Actualitate
Termen la Finanţe pentru depunerea declaraţiei de venit – 25 mai. Vezi categoriile de venituri obţinute de persoanele fizice vizate
Declaraţia de venit trebuie depusă la Finanţe cel târziu în 25 mai, de către contribuabilii persoane fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din ţară. În caz contrar, amenzile sunt de până la 500 de lei. Termenul este important, pentru că ulterior vor fi demarate controale asupra marilor averi ale persoanelor fizice.
Declaraţia de venit vizează câştigurile obţinute din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract (şi alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare).
Dacă sunt stabilite diferenţe între declaraţiile de venit şi informaţiile de la Finanţe privind plătitorii de venit, persoanele fizice intră pe lista de persoane cu risc fiscal şi vor fi controlate şi impozitate cu 16% pentru averea nedeclarată. Analiza de risc cuprinde şi soţii acestora, rudele sau afinii până la gradul al doilea (părinţi, copii, bunici, nepoţi, fraţi şi cumnaţi).
Veniturile din activităţi independente sunt cele obţinute din fapte de comerţ, prestări de servicii sau practicarea unei meserii (de exemplu cele câştigate de agenţii de vânzări sau asigurări – pentru care trebuie depusă Declaraţia 200 şi 220 privind venitul estimat/norma de venit, dacă anul trecut au avut pierderi sau estimează venituri mai mari sau mai mici cu 20% faţă de anul anterior), exercitarea profesiilor libere (notarii, avocaţii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, experţii contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, arhitecţii) şi din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (valorificarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe sau a celor de proprietate industrială: brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, marci de fabrică şi de comert, procedee tehnice, know-how; la această categorie, până în 25 mai trebuie cerută o adeverinţp de la plătitorii de venit, pentru evidenţierea reţinerilor).
Nu au obligatia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în anul 2011 au realizat venituri din activităţ independente impuse pe baza de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie 2011 şi pentru care nu s-au stabilit plati anticipate.
Venituri din cedarea folosinţei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal (de exemplu veniturile din arendă sau din închirierea unei locuinţe sau un alt bun personal) trebuie declarate la 25 mai, dacă: declaraţia de venit estimativ a fost depusă în luna decembrie şi pentru aceasta nu s-au stabilit plăţi anticipate; intervin modificări de clauze contractuale; investiţiile la bunurile mobile şi imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deţinător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinţei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în 2011 au realizat venituri din chirii stabilite în lei, nu au optat pentru determinarea venitului în sistem real (nu ţin contabilitate) şi au avut sub 5 contracte de închiriere.
Activităţi agricole pentru care venitul net se determină în sistem real: venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere si solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; venituri din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; venituri din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea.
Termenul de 25 mai este valabil pentru depunerea Declaraţiei 221 privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit. Dacă este vorba despre determinarea venitului în sistem real (pe baza datelor contabile), se depune Declaraţia 200. În cazul în care, în 2011 persoana fizică a înregistrat pierderi ori estimează că va obţine venituri mai mari sau mai mici cu 20% faţă de anul anterior, se depune Declaraţia 200 şi Declaraţia 220.
Nu au obligaţia de a depune declaraţia persoanele fizice care au obţinut venituri din activităţi agricole cu impunere finală, din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau alte unităţi pentru utilizare ca atare.
Transferul titlurilor de valoare şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută trebuie declarat aferent anului anterior în situaţiile de: transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise (această categorie vizează orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investiţii sau alt instrument financiar, calificat astfel de către CNVM, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi părţile sociale); operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi orice alte astfel de operaţiuni.
Nu trebuie declarate veniturile obţinute din dividende, dobânzi, jocuri de noroc şi premii, moşteniri, donaţii, burse, alocaţii, lichidarea unei firme, pensii, salarii, vânzarea unei locuinţe, pentru că impozitele au fost deja reţinute în momentul plăţii sau sunt neimpozabile.
De asemenea, nu trebuie depuse declaraţii pentru: venituri nete determinate pe bază de norme de venit, cu excepţia contribuabililor care au depus declaraţii privind venitul estimat/norma de venit în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii; venituri din proprietate intelectuală, din activităţi desfăşurate în baza convenţiilor civile, activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, dacă s-a optat pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; venituri din cedarea folosinţei bunurilor a căror impunere este finală.
Veniturile obţinute în străinătate, din profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, chirii sau arendă, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii, pensii, cu excepţia salariilor, trebuie declarate până la 25 mai, prin depunerea Declaraţiei 201.
Sursa: finantistii.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News