Eveniment
TRANSALPINA: Când se redeschide cea mai înaltă şosea din România, destinaţia „de poveste” ce atrage turişti români şi străini
Se apropie minivacanţa de Paşti şi de 1 Mai, perioadă în care aşteptăm ca vremea să se încălzească şi să ne putem bucura de ieşirile în natură. Una dintre cele mai spectaculoase zone montane din judeţul Alba, pe Valea Sebeşului, cuprinde şi cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care atrage ca un magnet, an de an, turişti în căutare de linişte, peisaje frumoase, aer curat, dar şi de adrenalină. Însă reamintim că tronsonul dinspre Sebeş, de la kilometrul 69, zona Curpăt-Tărtărău este închis circulaţiei publice, iar vremea capricioasă ar putea determina autorităţile să nu permită accesul până la jumătatea lunii mai.
Condiţiile meteo vitrege de la altitudini de peste 1.600 de metri au fost motivul principal pentru care circulaţia a fost interzisă pe tronsonul alpin, zonă în care utilajele nu au acţionat pe timpul iernii. În plus, în segmentul de drum cel mai periculos, nu există parapeţi.
Potrivit reprezentanţilor CNADNR – Secţia Drumuri Naţionale Alba, porţiunea din DN67 C din judeţul Alba este pregătită pentru a fi redeschisă de la 1 Mai, însă există posibilitatea ca acest termen să fie amânat până în 15 mai, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În ceea ce priveşte segmentul de drum din judeţul Gorj, salvamontiştii vor recomanda redeschiderea traficului doar în momentul în care nu va mai exista pericolul producerii avalanşelor de pe versanţi, după cum au precizat pentru presa locală.
Transalpina străbate Munții Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj și ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele. Frumusețea traseului este însoţită însă de momente pline de adrenalină, la vederea porțiunilor de drum neterminate și a lipsei parapeților în serpentine periculoase.
Drumul face legătura între orașele Sebeş (Alba) şi Novaci (judeţul Gorj). Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii. Şoseaua Transalpina traversează cinci arii protejate.
Citeşte şi VIDEO: Transalpina vs Transfăgărăşan. Comparație făcută de o publicaţie auto britanică. ”Există ceva care o face să îți taie răsuflarea”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
daniel
sâmbătă, 19.04.2014 at 22:51
parca vad ca va fi in ultimul hal…
Oricum, si anul trecut asfaltul era in stare proasta. Din 100 in 100 metri, frana-sant-groapa-alunecare-bolovan-drum de tara etc. pacat de frumusetea peisajelor la care am fost atent doar cand stateam pe loc, altfel imi rupeam masina.Toate culmineaza cu semnalul GSM(adica absenta lui).