Connect with us
Advertisement

Economie

Taxele și impozitele introduse de Guvernul Ponta în 2013. La anul fiecare român va scoate din buzunar câte 50 euro în plus

taxe-impozite

Publicat

Guvernul Ponta a introdus nu mai puţin de 30 de taxe şi impozite noi în cursul anului 2013 şi sunt anunţate şi aprobate alte 5 taxe care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit realitatea.net, executivul condus de Victor Ponta a produs 34 de modificări asupra Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală de când este la guvernare, adică aproape două modificări făcute în medie pe lună.

În goana după bani, Guvernul a introdus, anul acesta, impozitul de 16% şi CAS-ul pe producţia micilor fermieri, coplata la ieşirea din spital sau taxa pe divorţul amiabil.

Pe lista taxelor şi impozitelor introduse în cursul anului 2013 se află majorarea accizelor la bere, alcool şi ţigarete, taxe mai mari pe exploatarea resurselor naturale. accizele pentru bunuri de lux (haine de blană, bijuterii, iahturi sau arme de vânătoare). Tot în 2013 au mai fost majorate şi taxele locale.

Ceea ce este anunţat pentru anul 2014 întrece imaginaţia de care Guvernul a dat dovadă în 2013 – impozitul forfetar care a curăţat zeci de mii de firme pe vremea ministrului Pogea va intra în vigoare de la 1 ianuarie, indexarea accizei la carburanţi şi noua acciză de 7 eurocenţi la benzină sunt doar câteva dintre birurile care vor aduce SCUMPIRI în 2014 şi vor reduce nivelul de trai al românilor. Fiecare român va scoate din buzunar 50 de euro în plus anul viitor, de la cel mai mic până la cel mai mare, salariat public sau privat, pensionar sau asistat social, cu venituri sau fără.

În total, taxele suplimentare din anii 2013 și 2014 înseamnă o povară de 8 miliarde de lei pentru portofelele românilor și bugetele companiilor.

Iată cele 35 de modificări fiscale introduse de Guvernul Ponta și USL

Impozit agricol


1, 2, 3 –
Impozit de 16% şi CAS pe veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor şi din valorificarea produselor de origine animală; Impozit de 16% şi CAS pe veniturile realizate din cultura plantelor, de pe suprafeţele de teren situate peste limita care asigură necesităţile de trai ale unei familii; Impozit de 16% şi CAS pe veniturile din silvicultură şi piscicultură

Taxe locale

4 – Majorarea taxelor locale cu 16% la începutul anului 2013 – condiţia USL pentru asigurarea finanţărilor de la bugetul central necesar primăriilor.

Taxe pe exploatarea resurselor


5, 6, 7, 8
– Taxă pe monopolurile naturale (energie electrică şi gaze naturale), în valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportată către sistemele de distribuţie, de 0,75 lei/MWh în cazul cantităţii distribuite şi de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportată numai prin sistemul de transport; Taxă specială de 0,5% aplicată veniturilor obţinute din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale; Taxă de 60% asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii preţurilor din sectorul gazelor naturale de către operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare; Impozit pe venit şi CAS la indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură primite de toţi angajaţii pe perioada delegării, pentru partea care depăşeşte limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice.

Impozite pe venit şi contribuţii sociale

9, 10, 11 – impozit de 16% pe veniturile considerate dividende, Cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, dividende, dobânzi, comisioane, redevenţe şi din exercitarea unei profesii libere plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii, CAS aplicat persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii şi arendă) începând cu 1 ianuarie 2014.

Taxe majorate pentru paşapoarte, timbru de mediu etc
.

12, 13, 14, 15, 16, 17 –
Taxă majorată pentru eliberarea paşapoartelor temporare (de la 84 lei la 100 lei) şi a celor electronice (de la 244 lei la 270 lei); Taxă de pod majorată: în cazul podului Giurgeni-Vadul Oii de la 9 lei la 10 lei (3 februarie 2013) şi apoi la 11 lei (1 aprilie 2013) şi în cazul podului Feteşti-Cernavodă de la 11 lei la 12 lei (3 februarie 2013) şi apoi la 13 lei (1 aprilie 2013). Aceste tarife sunt valabile pentru autoturismele şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone; Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (timbrul de mediu). Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu 10% faţă de vechea taxă de poluare; Coplata în sistemul sanitar, de până la 10 lei pe zi de spitalizare; Taxă de 500 lei pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă; Taxa judiciară de timbru, colectată de primării şi vărsată în proporţie de 70% la bugetul public.

