ACTUALITATE
Tinerii din Roşia Montană vor un viitor mai bun, pentru ei şi pentru localitatea lor
Deşi este aşezată pe o mină de aur, localitatea Roşia Montană este aproape depopulată. Tinerii au plecat în alte părţi să-şi continue studiile, în lipsa perspectivelor economice locale, străzile satului fiind călcate, în prezent, mai mult de bătrâni. Generaţia tânără de roşieni, împrăştiată prin toate colţurile ţării vrea să se întoarcă acasă, după terminarea studiilor, dar, înainte de asta, trebuie sa aibă la ce să se întoarcă, adică la un loc de muncă şi o viaţă decentă. Pentru acest lucru, studenţii roşieni s-au unit într-o asociaţie, pentru a putea a avea un cuvânt în dezbaterile privind viitorul Roşiei Montane.
„Un grup de studenți entuziaști, care își iubesc comuna unde s-au născut și au crescut și unde își doresc să se poată întoarce, după terminarea facultății” – așa s-au descris membrii Asociației Studenților din Roșia Montană (ASRM), organizație care s-a prezentat, miercuri, la Alba Iulia, oraş unde învaţă unii dintre ei şi de care îi leagă multe lucruri frumoase.
Tinerii au înfiinţat această asociație pornind de la convingerea că Roșia Montană are viitor, dacă vor avea motive să se întoarcă acasă după absolvire, să poată lucra și trăi decent. „Am văzut cum, de-a lungul copilăriei noastre, viața la Roșia Montană a devenit tot mai grea. Oamenii nu-și mai găseau de lucru, făceau naveta zeci de kilometri, ca să aibă cum să-și întrețină familiile și visau să-și trimită copiii la facultate. Noi suntem acești copii, acum studenți în diverse centre universitare, la Alba Iulia, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu sau în alte părți. Ne iubim comuna și nu vrem să vedem că se stinge. Ne dorim ca Roșia Montană să redevină locul acela frumos din poveștile bunicilor și străbunicilor noștri”, a declarat vicepreședintele ASRM şi membru fondator, Daniela Petaca.
ASRM este o organizație cu caracter civic, apolitică și non-profit, care militează pentru implicarea activă a tinerilor în comunitatea în care trăiesc. Cei mai mulți membri ai asociaţiei sunt studenți cu familii în Roșia Montană, care doresc să se implice în dezbaterea asupra viitorului comunei și în proiecte de dezvoltare durabilă a zonei.
Principalele obiective ale asociației vizează promovarea tinerilor din Roșia Montană, sprijinirea informării corecte și documentate cu privire la situația de acolo, promovarea tradițiilor locale, precum și a responsabilității față de mediul înconjurător. Aceştia doresc participarea la proiecte de dezvoltare durabilă pe plan local, integrate la nivel regional și încurajarea calităților manageriale și abilităților organizatorice ale tinerilor din zonă.
Asociaţia s-a prezentat luna trecută în fața clujenilor, pentru că mulți dintre membri învață acolo și pentru că acolo sunt tineri care doresc să-i susțină. „Le-am arătat clujenilor și cum vedem noi localitatea în care am crescut și unde vrem să putem să ne întoarcem, când terminăm studiile”, a precizat Roxana Mucea, vicepreședinte al ASRM.
„Roșia Montană prin ochii noștri”
Tot miercuri a avut loc vernisajul Expoziției de fotografie „Roșia Montană prin ochii noștri”, care poate fi vizitată în perioada 22 – 29 noiembrie și 2 – 5 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în holul principal. Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 8.00 și 22.00. Anul acesta, asociaţia vrea să prezinte expoziția foto și sibienilor.
ASRM va dedica sfârșitul de an copiilor din Roșia Montană, printr-un concert care să le aducă spiritul Crăciunului cât mai aproape și dulciuri pe care să le găsească sub pomul de Crăciun. Printre planurile de viitor ale asociaţiei se regăsesc excursii informative la Roșia Montană și în împrejurimi, pentru studenții din mai multe centre universitare, iar, pentru vara lui 2011, aceştia intenţionează să organizeze o școală de vară pentru copiii romi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
victor
joi, 25.11.2010 at 05:51
singura speranță a celor de la RM este ca RMGC să pornească extracția, astfel eu cred ca va dispărea de pe hartă în ceva ani, un loc în care nu mai există tineri = un loc mort
gica
joi, 25.11.2010 at 05:55
sper ca Rosia Montana va fi ceea ce a fost pe vremea bunicilor mei, sper ca nu vom saraci noi care stam pe un munte de aur, sper ca tinerii sa se intoarca aici si sa ne ajute sa ne dezvoltam, sper , dar cine oare ma sustine ?