Actualitate
TESTUL de SINCERITATE pe Alba24: Ce sumă cere municipalitatea din Alba Iulia pentru Centenar? – EXCLUSIV
Administratorul public al municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, a dezvăluit, în premieră, la Alba 24, în emisiunea „Testul de sinceritate”, moderată de jurnalistul Dan Lungu, propunerile pe care municipalitatea le-a înaintat Guvernului pentru Centenar şi suma solicitată pentru pregătirea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Finanţarea cerută de administraţia locală se ridică la câteva zeci de milioane de euro, bani din care ar urma să fie finanţate investiţii în infrastructură, în obiective importante sau în evenimente.
„Domnul primar Hava a trimis o scrisoare Guvernului României, o scrisoare de vreo 60 de pagini în care a justificat importanţa finanţării a cel puţin 17 obiective majore de interes în contextul anului Centenar, până la Centenar şi în contextul anului Centenar, adică unele investiţii pot continua şi după 2018. Am, cerut bani pentru clădirile importante, clădirile simbol, beneficiind de sprijinul şi colaborarea unora din instituţiile din Alba Iulia, dar şi proiecte pentru modernizarea principalelor străzi ale oraşului pe care ne aşteptăm să fie un flux de mobilitate în 2018, respectiv principalele străzi de acces sau cele care duc în zona istorică şi nu au fost modernizate. În scrisoare se regăsesc aceste obiective cu suprafeţe, cu valori estimate, cu situaţia juridică, cu informaţii referitoare la existenţa sau nu a unor documentaţii tehnico-economice” a spus Moldovan.
Potrivit acestuia, municipalitatea a cerut bani pentru infrastructură, pentru principalele parcuri şi zone verzi ale oraşului, pentru Monumentul Unităţii Naţionale, dar şi pentru clădiri importante din Alba Iulia, precum Sala Unirii, Muzeul Naţional al Unirii, Catedrala Încoronării, Palatul Principilor, Biblioteca Batthyaneum, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă următorului aspect: România are în curând 100 de ani de existenţă ca stat modern, iar dacă la 100 de ani Alba Iulia nu va fi cu adevărat în vizorul, în atenţia şi în susţinerea reală, nu declarată în mod fals, a celor care conduc România, credem că avem o problemă care depăşeşte graniţele acestui oraş. Unirea s-a făcut la Alba Iulia, dar nu s-a făcut numai pentru albaiulieni, de către albaiulieni, motiv pentru care în 2018 acest oraş, cu toate resursele pe care le poate cointeresa de la instituţiile care trăiesc aici, de la entităţile private care îşi desfăşoară activitatea aici nu va putea să susţină consistent, decât până la un anumit punct, un program de manifestări sau un program de investiţii”, a mai spus Nicolaie Moldovan.
Aflaţi suma cerută de administraţia locală din Alba Iulia pentru Centenar, dar şi multe alte detalii în „Testul de sinceritate”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News