Connect with us
Advertisement

Eveniment

Tradițiile lunii iulie: ce semnifică fiecare săptămână din luna lui Cuptor. Ce nu ar fi bine să faci la mijlocul verii

Publicat

Tradițiile lunii iulie: A șaptea lună a anului marchează mijlocul verii. Este perioada cu cele mai calde zile ale anului. De asemenea, în iulie sunt și zile cu vreme grea și furtuni. De acest moment al anului sunt legate tradiții, obiceiuri, superstiții, păstrate în credința populară.

Fiecare săptămână a lunii iulie poartă anumite semnificații. Dacă în prima parte este perioada pentru seceratul grâului și apoi odihnă din cauza căldurii mari, a doua este marcată de fenomene meteo extreme.

Tradițiile lunii iulie: Săptămâna secerișului

Prima săptămână a lunii iulie era rezervată secerişului și muncilor agricole. Potrivit tradiției, se muncea la câmp de la răsărit până la asfinţitul soarelui.

Oamenii de la sate treierau grânele și să se îngrijeau de celelalte culturi.

Tradițiile lunii iulie: Săptămâna Panteliilor

Cea de-a doua săptămână este dedicată „Panteliilor”. Erau aprigele surori ale Sfântului Ilie.

Erau atât de răutăcioase, că pârjoleau lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respect și atenție.

Tradiţia românească străveche spune că această perioadă este pentru odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.

De Pârlii, femeile nu lucrează, pentru a se feri de primejdiile focului, de căldură mare şi de boli febrile.

Este o perioadă în care gătitul la cuptor şi, mai ales, coptul pâinii, nu este recomandat.

Era vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştei şi semănat.

Pe 15 iulie e o zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. În această zi, se spune că femeia trebuie ”să-și bată bărbatul”, astfel încât ei să-i meargă bine tot anul.

Nu este recomandat să dai ceva din casă, în schimb.

Tradițiile lunii iulie: Săptămâna Sfântului Ilie

În a treia săptămână, personajul principal este Sfântul Ilie, zeul focului şi al Soarelui. Acesta leagă şi dezleagă ploile, tună, fulgeră şi trăsneşte duhurile rele ascunse pe pământ.

Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși. Dacă visau cânepa uscată, se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.

Dimineața, se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.

Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie. Nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine.

Tot acum se marchează miezul verii pastorale, data la care ciobanii coborau în sate.

Tradițiile lunii iulie: Săptămâna verii

Ultima săptămână a lunii iulie îi este dedicată verii.

Se spune că atât timp cât este de cald în luna lui ”Cuptor”, tot atât de frig va fi și în luna lui „Făurar”

Cei care se vor căsători în luna lui Cuptor vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună.

Calendarul popular al lunii iulie se încheie cu sărbătoarea Ursul Mare pe 31 iulie, aceasta fiind denumirea populară a constelaţiei Ursa Mare.

Cele patru stele aşezate în trapez alcătuiesc corpul, iar stelele în linie dreaptă formează gâtul şi capul ursului. Pe timp de vară, Ursul Mare indică miezul nopţii.

Luna iulie – fenomene astronomice

Luna iulie prezintă interes din punct de vedere astronomic, deoarece a doua jumătate a lunii este foarte bogată în meteori. Devin activi câţiva curenţi de meteori, care au radianţii apropiaţi pe cer, în constelaţiile Aquarius şi Capricornus.

Curentul de meteori Alpha Capricornide este activ din 7 iulie până în 15 august. Va atinge un nivel maxim în noaptea de 30/31 iulie, potrivit Agerpres. Acest maxim va fi cel mai bine observat din fiecare parte a ecuatorului. Nu este foarte puternic şi rareori produce mai mult de cinci meteori pe oră. Se remarcat este faptul că se produc bile de foc luminoase în perioada de activitate.

Curentul de meteori Delta Aquaridele este activ din 18 iulie până în 21 august. Va atinge vârful de manifestare în noaptea de 30/31 iulie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement