Connect with us
Advertisement

Eveniment

Telefon ascultat. În ce condiții pot fi interceptate convorbirile telefonice. Prevederi din lege

Publicat

Telefon ascultat. Convorbirile telefonice pot fi interceptate, potrivit legislației din România, în anumite condiții.

Interceptarea acestor convorbiri reprezintă o metodă specială de cercetare penală reglementată în legislația procesual-penală.

Interceptarea convorbirilor constă în monitorizarea, captarea și înregistrarea comunicărilor sau conversațiilor efectuate prin intermediul telefonului, sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicare la distanță.

Aceasta este realizată în mod secret și autorizată de către un judecător, la solicitarea organelor de urmărire penală, scrie legalbagder.org.

Cele trei condiții sunt:

  • să existe o suspiciune rezonabilă că s-a comis o infracțiune sau se pregătește comiterea unei infracțiuni dintre cele prevăzute expres de lege
  • măsura să fie proporțională în raport cu scopul urmărit, menționat mai sus
  • scopul urmărit să nu poată fi realizat prin altă măsură.

Telefon ascultat. În ce condiții pot fi interceptate convorbirile telefonice

Interceptarea convorbirilor se poate dispune în situația în care se pregătește săvârșirea sau a fost săvârșită una dintre următoarele:

  • infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale
  •  infracţiuni de trafic de droguri, infracţiuni la regimul privind substanţele dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive
  • infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare, al materiilor explozive şi al precursorilor de explozivi restricţionaţi
  • infracțiuni de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronic
  • infracţiuni care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronic
  • infracțiuni contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal, de evaziune fiscal
  • infracţiuni de corupţie sau asimilate infracţiunilor de corupţie
  • infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene
  • infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.

Telefon ascultat. Analiza instanței

Instanța va evalua dacă beneficiile anticipate ale măsurii pentru ancheta penală prevalează asupra prejudiciului adus drepturilor individuale.

În cadrul acestei analize, instanța va lua în considerare factori precum:

  • gravitatea infracțiunii investigate
  • importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinut
  • particularitățile cauzei
  • alți factori, cum ar fi: amploarea și durata propusă a interceptării, numărul de persoane potențial afectate, natura informațiilor care ar putea fi obținute și impactul asupra terților neimplicați în activitatea infracțională.

Telefon ascultat. Autorizarea măsurii

Interceptarea convorbirilor poate fi autorizată doar atunci când obținerea probelor sau identificarea făptuitorului nu ar putea fi realizată prin alte mijloace de probă sau ar fi considerabil mai dificilă prin utilizarea metodelor clasice de investigare, ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

Art. 140 alin. (1) Cod procedură penală prevede condiția ca interceptarea convorbirilor să fie dispusă în cursul urmăririi penale.

Trebuie considerată îndeplinită această condiție și în ipoteza în care urmărirea penală a fost începută doar în rem, adică numai cu privire la faptă, fără un suspect, mai scrie sursa citată.

Orice măsură de interceptare trebuie să fie dispusă exclusiv de către organul judiciar competent, în urma unei analize riguroase a solicitării formulate de organele de urmărire penală.

Competența autorizării interceptării convorbirilor aparține, de regulă, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul instanței căreia i-ar reveni competența să judece cauza.

Cererea de autorizare trebuie formulată în scris de către procuror.

Mandatul se emite pentru o durată de maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii în aceleași condiții, pentru perioade succesive de câte 30 de zile, dacă se mențin motivele care au determinat măsura, fără ca durata totală să poată depăși 180 de zile.

În situații excepționale, când există urgenţă, iar obţinerea mandatului de supraveghere tehnică ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranţa persoanei vătămate, a martorului sau membrilor familiilor acestora, procurorul poate autoriza provizoriu interceptarea convorbirilor, pentru maximum 48 de ore.

În acest caz, procurorul are obligația de a sesiza judecătorul de drepturi și libertăți de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore de la expirarea măsurii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ion

    luni, 09.09.2024 at 16:15

    Fiți liniștiți ,fie ca au sau nu suspiciuni ei tot va asculta!Când vorbești cu cineva și se aude cu ecou oare ce e,ecoul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement