Connect with us
Advertisement

Actualitate

Țigările electronice reglementate ca produse medicale sau din tutun. Statele UE vor fi obligate să aplice prevederea în doi ani de la intrarea în vigoare

Publicat

Țigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. Deputaţii europeni au adoptat, miercuri, propunerea de actualizare a Directivei UE privind tutunul, prin care se cere această reglementare. În cazul în care țigările electronice vor fi recunoscute ca produse din tutun, concentraţia de nicotină nu trebuie să depăşească 20 mg/ml. Prin acelaşi demers, deputaţii europeni mai cer ca 65% din suprafaţa tuturor pachetelor de ţigări să fie acoperită de imagini avertizante, pentru ca acest tip de produse să fie cât mai neatractive pentru tineri. Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniştri în 14 martie, iar statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

Propunerea deputaţilor europeni, ca ţigările electronice să fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun sunt un pas înainte pentru controlul tutunului. Astfel se contribuie la prevenirea apariţiei unei noi generaţii de fumători, și asta pentru că cei care încep să fumeze nu sunt adulţii, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani.

În cazul imaginilor avertizante care vor apărea pe pachetele de țigări, Parlamentul European precizează că legislaţia actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puţin 30% din faţa pachetului şi 40 % din revers. Textul propus va creşte această suprafaţă la 65 la sută, pe fiecare parte, şi se va cere ca aceste avertismente să fie vizuale, și asta pentru că acest lucru nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de faţă.

De asemenea, pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări, care sunt mai ieftine şi de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puţinele state unde mai sunt permise pe piaţă, conform aceluiaşi set de propuneri.

„Ţigările electronice cu cartuş care se poate reumple vor fi permise. Ţigările electronice trebuie să fie protejate de copii şi să aibă avertismente de sănătate. Restricţiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica şi lor”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Prin textul adoptat miercuri se interzic aromele în ţigări şi în tutun, care ar putea face produsele mai atractive, prin crearea unei „arome caracteristice”, iar mentolul va fi interzis din 2020. Aromele vor fi acceptate numai pentru pipe.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătăţii vor fi interzişi, iar autorităţile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o „listă de priorităţi” pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esenţiali pentru producerea ţigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizaţi, mai precizează PE.

La 12 ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală a deceselor din UE, care ar putea fi prevenită. Aproximativ 700 000 de oameni mor din această cauză în fiecare an.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement