să primească un bilet de tratament gratuit sau cu contribuţie parţială trebuie să se prezinte cu adeverinţa de la medicul de familie, fiind necesară îndeplinirea unor criterii. Vezi Criterii de acordare bilete tratament pentru pensionari .
Persoanele cu handicap, veterani de război, pensionari de invaliditate, persoanele asigurate în zonele I şi II de expunere la radiaţii, beneficiarii Decretului-lege nr. 118/ 1990 sau al Legii nr 189/ 2000 pot beneficia de aceste tratamente gratuit.
Pentru pensionari, costul unui bilet reprezintă 50% din pensie, iar valoarea întreagă a biletului este de 1.600 de lei.
La sfârşitul anului 2013, în evidenţele Casei de Pensii Alba se aflau 101.205 de persoane beneficiare de venit din fondul de pensii (pensionari şi beneficiari de legi speciale). Dintre aceştia, 83.250 pensionari sunt din sectorul de stat, 6.064 pensionari din sectorul agricol şi 11.891 beneficiari de legi speciale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News