Majorări de accize și noi accize

18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
– Acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mică de 30%; Acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri; Acciza pentru bere majorată de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato; Acciza pentru berea realizată de micii producători majorată de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato; Accizele pentru alcool etilic majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur; Acciza specifică la ţigarete majorată de la 53,18 euro/1.000 ţigarete la 56,71 euro/1.000 ţigarete; Acciză pentru bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor: acciză de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k şi de 2 euro/gram pentru cele peste 14k; Acciză pentru confecţii din blănuri naturale: acciză cuprinsă între 50 şi 1.200 euro/bucată, în funcţie de costul de achiziţie al blănurilor; Acciză pentru iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement; Acciză pentru motoarele cu capacitate de peste 100 de cai-putere destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agreement; Acciză pentru autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3; Acciză pentru arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv: acciză cuprinsă între 50 şi 1.500 euro/bucată, în funcţie de costul de achiziţie al armelor; Acciză pentru cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie pentru armele prevăzute anterior: acciză cuprinsă între 0,1 şi 0,4 euro/bucată în funcţie de costul de achiziţie; Acciza suplimentară pe litrul de benzină, motorină şi kerosen de la 1 ianuarie 2014; Indexarea accizelor cu rata medie a inflaţiei.

33-
Impozit pe construcţii speciale de 1,5% din valoarea construcţiei, începând cu 1 ianuarie 2014.

34-
Redevenţele pentru resursele naturale vor creşte cu 25% (cu excepţia celor la petrol şi gaze) de la 1 ianuarie 2014.

35-
Eliminarea prevederii legale prin care primarii nu aveau voie să majoreze taxele locale cu mai mult de 20% peste rata inflaţiei în cazul persoanelor fizice (la persoanele juridice limita va rămâne). Astfel, de la 1 ianuarie 2014, primăriile vor avea undă verde să crească impozitele locale cât de mult îşi doresc.

Citește și  CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014

surse: realitatea.net, evz.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pilu

    duminică, 15.12.2013 at 00:31

    Iubit guvern, să ştii, sunt fanul tău
    Şi sunt convins că tu-ţi faci treaba bine
    Şi dacă unor proşti nu le convine,
    Să le explici că-i rost şi de mai rău!

    Ia să anunţi că treburi bugetare
    Te-obligă să pui biruri şi haraci
    Pe berze, ciocârlii şi pitpalaci
    Şi orice fel de păsări migratoare.

    Sau, dacă vezi că treaba e nasoală
    Şi nu sunt bani de-amante şi Dubai ,
    Pui bir pe Moş Crăciun şi Niculai
    Şi taxe şi impozite pe boală…

    Adică populaţia bolnavă
    Să dea impozit, nu ştiu…, forfetar,
    În funcţie de un diagnostic clar,
    Mai mare cu cât boala e mai gravă.

    Să pui impozit pe omăt şi ploi,
    Pe vânt, chiar de-o fi doar un alizeu,
    Să pui impozit şi pe Dumnezeu,
    Pe frunze , pe mirosuri, pe noroi.

    La naştere se poate pune-o dare,
    Adică taxă pe copii, nepoţi,
    Să vină şi să o plătească toţi,
    După cât e copilul nou de mare.

    Iar dacă unul poate-i mai viril
    Şi face gemeni sau tripleţi, să vie
    De bunăvoie pân’ la primărie
    Şi să plătească fiece copil.

    Se poate pune taxă pe umblat,
    Pe sexul cu nevasta, conjugal,
    Una mai mică, dacă-i sex normal
    Şi una mare, dacă-i combinat.

    Se poate pune taxă pentru râs,
    Pentru frisoane, pentru sentimente,
    Pentru priviri pe stradă indecente,
    Pe respiraţii, râgâit şi fâs.

    Pe teatru, proză şi pe poezie…
    Dar cel mai mult sunt sigur c-ar durea,
    Iubit guvern, dac-ai impozita
    Imensa cantitate de … prostie!

    Autor necunoscut- plagiat 100%

  2. Anonymous.AB89

    duminică, 15.12.2013 at 22:40

    „Cântecului plagiat”:

    Nu-i niciodată prea târziu,
    În sfârşit m-am deşteptat.
    Cântecul ăsta pe care vi-l cânt
    E un cântec plagiat.
    Am luat ceva de la Dylan,
    De la Randy Newman am luat.
    Dar toate cuvintele deştepte
    Le-am furat dintr-un doctorat.

    Care-i treaba, care-i treaba,
    De ce v-aţi supărat?
    Care-i treaba, care-i treaba,
    De ce v-aţi supărat?

    Încă din clasa întâi,
    Eram bun la copiat.
    Nu m-a prins nimeni cât am făcut şcoală
    Mereu m-am perfecţionat.
    În muzică, doar şapte note.
    E cel mai puţin complicat.
    Scoţi o terţă, bagi o cvartă,
    Dovedeşte că-i plagiat.

    Care-i treaba, care-i treaba,
    De ce v-aţi supărat?
    Care-i treaba, care-i treaba,
    De ce v-aţi supărat?

    Sarmaua e plagiat
    Şi micu-i puţin plagiat.
    Stuffstock e un fel de Woodstock,
    Total dezorganizat.
    Botezatu’ se crede Versace,
    Nenea Boc se crede bărbat.
    Ponta ar vrea să fie Titulescu,
    Ăsta da plagiat!

    Care-i treaba, care-i treaba,
    De ce v-aţi supărat?
    Am reuşit ca singur,
    Pe mine m-am plagiat.

  3. Pingback: Anul 2014 ne întâmpină cu preţuri mai mari. Plătim mai mult pentru carburanţi, energie, ţigări, taxe şi amenzi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement