Connect with us
Advertisement

Eveniment

Tichetele de masă ar putea fi incluse în categoria veniturilor neimpozabile. Proiect, la Senat

Publicat

Parlamentarii vor să includă în categoria veniturilor neimpozabile tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă și tichetele culturale. O propunere legislativă în acest sens, privind modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 8 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, prin proiectul legislativ se urmărește includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare, în sensul de a nu fi cuprinse în baza de calcul al impozitului pe venit din salarii și asimilat salariilor, așa cum nu sunt cuprinse nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Regimul fiscal al biletelor de valoare este reglementat de Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Potrivit legii, biletele de valoare, sub forma tichetelor cadou, cu excepția destinațiilor și limitelor prevăzute de lege, tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă și tichetele culturale reprezintă avantaje în bani sau în natură.

Aceste avantaje acordate salariaților sunt primite în legătură cu o activitate dependentă, sunt incluse în veniturile asimilate salariilor și reprezintă venituri impozabile.

Neimpozitarea biletelor de valoare

„Biletele de valoare ar trebui să constituie <sume> neincluse în veniturile salariale și să fie neimpozabile, mai ales din prisma faptului că pentru aceste venituri nu se achită contribuții sociale, la fel cum și drepturile de hrană acordate de angajatori angajaților și unele tichete de cadou sunt neimpozabile.

Prin neimpozitarea biletelor de valoare, salariații vor beneficia de o creștere a veniturilor.

De exemplu, un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei, plătește 2 lei/zi, respectiv 40 de lei/lună pentru 20 de zile lucrătoare, această sumă fiind reținută din salariul angajatului.

Impozitul nedatorat pentru aceste venituri asimilate salariilor ar reprezenta un real sprijin acordat salariaților în contextul economico-social actual.

Pe de altă parte, ar încuraja consumul intern, turismul intern, precum și sectorul cultural”, se precizează în expunerea de motive.

sursa: senat.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement