Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiție de Crăciun, păstrată în satul Geogel. „Colindeții” merg din casă în casă și vestesc Nașterea Domnului

Publicat

colindetii geogel

Sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei, dar și cea mai frumoasă, prin bucuria care cuprinde întreaga făptură și prin multitudinea de obiceiuri și tradiții legate de aceste minunate zile. În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, dar și în seara de Crăciun, în satul Geogel din comuna Ponor se păstrează un obicei din moși-strămoși: un grup de colindători vizitează fiecare casă și poartă cu ei, în suflet și în colinde, vestea Nașterii lui Iisus Hristos.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

„La Nașterea Domnului îngerii au sărbătorit, păstorii au cântat, iar magii au străbătut cale lungă, urmând Steaua, să vină să-L slăvească și să-I aducă daruri.

Vestea Nașterii lui Iisus Hristos este „vestea cea bună”, care ne arată ca vine Mântuitorul. De veacuri, creștinii duc mai departe vestea că se naște Mesia și umplu casele de bucurie și speranță, prin colindul lor.

Mesaje de Anul Nou 2021 * Felicitari de Anul Nou 2021 * Mesaje de Revelion 2021 * Mesaje haiose de Anul Nou 2021 * URĂRI de La Mulți Ani 2021

La Geogel, din moși-strămoși se păstrează un obicei, acela de a vesti la toată suflarea că Bucuria a venit. În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, dar și în seara de Crăciun, un grup tradițional de colindători vizitează fiecare casă și poartă cu ei, în suflet și în colinde, vestea bună, că s-a născut Hristos.

colindatori geogel 3

Bătrânii satului își amintesc cu nostalgie de vremea când erau feciori și mergeau cu colinda. Minunate amintiri adună toți, dar mai ales, transmit generațiilor care le urmează acest obicei.

Astfel, și acum, copiii și nepoții celor ce au fost cândva „Colindeții” merg din casă în casă și împart bucurie, veselie, voioșie. Tradiția cere ca la casele unde sunt fete de măritat, feciorii să le scoată la joc, căci după colindă, continuă muzica populară.

În zilele noastre, oamenii tind să așeze vechile obiceiuri și tradiții într-o „ladă a uitării”, pe care de multe ori o încuie si aruncă apoi cheia.

Amprenta genetică a unui popor, a unui neam, se află în legăturile lui cu ancestralul, în aceste obiceiuri și tradiții, care nu doar că ne arată cum era odinioară, dar mai ales ne aduc și nouă, bucuria moșilor și strămoșilor noștri.

colindatori geogel 4

Și noi, ca în fiecare an, i-am primit cu inima deschisă in casă, să ne aducă prin colindul lor bucuria Nașterii Domnului Iisus Hristos, dar și pentru a-i încuraja să păstreze tradițiile acestui sat și să le transmită urmașilor”, a transmis preotul Ion Desrobitu.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax