Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ţi-ai pierdut actul de identitate, paşaportul, permisul sau certificatul de înmatriculare? Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a obţine documente noi

Publicat

V-aţi pierdut actele de identitate sau permisul şi nu ştiţi cum să procedaţi? Alba24 vă prezintă paşii pe care să-i urmaţi şi ce taxe se plătesc pentru a vi se elibera documente noi.

Dacă aţi pierdut CARTEA de IDENTITATE, vă prezentaţi la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi completaţi o declaraţie pe proprie răspundere în care menţionaţi că aţi pierdut sau vi s-a furat documentul, după caz. Furtul documentului îl reclamaţi la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs fapta, în termen de maximum 24 de ore. Actele declarate pierdute, deteriorate sau furate sunt declarate nule. Nulitatea se constată de către lucrătorii de poliţie sau de către lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, după caz.
Apoi urmaţi procedura clasică de eliberare a actului nou, însă trebuie să prezentaţi şi o fotografie recentă.

Potrivit Ordonanţei 97/2005, “în cazul pierderii, furtului, distrugerii sau al deteriorării actelor de identitate, solicitanţii vor prezenta un alt document oficial, cu fotografie de data recentă, pentru certificarea identităţii. Pentru persoana care nu deţine astfel de documente ori în situaţia în care se constată diferenţe între fizionomia solicitantului şi documentele prezentate sau informatiile din RNEP, se solicită verificarea identităţii de către structura teritorială a poliţiei”.

Termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile şi poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Cartea de identitate se eliberează după cum urmează:
– prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani;
– pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 4 ani;
– pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani, termenul de valabilitate a cărţii de identitate este de 7 ani;
– cărţile de identitate eliberate după împlinirea vârstei de 25 de ani au termen de valabilitate de 10 ani
– după împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o noua carte de identitate în următoarele cazuri:
– la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
– dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
– în cazul schimbării domiciliului;
– în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
– în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
– în cazul deteriorării actului de identitate;
– în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
– când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
– în cazul schimbării sexului;
– în cazul anulării;
– pentru preschimbarea buletinelor de identitate.
În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile de mai sus, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate. Dacă actul a fost furat, trebuie prezentată şi dovada de la poliţie că a fost reclamat furtul.

Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate.

La serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia aveţi domiciliul trebuie să completaţi şi să aduceţi următoarele acte:

cerere formular-tip pentru eliberarea actului de identitate, în care se completează datele cu caracter personal

– certificatul de naştere, original si copie;
– certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original şi copie;
– hotarârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
– certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
– certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original şi copie;
– documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
– dovada eliberată de unitatea de poliţie unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
– un document emis de instituţii sau autorităţi publice – paşaport, permis de conducere, legitimaţie de serviciu, livret militar ori diplomă de absolvire a unei instituţii de învăţământ, cu fotografie de dată recentă, original şi copie;
– chitanţă reprezentând contravaloarea cărţii de identitate – 7 lei (la taxe şi impozite)
– timbru fiscal sau chitanţă reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 5 lei

– persoanele care au pierdut sau cărora li s-a furat cartea de alegător menţionează acest fapt pe cererea pentru eliberarea cărţii de identitate.

Cartea de identitate provizorie se eliberează în următoarele cazuri:
– când persoana fizica nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate;
– în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România.
Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileşte de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor şi nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an.

În situaţia cetăţenilor români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, eliberarea cărţii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procură specială, autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din ţara respectivă.

Procura trebuie să aibă aplicată fotografia solicitantului şi să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv; la procură se ataşează o fotografie identică cu cea care a fost aplicată pe aceasta. În cuprinsul procurii speciale trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea Cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate.
Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Dacă aţi pierdut paşaportul şi alte acte şi vă aflaţi în străinătate, vă prezentaţi la oficiul consular al României din ţara respectivă şi vi se eliberează un titlu de călătorie până ajungeţi la domiciliu.

Dacă aţi pierdut CERTIFICATUL de STARE CIVILĂ, mergeţi la serviciul de stare civilă de pe raza domiciliului dvs. şi completaţi o cerere-tip prin care solicitaţi eliberarea unui document nou. Trebuie să aveţi un act de identitate valabil.

Certificatele de naştere sau de căsătorie (pierdute, sustrase, degradate) întocmite în baza actelor de stare civilă înregistrate de serviciul stare civila se eliberează numai titularilor actelor, în baza unei cereri tip în care se completează datele personale şi împrejurarea în care a fost pierdut actul original.

Pentru copiii minori, certificatul de naştere se eliberează părintelui sau reprezentantului legal.

Certificatul de căsătorie se poate elibera unuia dintre soţi sau, la cerere, ambilor soţi.
Certificatele de deces (pierdute, sustrase, degradate) întocmite în baza actelor de stare civilă se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite, în baza unei cereri.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cetăţenii altor state de origine română pot solicita eliberarea certificatului de stare civilă prin împuternicit cu procură specială, eliberată de misiunea consulară română din statul de reşedinţă.

Dacă aţi pierdut PERMISUL de CONDUCERE, vă prezentaţi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule pe raza căruia aveţi domiciliul cu următoarele documente:

– fişa deţinătorului permisului de conducere, ce trebuie completată prin dactilografiere;
– documentul de identitate, în original şi copie;
– chitanţa reprezentând contravaloarea permisului de conducere (68 de lei, achitată la o unitate CEC sau BCR);
– fişa medicală tip A (B) pentru conducătorii de autovehicule eliberată de o unitate medicală abilitată de către Direcţia de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii

– declaraţie pe propria răspundere că permisul de conducere este pierdut sau furat.

Dacă aţi pierdut doar permisul de conducere, însă aveţi cartea de identitate, puteţi obţine actul în câteva ore de la serviciul de permise. Dacă însă nu aveţi actul de identitate, vă prezentaţi la poliţie, declaraţi furtul sau pierderea şi vi se dă un document provizoriu cu care puteţi circula până vi se eliberează un permis de conducere nou.

Dacă aţi pierdut CERTIFICATUL DE ÎNMATRICULARE al autovehiculului, în termen de maximum 48 de ore de la incident, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie şi vi se eliberează adeverinţă.

Apoi, în cel mult 15 zile veţi solicita eliberarea unui alt certificat. Trebuie să prezentaţi adeverinţa de la poliţie şi dovada de publicare în Monitorul Oficial al României partea a III-a, pentru declararea nulităţii documentului pierdut sau furat.

Pentru obţinerea unui duplicat al certificatului de înmatriculare sunt necesare următoarele:

– cerere a solicitantului pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare

– declaraţia solicitantului din care să rezulte furtul/pierderea documentului

– cartea de identitate a vehiculului în original şi copie

– actul de identitate al solicitantului în original şi copie

– dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare (37 de lei, la CEC sau BCR).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Nicolae Gratianu

    vineri, 20.11.2015 at 20:14

    Salut,ma aflu in Italia, aici mi-au furat paspotul,certificatul de nastere si juramint. unde ar trebu sa ma adresez,care sunt taxele si termnul pentru restabilirea tuturor actelor furate…..mersi mult.

  2. luminita buzdugan

    sâmbătă, 02.07.2016 at 23:35

    salut,ma aflu in germania si am pierdut permisul de conducere.ce pot face …in afara de a merge la consulat ca este departe de mine si sunt la sev mereu.nu exista nici o posibilitate de a obtine o davada ceva .pana ajung in tara sa imi fac altul….mersi mult.

  3. corina

    joi, 07.07.2016 at 10:00

    daca am pierdut cartea de identitate si permisul, cum circul in cele 30 zile pana la eliberarea cartii de identitate? se poate acorda permisul in baza pasaportului?

  4. Stefan

    vineri, 29.07.2016 at 18:59

    Ce se intampla atunci cand te duci si declari ca le ai pierdut dar de fapt tu ai lasat buletinul garantie pt ceva anume?
    Poti sa iei amenda ca il folosesti in astfel de scopuri?

  5. liliana

    marți, 29.11.2016 at 19:56

    daca am pierdut cartea de identitate ma aflu in grecia ce pot face poate sa faca parinti mei

  6. Oleg

    joi, 04.05.2017 at 08:33

    Bună! Am pierdut dovada de cetățenie română, care este procedura de a redobândi? Mulțumesc.

  7. Nedelia

    vineri, 12.05.2017 at 20:29

    Sotul a pierdut toate actele: certificat de naştere, carte de identitate şi toate actele de Italia, pe teritoriul Italiei. Cu actele din Italia am rezolvat. Cum trebuie să procedăm în România călătorind cu titlu de călătorie?!?! Paşaportul este expirat, are doar carnet de condus şiactele de Italia

  8. Dan curbet

    miercuri, 13.09.2017 at 19:21

    Sunt la frontiera cum pot reveni in țara dacă nu am pașaportul ?

  9. TUDOR CRISTIAN

    duminică, 05.11.2017 at 10:38

    Buna ziua… Am o problema maxima! Va rog ajutor! In data de 04.11.17 in zona Bobalna din Cluj locatia(TARGUL DE VECHITURI) mi s-a furat ‘PORTOFELUL’ cu acte. In portofel se aflau MAI MULTE ACTE de la c.i pana la permis auto… printre altele si un talon de la o masina cumparata acum 3 sapt. din Alba. CE trebuie sa fac si pasii pe care trebuie sa-i urmez pt.emiterea unui nou talon…deoarece pe 17 dec. trebuie ‘transcris autoturismul! Va multumesc!

  10. Chirimbuta mariana

    joi, 17.05.2018 at 12:51

    Buna daca miau fost furate acttu de indetitate si cerificatu cu tot cu portofel cu bani acum doua zile platesc ceva amenda?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate