Actualitate
TOP START UP Nation: Câte cereri finanţabile sunt în judeţul Alba şi care este situaţia în ţară, după închiderea sesiunii de înregistrare
Judeţul Alba se află pe locul 14 într-un top al cererilor de finanţare de proiecte depuse în cadrul Programului Start Up Nation, a cărui sesiune de înregistrare s-a terminat vineri, la ora 20.00. Cele mai multe solicitări au fost în Bucureşti (2.926), iar cele mai puţine, în Călăraşi (75).
Din judeţul Alba, sunt înscrise în program 410 planuri de afaceri, însă doar 190 sunt finanţabile în limita bugetului, iar alte 211 sunt în aşteptare pentru finanţare, potrivit datelor prezentate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
În program au fost înregistrate 19.026 de planuri de afaceri (alte 270 de planuri au fost nule din start). Din acestea, 8.653 sunt finanțabile (au punctajul calulat automat în limita bugetului alocat), iar 10.373 sunt în așteptare, în caz că se vor retrage ceilalți sau nu vor putea fi finanțați din alte motive.
Din proiectele aflate în limita bugetului, 76,17% sunt în mediul urban și 23,3% în rural. Adică 6.591 de proiecte în mediul urban și 2.062 de proiecte în rural.
În afară de București-Ilfov, sunt 4.841 de proiecte, care vor avea o valoare totală de aproape 970 de milioane de lei, dacă toți ar cere suma maximă de 200.000 de lei fiecare. Aceasta înseamnă aproape dublu față de cei 500 de milioane de lei – creditele bugetare alocate numai pentru proiectele din această categorie.
Practic, jumătate din solicitanții care mergeau pe fonduri europene vor fi împinși către creditele de angajament de 1,2 miliarde de lei, care necesită rectificare bugetară pentru a fi distribuite beneficiarilor, scrie startupcafe.ro.
În partea cealaltă, solicitanții care nu se vor încadra pentru fonduri europene sunt numai 3.812 firme (mediul rural plus București-Ilfov), însumând 762,4 milioane de lei.
Așadar, din cei 1,2 miliarde de lei, fonduri naționale, circa 437 de milioane de lei rămân liberi să fie folosiți de către aplicanții din mediul urban în afară de București-Ilfov.
Vezi şi Aplicația Start-up Nation s-a închis. Câte dosare au fost depuse pentru cei până la 200.000 de lei promiși de guvern
Ediția 2017 a Startup Nation are alocat un buget total de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei sunt credite bugetare, disponibile efectiv în buget. Restul, de 1,2 miliarde de lei sunt credie de angajament, care trebuie puse de către Guvern în buget, printr-o rectificare bugetară, pentru a putea fi distribute către beneficiari. Cei 500 de milioane de lei pot fi utilizați doar în mediul urban, în afară de București-Ilfov. Ceilalți 1,2 miliarde de lei vor putea fi folosiți oriunde în țară, dar este nevoie de rectificarea bugetară.
Posibilă suplimentare de buget din fonduri europene
Potrivit ministrului Ilan Laufer, cei circa 10.000 de aplicanți IMM care au avut punctaje de la 90 de puncte în jos și nu s-au încadrat în fondurile alocate, de 1,7 miliarde de lei, ar mai avea speranța ca pe partea de fonduri europene cei 500 de milioane de lei să fie suplimentați – numai pentru mediul urban în afară de București-Ilfov.
”Am putea să finanțăm în acest moment 8.653 de planuri de afaceri și ar însemna că vom avea 10.373 de planuri de afaceri în așteptarea finanțării. Asta înseamnă că, în cazul în care anumite planuri care se află în față se retrag sau nu sunt eligible, intră următoarele”, a spus ministrul.
”Sau, în cazul în care vom reuși sub o formă sau alta să găsim o suplimentare de buget care ar putea fi în primul rând de la fondurile europene – și am de gând să deschid o discuție în acest sens – să vedem dacă vom putea obține fonduri europene în plus.
Și pentru cei care nu vor obține finanțare încă ne gândim și la alte variante și o să revin cu detalii să reușim să le acordăm totuși un sprijin și celor care nu vor intra la finanțare” – a plusat Laufer, într-o conferință de presă.
Aproximativ 6.500 de solicitanți s-au înscris în program în ultima zi din sesiunea de 30 de zile.
surse: startupcafe.ro, aippimm.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News