Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TOP 5 propuneri de măsuri din partea cetățenilor pentru reducerea birocrației. Mii de proceduri, considerate inutile în relaţia cu statul

Publicat

birocratie dosare

birocratie dosare Aproximativ 3000 de propuneri de proceduri sau documente cerute de sistemul public au fost comunicate, de către societatea civilă, Guvernului României ca fiind inutile pentru accesarea unor servicii publice. Statistica a fost prezentată de Ministerul pentru Consultare Publică si Dialog Civic, pentru perioada 24 februarie – 10 martie, respectiv perioada de aproximativ două săptămâni de când a fost lansată platform MaiSimplu.gov.ro.

Într-un top 5 al celor mai populare propuneri de măsuri ale cetățenilor pentru reducerea birocrației se află:

eliminarea completă sau comasarea plăților pentru eliberarea Cărții de Identitate

inter-conectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituțiile publice, a cazierului judiciar

înlocuirea obligației de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil

inter-operabilitatea bazelor de date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cele ale Poliției Române/ Ministerului Afacerilor Interne (MAI) astfel încât contravenienții să nu mai fie obligați să trimită ei/ să păstreze dovada plății amenzii rutiere

reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto.

De asemenea, cetățenii solicită formularea unei cereri unice și reducerea numărului de documente cerute pentru a beneficia de prestațiile sociale oferite părintelui: îndemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de reinserție și alocația de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: îndemnizația de șomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

De la lansarea, în 24 februarie, a platformei MaiSimplu.gov.ro, inițiativă a Cancelariei Primului-Ministru (CPM) și a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) până în 10 martie, aproximativ 3000 de propuneri de proceduri/ documente cerute de sistemul public au fost comunicate, de către societatea civilă, Guvernului României ca fiind inutile pentru accesarea unor servicii publice.

Opiniile reprezentanților companiilor, în ordinea mențiunii acestora, sunt: simplificarea Formularului 088 (înregistrarea în scop de TVA) și explicarea publică a modului de acordare a punctajului acordat, în baza răspunsurilor, în vederea încadrării în diferite zone de risc fiscal; modificarea Declarației 394 (livrările și prestările din România) în sensul scoaterii obligativității de completare a CNP-ul clienților societății comerciale ce depune documentul; eliminarea obligativității completării Declarației 392b – livrările și prestările spcifice PFA-urilor înregistrate pe norme de venit, interconectarea bazelor de date existente în vederea vizualizării, mai des decât o dată pe lună, a achitării contribuțiilor de sănătate de către Persoanele Fizice Autorizate (PFA)/Întreprinderi Individuale/Familiale sau persoane fizice. De asemenea, companiile au propus simplificarea, până la minimum posibil, a procedurilor pentru înființarea unei firme la Registrul Comerțului.

Cele mai des menționate instituții, atât de către cetățeni cât și de către companiile comerciale, au fost Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și Poliția Română/Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În același context, inițiatorii acestui demers centralizează, de la nivelul ministerelor, propunerile acestora de simplificare a birocrației/procedurilor propuse, așa cum rezultă acestea din analizele specialiștilor instituțiilor.

Având în vedere nevoia de coordonare interinstituțională, premierul Dacian Cioloș și viceprim-ministrul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, convoacă, marți, 15 martie, Comitetul de lucru interministerial al reprezentanților instituțiilor statului cu reprezentare la nivel de Secretari de Stat, urmând Guvernul să informeze publicul cu privire la soluțiile identificate pentru fiecare problemă semnalată, atât soluțiile imediate cât și pe cele pe termen mediu și lung.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax