Economie
Top „Forbes 500 Miliardari”: Vezi cine sunt cei mai bogaţi oameni din Alba
Criza economică nu a golit vistieriile oamenilor de afaceri din judeţul Alba. Cel puţin asta ne arată topul „Forbes 500 Miliardari”, realizat în luna octombrie a acestui an şi în care se regăsesc, cu averi însumate cuprinse între 329-347 de milioane de euro, 9 oameni de afaceri. Pe locul 56 în topul realizat de „Forbes” şi pe locul 1 în clasamentul nostru se află patronul companiei „Transavia”, Ioan Popa, ale cărui investiţii în industria cărnii i-au adus peste 80 de milioane de euro. Vedeţi în continuare care sunt miliardarii judeţului Alba.
Ioan Popa rămâne în continuare lider pe piaţa internă a cărnii de pasăre: Averea sa, 80-83 milioane de euro
În ciuda scăderii pieţei locale a cărnii, ca urmare a diminuării consumului, compania „Transavia”, deţinută de Ioan Popa, a reuşit să se menţină pe prima poziţie, ca lider naţional în domeniu şi pe locul 56 în topul „Forbes 500 Miliardari”. Acesta a declarat pentru „Forbes” că, în ceea ce priveşte afacerile, rezultatele „Avicola” Braşov nu se ridică încă la nivelul aşteptărilor antreprenorului din Alba. Acesta a avut pierderi, în primul trimestru al anului, de 660.000 de euro, faţă de un profit de 95.000 de euro, în perioada similară a anului trecut. Chiar şi aşa, miliardarul nu se plânge, iar pentru 2011 „Transavia” are planificate investiţii de 10-13 milioane de euro, sume alocate pentru integrarea diviziei vegetale şi majorarea capacităţii de depozitare a fabricii de nutreţuri. Popa intenţionează chiar să înfiinţeze un complex nou de creştere a păsărilor în judeţul Harghita.
Dorin Mateiu, cel mai mare antreprenor ardelean din industria mezelurilor: Averea sa, 62-65 milioane de euro
Dorin Mateiu se regăseşte pe locul 74 în top Forbes 500 Miliardari şi pe locul 2 în topul realizat de noi, privind cei mai bogaţi oameni de afaceri din Alba. Proprietarul companiei de preparate din carne „Elit” şi-a extins afacerile şi în domeniul magazinelor de proximitate, un exemplu în acest sens fiind „Alba Market”, dar şi al imobiliarelor. Chiar dacă producţia de mezeluri îi aduce în continuare cei mai mulţi bani – estimările iniţiale se ridicau la circa 65 de milioane de euro, în 2010 -, Mateiu nu stat departe de investiţiile imobiliare, a căror valoare a ajuns la circa 14 milioane de euro, conform unei estimări făcute în urmă cu mai bine de un an de miliardarul ardelean. Pe lista proprietăţilor deţinute de el se numără mai multe terenuri în Alba, dar şi un hotel situat în apropierea terenului de golf de la Pianu de Jos.
Claudiu Necşulescu, patronul companiei de vinificaţie „Jidvei” vrea să cucerească piaţa asiatică: Averea sa, 50-55 milioane de euro
Claudiu Necşulescu se regăseşte pe locul 86 în top Forbes 500 Miliardari, cu o avere ce depăşeşte 50 de milioane de euro şi pe locul 3 în topul cel mai bogaţi oameni de afaceri care au investit în Alba. Potrivit Forbes, patronul „Jidvei” nu a pus niciodată accent pe exporturi, pentru că i se părea o piaţă sensibilă, dependentă de imaginea de ţară. Acesta a ajuns în urmă cu doi ani în China, o ţară unde nu există o cultură a vinului şi a fost impresionat de cât de corect percep asiaticii România. China ocupă locul 8 la consumul de vin şi 7 în ce priveşte importurile, aşa că nu este greu de înţeles de unde vine interesul străinilor pentru această destinaţie. Tentaţia a fost mare şi pentru Claudiu Necşulescu, dar astfel de decizii nu sunt luate de pe o zi pe alta. Între timp, Claudiu Necşulescu gustă vinurile din piaţa chineză, pentru a vedea unde poate să se poziţioneze, iar, potrivit „Forbes”, vrea să cucerească piaţa asiatică.
Omul de afaceri Mihai Miron, patronul firmei Biodinamice „Bioterra” de la Doştat are o avere cuprinsă între 48-50 de milioane de euro
Miliardarul braşovean apare în top „Forbes 500 Miliardari”, pe locul 97, cu averi ce depăşesc 48 de milioane de euro, iar la obţinerea acestor bani a contribuit şi ferma „Bioterra” pe care acesta o deţine la Doştat, precum şi fabrica de lapte praf. Aceasta a fost prima fermă din ţară care a optat pentru creşterea vacilor în „stabulaţie liberă”. Fabrica de lapte praf BIOEF a fost înfiinţată în anul 1994 şi este specializată în producţia de lapte praf pentru sugari şi copii mici, produse omologate şi avizate de către Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, media la ferma biodinamică „Bioterra” din judeţul Alba este de 9.600 de litri de lapte pe vacă. Mihai Miron este cunoscut în primul rând pentru retailer-ul de medicamente şi lanţul de farmacii „Ropharma”, iar în acest an a inaugurat Spitalul „Sfântul Constantin” din Braşov.
Raul Ciurtin, preşedintele „Albalact” pierde profit, dar câştigă cote de piaţă. Averea sa, 33-35 milioane de euro
Omul de afaceri albaiulian Raul Ciurtin, preşedinte şi director general al companiei de produse lactate „Albalact” se regăseşte pe locul 145 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 4, în clasamentul celor mai bogaţi din Alba. Potrivit „Forbes”, acesta a început anul 2011 cu cifră de afaceri în creştere şi o cotă de piaţă la fel, dar cu un profit în scădere. Profitul a fost sacrificat în favoarea creşterii şi câştigării de cote de piaţă, iar aproximativ 2,5 milioane de euro au fost investiţi în mărirea capacităţii de transport. „Zuzu” şi „Albalact” sunt singurele branduri deţinute de un producător autohton, aflate în topul preferinţelor consumatorilor români în materie de lapte, potrivit unui studiu realizat de „Daedalus Milward Brown”. Astfel, „Zuzu” este cea mai căutată marcă de lapte.
Ioan Istrate, patronul „Alpin 57 Lux” a început afacerile cu două maşini de îngheţată şi a ajuns să deţină o avere cuprinsă între 18-19 milioane de euro
Antreprenorul din Sebeş se regăseşte pe locul 253 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 6 în clasamentul nostru. Ioan Istrate a declarat pentru „Forbes” că speră să îşi menţină afacerile în acest an cel puţin la nivelul din 2010, când erau raportate 14 milioane de euro. Acesta se aşteaptă la o stagnare a vânzărilor, mai ales că îngheţata nu este un produs de necesitate maximă pentru români. În cei 18 ani de activitate, compania din Sebeş a reuşit să intre în topul producătorilor prezenţi pe piaţa românească şi să se bată pentru prima poziţie.
Fraţii Marcel şi David Florea, în topul betoniştilor investitori din România şi oamenii care nu îşi fac griji în privinţa viitorului. Averea lor, 18-19 milioane de euro
Mari iubitori de sport, fraţii Marcel şi David Florea şi-au extins afacerile în domeniul turismului, construcţiilor şi distribuţiei de carburanţi. Aceştia împart locul 253 în topul „Forbes 500 Miliardari” cu „Alpin 57 Lux” şi numără o avere de 18-19 milioane de euro. Cei doi au motive să fie optimişti. În primul semestru al acestui an, afacerile lor au crescut cu 40% comparativ cu perioada similară din 2010, au primit mai multe contracte de infrastructură rutieră, dar şi un proiect în valoare de 20 de milioane de euro, pentru restaurarea Cetăţii Alba Carolina. Pentru anul 2011, pe lista investiţiilor planificate sunt destule obiective, de la realizarea unei linii de producere a mixturilor asfaltice la Alba Iulia (un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 2 milioane de euro), până la achiziţia de utilaje pentru lucrări de infrastructură sau realizarea unei noi staţii de betonare, a grupului, la Deva. În total, valoarea investiţiilor realizate de cei doi fraţi se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, ceea ce situează grupul de firme „Florea” pe locul patru în topul producătorilor de betoane din România.
Hugo Levente Bara, patronul „Supremia” vrea să cucerească Europa. Averea sa, 13-14 milioane de euro
Omul de afaceri din Alba Iulia se regăseşte pe locul 324 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 8 în clasamentul celor mai bogaţi investitori din judeţul nostru. Acesta vrea să ajungă în câţiva ani în topul producătorilor de condimente din Europa şi are toate atuurile pentru a-şi atinge scopul: dispune de cea mai mare fabrică de profil din sud-estul Europei şi şi are un nume bun pe piaţă. Afacerea cu condimente nu reprezintă singura activitate pe care acesta o are. Bara a fost o vreme şi project manager al fabricii de conserve din carne de la Oiejdea, care îl are printre acţionari şi pe Raul Ciurtin, de la „Albalact”. Are şi un restaurant, de care se ocupă în special soţia şi unde poate fi văzută o colecţie impresionantă de vinuri. În acest moment, Bara şi-a mărit capacitatea de producţie a companiei „Supremia” de la 20 de tone pe zi, la 60 de tone pe zi.
Familia Goţa: Pavaje viu-colorate şi o avere de 7 milioane de euro
Numele familiei Goţa este asociat cu pavaje viu-colorate, peste care este imposibil să nu fi trecut în drumul tău către un supermarket, parc sau benzinărie. Aceştia se situează pe locul 497 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe ultimul loc în clasamentul nostrul privind cei mai bogaţi oameni din Alba. Familia Goţa este formată din tatăl, Elisiu şi cei doi fii – Emil şi Vasile, iar împreună deţin compania de pavaje „Elis”, unul dintre jucătorii importanţi ai pieţei de pavaje şi prefabricate mici din România.
Nou-intraţi în top „Forbes 500 Miliardari„: Familia Goţa, cu 7 milioane de euro
A ieşit din top: Omul de afaceri Dorel Tamaş, cel care anul trecut ocupa locul 427 în topul „Forbes”, cu o avere de 1o milioane de euro
Patronul companiei „Transavia” a urcat anul acesta de pe locul 61 în top „Forbes”, pe locul 56, în timp ce directorul companiei de vinificaţie „Jidvei”, Claudiu Necşulescu a ajuns, de pe poziţia 74 în 2010, pe 86 în top „Forbes”, în 2011. Dacă anul trecut Necşulescu se afla pe locul 2 în topul celor mai bogaţi oameni din Alba, anul acesta, patronul „Jidvei” a fost înlocuit de către Dorin Mateiu. Patronul „Elit” ocupa în top „Forbes 500 Miliardari” poziţia 74, împreună cu Necşulescu, iar în 2011 a reuşit să urce o poziţie, până la locul 73.
Omul de afaceri Raul Ciurtin a urcat şi el în 2011, de pe poziţia 148 pe 145, în timp ce patronul „Alpin 57 Lux” a coborât de pe locul 221 în top „Forbes Miliardari 2010”, pe locul 253, anul acesta. Fraţii Florea au reuşit să urce de pe poziţia 276, în 2010, pe 253, acum împărţind locul în top cu Ioan Istrate, iar patronul „Supremia”, Hugo Levente Bara, nou intrat în top „Forbes” în 2010 a urcat de pe poziţia 407, pe 354.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News