Administrație
Terenurile pe traseul fostei Mocănițe la Alba Iulia, trecute în domeniul public al municipiului, de la CFR. Planurile primăriei
Terenurile pe traseul fostei Mocănițe la Alba Iulia sunt trecute în domeniul public al municipiului. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia.
Este vorba despre terenurile ce includ aleea de pe strada Octavian Goga, locul de joacă din zona Electrica, străzile Marcus Aurelius și Apuseni.
Hotărârea Guvernului privind preluarea de către municipalitatea Alba Iulia a terenului pe care se afla traseul trenului Mocănița, din proprietatea statului (SNCFR) a fost adoptată în luna mai 2024. Terenurile sunt în suprafață totală de 94.118 mp, aferente liniei înguste Alba Iulia – Zlatna.
Prin hotărâre de consiliu local, acum, se atestă apartenenţa la domeniul public al municipiului Alba Iulia a acestor terenuri din intravilanul municipiului.
Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Alba – Secția Carte Funciară va înscrie dreptul de proprietate a municipiului Alba Iulia – domeniul public asupra acestora.
Planurile primăriei
Condiția pentru ca aceste terenuri să treacă în administrarea municipiului a fost ca primăria să facă investiții, în termen de 5 ani de la data preluării acestora.
Investițiile propuse:
- reamenajarea locului de joacă „Electrica” (se va amenaja corespunzător spațiul, în scopul agrementului pentru copii; se vor instala de echipamente specifice pentru spațiile de joacă)
- reabilitarea aleii pietonale de pe strada Octavian Goga
- efectuarea de reparații capitale pe strada Marcus Aurelius
- modernizarea străzii Apuseni.
Dacă investițiile anunțate nu se fac în 5 ani, terenurile revin în domeniul public al statului.
Aleea de pe strada Octavian Goga este una dintre puține zone rămase ”neatinse” de modernizările din ultimii ani din oraș. Este preferată ca loc de plimbare și relaxare atât de către locuitori, cât și de către turiști, fiind în proximitatea Cetății Alba Carolina.
În prezent, aleea este deteriorată, fiind făcute doar lucrări de întreținere a spațiului verde – plantare/întreținere trandafiri, iarbă, arbori și a mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi). În zona aleii din centrul orașului se află copaci vechi și umbroși care au rezistat trecerii timpului și schimbărilor din oraș.
Terenurile pe traseul fostei Mocănițe la Alba Iulia. Context
Terenurile solicitate de Primăria Municipiului Alba Iulia au fost expropriate în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.
În luna sepembrie 1895 a fost inaugurată linia de cale ferată cu ecartament îngust Alba Iulia-Zlatna.
Pe această linie ferată îngustă a circulat, în perioada 1895-1981 trenul cu aburi “Mocănița”. Parcurgea o distanță de aproximativ 40 km, traversând orașul Alba Iulia cu plecare din stația CF Alba Iulia, circulând prin satele din Valea Ampoiului până în orașul Zlatna.
După scoaterea din circulație a trenului cu aburi “Mocănița”, această linie de cale ferată a fost dezafectată în condiții legale în 1980-1982. Terenul aferent acesteia a rămas în domeniul public, fiind preluat de România prin răscumpărare de la Ungaria în baza Tratatului de la Trianon în anul 1920, se arată în proiectul de HG.
Ulterior, în anul 1982 a fost finalizat traseul de cale ferată cu ecartament normal Alba Iulia – Zlatna. Traseul fostei linii înguste din intravilanul municipiului Alba Iulia a suferit modificări. O mare parte din acesta, respectiv suprafața de 94.118 mp solicitată de Primăria Municipiului Alba Iulia, a fost afectată în totalitate de rețeaua stradală a Municipiului Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pamfil
marți, 23.07.2024 at 09:59
pfoai, vorbiti cu rudele rudelor din primarie si consilii ca se pot face 2 blocuri faine acolo, unu lung de 500 de metri si altu de 700. fara parcari exact ca alea de pe la micesti sau ala de langa inspectoratul de constructii.
Ori puteti face parcare pentru turistii care vin sa vada „turizmu” cu care ne tot amețea Foca Brucselezu!
Michaela
miercuri, 24.07.2024 at 16:18
Aleea este frumoasa asa cum este. Ce vor sa dacă, sa taie toți pomii cum s-au tăiat castanii de pe dealul cetății și alți pomi? Peste tot se plantează pomi, la noi se taie. Nu am încredere în reabilitarile primăriei! Mă doare sufletul numai când ma gândesc.