Actualitate
Tinerii din România primesc de la stat teren gratis pentru construirea unei case. Condiții și documente necesare
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 si 35 de ani pot solicita primăriilor din mediu rural de care aparţin atribuirea gratuită a unei suprafeţe de teren de până la 1.000 mp, pe care își pot construi o locuinţă proprietate personală.
Teren gratuit pentru tineri: Legea 15/2003, intrată în vigoare din 22 decembrie 2013, reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local.
Din lipsă de informaţie, nu toţi ştiu însă că pot fi beneficiari ai acestui drept. De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii:
– au împlinit vârsta de 18 ani;
– la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.
Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unității administrativ-teritoriale în care solicitantul își are domiciliul și va fi însoțită de următoarele documente:
– copie de pe certificatul de naștere;
– copie de pe actul de identitate;
– declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe;
– declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Consiliul local căruia i-a fost adresată cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală se va pronunța asupra acesteia, prin hotărâre, în condițiile prevăzute de lege.
Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuințe proprietate personală este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News