Eveniment
Târgul Grădinarului aduce primăvara în Cetatea Alba Carolina. Marea deschidere vineri, la ora 11.00
Târgul Grădinarului, cel mai important eveniment al primăverii în judeţul Alba, organizat de Consiliul Județean Alba împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Grupurile de Acţiune Locală Pe Mureş şi pe Târnave, Munţii Metaliferi, Trascău și Muntele Mare, Țara Secașelor Alba – Sibiu, Valea Ampoiului – Valea Mureșului, îşi deschide porţile vineri, la ora 11.00, pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia.
Ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, acest târg, ce anunţă sosirea primăverii, este aşteptat deopotrivă de expozanţi şi vizitatori.
Evenimentul se va desfăşura pe durata a 3 zile, între orele 10.00 – 18.00, și va cuprinde diverse activități și momente atractive, prin care ne dorim să oferim vizitatorilor atât posibilitatea achiziţionării de plante şi material săditor prin expoziţii cu vânzare, cât şi informaţii utile, prin prezentări de produse, demonstraţii tehnice, consultanţă privind accesarea fondurilor europene şi sfaturi de specialitate.
Aproape 60 de expozanți din Alba
La ediția din acest an și-au anunțat prezenţa 57 de expozanţi din județul Alba, care oferă o gamă variată de produse și servicii, pornind de la flori de sezon, cactuşi şi plante suculente, seminţe, bulbi, butaşi de trandafiri, viță de vie, drajoni de zmeur, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali, lavandă şi produse derivate, îngrăşăminte organice, produse fitosanitare, mobilier pentru grădină sau terasă, obiecte decorative, aranjamente florale, vaze şi ghivece dar și servicii de consultanţă în amenajare, construcţie şi montaj, precum şi noi soluţii pentru grădinărit.
Ca în fiecare an, târgul oferă cele mai adecvate soluţii pentru amenajarea grădinilor, balcoanelor sau teraselor, noutăți în domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea spaţiilor verzi, materiale, accesorii, unelte şi echipamente pentru amenajări sau întreţinere spaţii verzi, piscine sau jacuzzi, sisteme de irigații etc.
Specialiștii în domeniu vor veni în sprijinul celor interesați de grădinărit cu demonstraţii și sfaturi practice de plantare, tratare şi tăiere a pomilor fructiferi, trandafirilor, viței de vie și a arborilor ornamentali, de amenajare a spațiului exterior, dar și cu informaţii despre ultimele finanţări disponibile acordate în acest domeniu.
Informații și sfaturi pentru cei interesați
În fiecare zi, între orele 12.00-16.00, experţi din cadrul instituţiilor de profil din judeţul Alba – Direcția pentru Agricultură Județeană Alba, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Oficiul Fitosanitar Alba – se vor afla la dispoziţia vizitatorilor cu informaţii şi sfaturi de specialitate.
Şi, pentru că Târgul Grădinarului este o sărbătoare a culorilor şi a bucuriei, evenimentul va fi presărat cu momente de relaxare atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Activități pentru cei mici
Astfel, cei mici sunt invitaţi să petreacă momente fascinante în lumea cărţilor, la atelierul de lectură „Poveşti în grădină”, organizat în aer liber de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba. Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia propune numeroase activități interactive de tip arts&crafts, o expoziție despre Istoria grădinăritului în Transilvania la sfârşitul secolului al XIX-lea, activităţi despre protecţia mediului înconjurător, documentare și curiozități din istoria și patrimoniul Transilvaniei, Alba Iuliei și Muzeului Unirii.
Teatrul de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia îi invită pe micii spectatori la o nouă poveste care să aducă bucurie și voie bună, intitulată „Prietenii iepuraşului”, un spectacol interactiv care le dezvoltă imaginația, le animă dorința și bucuria de a se juca.
”Micii Grădinari”
Preocuparea pentru mediul înconjurător este una constantă în evenimentele noastre, de aceea, la atelierul de plantat, „Micii Grădinari” sunt invitaţi în lumea plantelor, unde vor avea ocazia de a se conecta cu natura, vor putea planta bulbi şi flori de primăvară în ghivece, şi vor putea participa la atelierul de pictură “Flori şi culori“ sau la cel de împletit coşuri de nuiele, îmbinând astfel bucuria jocului cu dobândirea de abilităţi şi cu înţelegerea responsabilităţii şi a respectului pentru natură.
Într-un moment artistic plin de emoţie şi culoare, majoretele de la Arieşul Ritmic din Câmpeni câştigătoare ale Campionatului Național de Majorete, vor aduce „Ritmuri de primăvară”., printr-o serie de coregrafii special pregătite pentru acest eveniment.
Pe lângă toate aceste momente deosebite, am pregătit și multe alte surprize, pe care vă invităm să le descoperiţi în acest an la Târgul Grădinarului!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News