Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Taxele locale ar putea crește de șase ori. Ministerul Dezvoltării dezminte, PNL publică dovada

bani lei monede

Publicat

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) acuză informații „eronate și tendențioase” referitor la declarațiile deputatului PNL Florin Roman, care a spus că prin noul proiect al Codului finanțelor publice locale se va propune ca autoritățile locale să fie obligate să majoreze la maxim impozitele pentru persoanele fizice și juridice la clădiri rezidențiale și nerezidențiale.

Citește și Florin Roman: PSDragnea aruncă „nucleara”. Românii obligați să plătească taxe și impozite locale mai mari

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL, a venit cu dovezi. Acesta a prezentat adresa prin care Ministerul Dezvoltării le cere primarilor să îşi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea de „stabilire a unor cote/niveluri unice la nivel naţional” pentru impozitele locale pe proprietate.

MDRAP susține că proiectul va prevede aceleași intervale de impozitare ca până acum, dar că structurile asociative ale administrației publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel național). În schimb, PNL arată că asta înseamnă o majorare și de șase ori a taxelor locale.

„Elaborarea Codului finanțelor publice locale reprezintă un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administrației publice locale (Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România), pentru a reglementa, în mod unitar, coerent și eficient, domeniile finanțelor publice locale, crizei financiare și insolvenței unităților administrativ-teritoriale, impozitelor și taxelor locale și a procedurilor fiscale locale.

Proiectul Codului finanţelor publice locale are prevăzute aceleaşi intervale de impozitare ca şi cele prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, respectiv 0,08% – 0,2% pentru clădirile utilizate în scop rezidențial și 0,2% – 1,3% pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial.

Structurile asociative ale administraţiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel național) asupra căruia consiliul local din fiecare unitate administrativ-teritorială să stabilească dacă aplică sau nu o cotă adițională. Acest aspect va fi dezbătut în cadrul grupului de lucru, constituit la nivelul MDRAP, pentru elaborarea noului Cod al finanţelor publice locale.

Proiectul acestui Cod al finanţelor publice locale a fost realizat cu specialiști din administrația publică centrală și locală, din mediul academic și din cele 4 structuri asociative, reprezentate atât de specialişti, cât şi de partidele politice”, a transmis MDRAP într-un comunicat.

PNL a publicat dovada

În replica, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a scris pe Facebook că „oricât s-ar strădui PSD să nege sau să dea înapoi”, „tocmai am prezentat dovada că guvernul vrea să majoreze impozitele locale chiar și de șase ori prin noul Cod al finanțelor publice locale”.

O adresă a Ministerului Dezvoltării Regionale, trimisă primarilor din țară, le cere acestora să-și exprime punctul de vedere cu privire la propunerea Comisiei de elaborare a Codului finantelor publice locle de <stabilire a unor cote/niveluri unice la nivel național> pentru impozitele locale pe proprietate.

Informația a fost făcută publică de colegul Florin Roman, care a băgat zâzanie între aleșii locali pentru că manevra a fost gândită de fapt de către primarii PSD care s-au văzut cu bugetele tăiate după așa-zisa revoluție fiscală. Pentru a compensa reducerea sumelor primite din impozitul pe venit, primarii PSD au cerut Guvernului să majoreze taxele locale pentru ca ei să spună după aceea că au fost obligați de lege.

În prezent, primarii pot stabili o cotă de impozitare pentru clădiri rezidențiale între 0.08% și 0.2%. Noua propunere Ministerul Dezvoltării este o cotă unică iar primarii PSD au propus plafonul maxim de 0,2%. Asta înseamnă o creștere de trei ori a impozitelor locale pentru clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice.

Pentru clădirile nerezidențiale, acum, impozitele locale au marjă între 0,2% și 1,3%. Și aici, Ministerul Devoltării a propus o cotă unică de impozitare iar primarii PSD au cerut din nou nivelul maxim de 1,3%, ceea ce însemnă o majorare și de șase ori a taxelor locale.

Ceea ce PNL a avertizat, iată, se întâmplă! Harababura fiscală cu transferul contribuțiilor taie banii primăriilor din impozitul pe venit și acum primarii sunt nevoiți să majoreze taxele și impozitele locale din cauza PSD.

Soluția propusă de PNL este transferul 100% a sumelor din impozitul pe venit și pensii către autoritățile locale. Am depus amendamente la bugetul de stat în acest sens și am inițiat chiar un proiect de lege care ar putea ajuta foarte mult administrațiile locale performante (liberale) dar PSD și ALDE se opun”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate