Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Top „Forbes 500 Miliardari”: Vezi cine sunt cei mai bogaţi oameni din Alba

Publicat

Criza economică nu a golit vistieriile oamenilor de afaceri din judeţul Alba. Cel puţin asta ne arată topul „Forbes 500 Miliardari”, realizat în luna octombrie a acestui an şi în care se regăsesc, cu averi însumate cuprinse între 329-347 de milioane de euro, 9 oameni de afaceri. Pe locul 56 în topul realizat de „Forbes” şi pe locul 1 în clasamentul nostru se află patronul companiei „Transavia”, Ioan Popa, ale cărui investiţii în industria cărnii i-au adus peste 80 de milioane de euro. Vedeţi în continuare care sunt miliardarii judeţului Alba.

Ioan Popa rămâne în continuare lider pe piaţa internă a cărnii de pasăre: Averea sa, 80-83 milioane de euro

În ciuda scăderii pieţei locale a cărnii, ca urmare a diminuării consumului, compania „Transavia”, deţinută de Ioan Popa, a reuşit să se menţină pe prima poziţie, ca lider naţional în domeniu şi pe locul 56 în topul „Forbes 500 Miliardari”. Acesta a declarat pentru „Forbes” că, în ceea ce priveşte afacerile, rezultatele „Avicola” Braşov nu se ridică încă la nivelul aşteptărilor antreprenorului din Alba. Acesta a avut pierderi, în primul trimestru al anului, de 660.000 de euro, faţă de un profit de 95.000 de euro, în perioada similară a anului trecut. Chiar şi aşa, miliardarul nu se plânge, iar pentru 2011 „Transavia” are planificate investiţii de 10-13 milioane de euro, sume alocate pentru integrarea diviziei vegetale şi majorarea capacităţii de depozitare a fabricii de nutreţuri. Popa intenţionează chiar să înfiinţeze un complex nou de creştere a păsărilor în judeţul Harghita.

Dorin Mateiu, cel mai mare antreprenor ardelean din industria mezelurilor: Averea sa, 62-65 milioane de euro

Dorin Mateiu se regăseşte pe locul 74 în top Forbes 500 Miliardari şi pe locul 2 în topul realizat de noi, privind cei mai bogaţi oameni de afaceri din Alba. Proprietarul companiei de preparate din carne „Elit” şi-a extins afacerile şi în domeniul magazinelor de proximitate, un exemplu în acest sens fiind „Alba Market”, dar şi al imobiliarelor. Chiar dacă producţia de mezeluri îi aduce în continuare cei mai mulţi bani – estimările iniţiale se ridicau la circa 65 de milioane de euro, în 2010 -, Mateiu nu stat departe de investiţiile imobiliare, a căror valoare a ajuns la circa 14 milioane de euro, conform unei estimări făcute în urmă cu mai bine de un an de miliardarul ardelean. Pe lista proprietăţilor deţinute de el se numără mai multe terenuri în Alba, dar şi un hotel situat în apropierea terenului de golf de la Pianu de Jos.

Claudiu Necşulescu, patronul companiei de vinificaţie „Jidvei” vrea să cucerească piaţa asiatică: Averea sa, 50-55 milioane de euro

Claudiu Necşulescu se regăseşte pe locul 86 în top Forbes 500 Miliardari, cu o avere ce depăşeşte 50 de milioane de euro şi pe locul 3 în topul cel mai bogaţi oameni de afaceri care au investit în Alba. Potrivit Forbes, patronul „Jidvei” nu a pus niciodată accent pe exporturi, pentru că i se părea o piaţă sensibilă, dependentă de imaginea de ţară. Acesta a ajuns în urmă cu doi ani în China, o ţară unde nu există o cultură a vinului şi a fost impresionat de cât de corect percep asiaticii România. China ocupă locul 8 la consumul de vin şi 7 în ce priveşte importurile, aşa că nu este greu de înţeles de unde vine interesul străinilor pentru această destinaţie. Tentaţia a fost mare şi pentru Claudiu Necşulescu, dar astfel de decizii nu sunt luate de pe o zi pe alta. Între timp, Claudiu Necşulescu gustă vinurile din piaţa chineză, pentru a vedea unde poate să se poziţioneze, iar, potrivit „Forbes”, vrea să cucerească piaţa asiatică.

Omul de afaceri Mihai Miron, patronul firmei Biodinamice „Bioterra” de la Doştat are o avere cuprinsă între 48-50 de milioane de euro

Miliardarul braşovean apare în top „Forbes 500 Miliardari”, pe locul 97, cu averi ce depăşesc 48 de milioane de euro, iar la obţinerea acestor bani a contribuit şi ferma „Bioterra” pe care acesta o deţine la Doştat, precum şi fabrica de lapte praf. Aceasta a fost prima fermă din ţară care a optat pentru creşterea vacilor în „stabulaţie liberă”. Fabrica de lapte praf BIOEF a fost înfiinţată în anul 1994 şi este specializată în producţia de lapte praf pentru sugari şi copii mici, produse omologate şi avizate de către Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, media la ferma biodinamică „Bioterra” din judeţul Alba este de 9.600 de litri de lapte pe vacă. Mihai Miron este cunoscut în primul rând pentru retailer-ul de medicamente şi lanţul de farmacii „Ropharma”, iar în acest an a inaugurat Spitalul „Sfântul Constantin” din Braşov.

Raul Ciurtin, preşedintele „Albalact” pierde profit, dar câştigă cote de piaţă. Averea sa, 33-35 milioane de euro

Omul de afaceri albaiulian Raul Ciurtin, preşedinte şi director general al companiei de produse lactate „Albalact” se regăseşte pe locul 145 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 4, în clasamentul celor mai bogaţi din Alba. Potrivit „Forbes”, acesta a început anul 2011 cu cifră de afaceri în creştere şi o cotă de piaţă la fel, dar cu un profit în scădere. Profitul a fost sacrificat în favoarea creşterii şi câştigării de cote de piaţă, iar aproximativ 2,5 milioane de euro au fost investiţi în mărirea capacităţii de transport. „Zuzu” şi „Albalact” sunt singurele branduri deţinute de un producător autohton, aflate în topul preferinţelor consumatorilor români în materie de lapte, potrivit unui studiu realizat de „Daedalus Milward Brown”. Astfel, „Zuzu” este cea mai căutată marcă de lapte.

Ioan Istrate, patronul „Alpin 57 Lux” a început afacerile cu două maşini de îngheţată şi a ajuns să deţină o avere cuprinsă între 18-19 milioane de euro

Antreprenorul din Sebeş se regăseşte pe locul 253 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 6 în clasamentul nostru. Ioan Istrate a declarat pentru „Forbes” că speră să îşi menţină afacerile în acest an cel puţin la nivelul din 2010, când erau raportate 14 milioane de euro. Acesta se aşteaptă la o stagnare a vânzărilor, mai ales că îngheţata nu este un produs de necesitate maximă pentru români. În cei 18 ani de activitate, compania din Sebeş a reuşit să intre în topul producătorilor prezenţi pe piaţa românească şi să se bată pentru prima poziţie.

Fraţii Marcel şi David Florea, în topul betoniştilor investitori din România şi oamenii care nu îşi fac griji în privinţa viitorului. Averea lor, 18-19 milioane de euro

Mari iubitori de sport, fraţii Marcel şi David Florea şi-au extins afacerile în domeniul turismului, construcţiilor şi distribuţiei de carburanţi. Aceştia împart locul 253 în topul „Forbes 500 Miliardari” cu „Alpin 57 Lux” şi numără o avere de 18-19 milioane de euro. Cei doi au motive să fie optimişti. În primul semestru al acestui an, afacerile lor au crescut cu 40% comparativ cu perioada similară din 2010, au primit mai multe contracte de infrastructură rutieră, dar şi un proiect în valoare de 20 de milioane de euro, pentru restaurarea Cetăţii Alba Carolina. Pentru anul 2011, pe lista investiţiilor planificate sunt destule obiective, de la realizarea unei linii de producere a mixturilor asfaltice la Alba Iulia (un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 2 milioane de euro), până la achiziţia de utilaje pentru lucrări de infrastructură sau realizarea unei noi staţii de betonare, a grupului, la Deva. În total, valoarea investiţiilor realizate de cei doi fraţi se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, ceea ce situează grupul de firme „Florea” pe locul patru în topul producătorilor de betoane din România.

Hugo Levente Bara, patronul „Supremia” vrea să cucerească Europa. Averea sa, 13-14 milioane de euro

Omul de afaceri din Alba Iulia se regăseşte pe locul 324 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe locul 8 în clasamentul celor mai bogaţi investitori din judeţul nostru. Acesta vrea să ajungă în câţiva ani în topul producătorilor de condimente din Europa şi are toate atuurile pentru a-şi atinge scopul: dispune de cea mai mare fabrică de profil din sud-estul Europei şi şi are un nume bun pe piaţă. Afacerea cu condimente nu reprezintă singura activitate pe care acesta o are. Bara a fost o vreme şi project manager al fabricii de conserve din carne de la Oiejdea, care îl are printre acţionari şi pe Raul Ciurtin, de la „Albalact”. Are şi un restaurant, de care se ocupă în special soţia şi unde poate fi văzută o colecţie impresionantă de vinuri. În acest moment, Bara şi-a mărit capacitatea de producţie a companiei „Supremia” de la 20 de tone pe zi, la 60 de tone pe zi.

Familia Goţa: Pavaje viu-colorate şi o avere de 7 milioane de euro

Numele familiei Goţa este asociat cu pavaje viu-colorate, peste care este imposibil să nu fi trecut în drumul tău către un supermarket, parc sau benzinărie. Aceştia se situează pe locul 497 în topul „Forbes 500 Miliardari” şi pe ultimul loc în clasamentul nostrul privind cei mai bogaţi oameni din Alba. Familia Goţa este formată din tatăl, Elisiu şi cei doi fii – Emil şi Vasile, iar împreună deţin compania de pavaje „Elis”, unul dintre jucătorii importanţi ai pieţei de pavaje şi prefabricate mici din România.

Nou-intraţi în top „Forbes 500 Miliardari„: Familia Goţa, cu 7 milioane de euro
A ieşit din top: Omul de afaceri Dorel Tamaş, cel care anul trecut ocupa locul 427 în topul „Forbes”, cu o avere de 1o milioane de euro

Patronul companiei „Transavia” a urcat anul acesta de pe locul 61 în top „Forbes”, pe locul 56, în timp ce directorul companiei de vinificaţie „Jidvei”, Claudiu Necşulescu a ajuns, de pe poziţia 74 în 2010, pe 86 în top „Forbes”, în 2011. Dacă anul trecut Necşulescu se afla pe locul 2 în topul celor mai bogaţi oameni din Alba, anul acesta, patronul „Jidvei” a fost înlocuit de către Dorin Mateiu. Patronul „Elit” ocupa în top „Forbes 500 Miliardari” poziţia 74, împreună cu Necşulescu, iar în 2011 a reuşit să urce o poziţie, până la locul 73.

Omul de afaceri Raul Ciurtin a urcat şi el în 2011, de pe poziţia 148 pe 145, în timp ce patronul „Alpin 57 Lux” a coborât de pe locul 221 în top „Forbes Miliardari 2010”, pe locul 253, anul acesta. Fraţii Florea au reuşit să urce de pe poziţia 276, în 2010, pe 253, acum împărţind locul în top cu Ioan Istrate, iar patronul „Supremia”, Hugo Levente Bara, nou intrat în top „Forbes” în 2010 a urcat de pe poziţia 407, pe 354.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ABRUD

FOTO-VIDEO: Acțiunea de golire parțială a lacului Tăul Mare, de lângă Roșia Montană. Cum acționează forțele de intervenție

Publicat

Operațiunile pentru golirea parțială a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană continuă, duminică după-amiaza. Prin acțiunile de evacuare cu motopompe de mare capacitate, s-a reușit scăderea nivelului apei.

În jurul orei 14.30, a fost pusă în funcțiune a treia motopompă. Pomparea se face gradual, ținând cont de condițiile din aval.

Planurile anunțate sunt de scădere a nivelului apei cu 4-5 metri. Operațiunile cu motopompe au început în jurul prânzului, după amenajarea unui drum de acces cu utilaje grele.

Mobilizarea forțelor de intervenție a fost necesară după ce o breșă sub formă de con, a apărut în partea din aval a barajului de la lacul Tăul Mare, la circa 10 metri de luciul de apă.


Incidentul a fost semnalat sâmbătă, prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19.00, de către primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16.00.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Au fost evacuate preventiv peste 80 de persoane care locuiesc în avalul lacului.

Zeci de pompieri acționează în continuare pentru remedierea situației.

Vezi date transmise de ISU Alba și autorități: UPDATE FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Reporterii Alba24 sunt la fața locului. Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: Avaria de la barajul din zona Roșia Montană. Operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare

Publicat

Forțele de intervenție au început duminică, în jurul prânzului, operațiuni de golire parțială a lacului Tăul Mare, lângă Roșia Montană, unde a fost semnalată o avarie la baraj. Ministerul Mediului a anunțat ulterior că nivelul apei este în scădere.

În prima fază, se acționează cu motopompe pentru reducerea nivelului apei cu 5 centimetri, pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate. Ulterior vor fi luate măsuri în dinamică, a anunțat ISU Alba.

UPDATE, ora 12.35: ISU Alba a anunțat că a fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă, deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează va fi pornită a treia motopompă. ”Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului”, potrivit sursei citate.

Ședință la Ministerul Mediului: nivelul apei din lac, în scădere

UPDATE ora 13.45: Nivelul apei în Lacul Tăul Mare din Alba, unde s-a depistat o avarie la baraj, a scăzut cu un metru, în urma acțiunilor de evacuare, a anunțat ministrul Mediului, în urma unei ședinţe extraordinare de duminică a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, potrivit Mediafax.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N <Apele Române>, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m-2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

Știrea inițială

Peste 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. Autoritățile din Alba s-au deplasat de urgență la fața locului și au decis evacuarea preventivă a localnicilor din avalul lacului.

 

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

Vezi și UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană

În zonă s-au deplasat zeci de forțe de intervenție cu utilaje de mare capacitate. Au acționat pentru pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul era impracticabil până la baraj.


Au fost dislocate motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min, inclusiv din județele limitrofe. Planul de acțiune a fost stabilit în colaborare cu un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

A fost activat Centrul Județean de Conducere ș Coordonare a Intervenției. La ședința CJSU au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi. La acțiuni participă zeci de pompieri din mai multe județe, dar și jandarmi și polițiști.

Lacul Tăul Mare

Aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei, care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan

Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.

sursă imagini: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furt lângă o sală de jocuri de noroc, la Alba Iulia. Un bărbat a fost reținut. Câți bani a sustras

Publicat

masina-politia

Un bărbat din comuna Meteș a fost reținut de Poliție după ce i-a furat banii altui bărbat, lângă o sală de jocuri de noroc din Alba Iulia. Cei doi consumaseră alcool și jucaseră la jocuri de noroc. 

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din comuna Meteș, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată, prin 112, în dimineața aceleiași zile.

Sâmbătă dimineața, în timp ce se afla în apropierea unei săli de jocuri de noroc din Alba Iulia, împreună cu un bărbat de 42 de ani, din comuna Ighiu, cu care, anterior, ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi jucat la jocurile de noroc, profitând de neatenția acestuia i-ar fi sustras suma de 2.700 de lei.

Bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați din Hunedoara, REȚINUȚI pentru furt într-un sat din Alba. Au sustras bani dintr-o casă

Publicat

Doi bărbați din județul Hunedoara au fost reținuți pentru furt dintr-o locuință din județul Alba. Cei doi au intrat în gospodăria unei vârstnice din satul Dealul Geoagiului și au furat bani.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au identificat și reținut doi bărbați de 35 și 38 de ani, ambii din județul Hunedoara, care sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt din locuință, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată în aceeași zi.

În jurul orei 13,00, cei doi bărbați ar fi profitat de faptul că ușa locuinței unei vârstnice din localitatea Dealul Geoagiului, comuna Întregalde, a rămas neasigurată și ar fi sustras, din interiorul acesteia, suma de 200 de lei.

Asupra celor doi bărbați, care au fost identificați de polițiști pe raza localității Dealul Geoagiului, a fost găsită suma de bani sustrasă, aceasta fiind restituită păgubitei.

Cei doi bărbați vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale. Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infracționale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax