Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Transelectrica şi Transgaz trec în subordonarea altor ministere. Comisie pentru protecţia consumatorilor de energie electrică


Publicat

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de Lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energetic, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Proiectul de act normativ cuprinde prevederi referitoare la alegerea modelului operator de sistem independent, renunţarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali şi dezvoltarea pieţei concurenţiale de energie electrică, la independenţa Autorităţii de Reglementare, la protecţia consumatorilor de energie electrică şi la siguranţa alimentării cu energie electrică.

Potrivit ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, Directiva Europeană 72/2009 prevede reguli clare de separare a operatorului de transport şi de sistem în funcţie de regimul de proprietate, astfel că proiectul promovat de Executiv instituie modelul operatorului de sistem independent.

„În condiţiile în care reţele de transport de energie electrică sunt proprietate publică a statului, s-a optat pentru acest model, care permite certificarea operatorului de transport şi de sistem, cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu păstrarea regimului juridic de proprietate existent. Se asigură, în acelaşi timp, o separare efectivă a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea energiei electrice” a explicat ministrul Economiei.

Pentru garantarea independenţei operatorului de transport şi de sistem vor fi desemnate două organisme publice distincte care să exercite controlul separat asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică.

„Guvernul va elabora un proiect de act normativ prin care cele două societăţi de transport, Transelectrica şi Transgaz, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, a afirmat ministrul Bode.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor de energie electrică, proiectul de lege stabileşte înfiinţarea unei comisii de soluţionare a disputelor, ca organism independent organizat în cadrul ANRE, care va soluţiona disputele între participanţii la piaţa de energie electrică.

De asemenea, în proiectul de lege se prevede adoptarea de legi speciale care să stabilească categoriile de consumatori de energie consideraţi clienţi vulnerabili, precum şi facilităţi de care aceştia pot beneficia.

„În scopul asigurării unei protecţii reale a clienţilor finali de energie electrică de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede înăsprirea regimului de sancţionare a contravenţiilor, cuantumul amenzilor fiind mărit de până la zece ori pentru anumite încălcări ale prevederilor legale. Amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic”, a precizat ministrul Economiei.

Tot la acest capitol se înscrie şi garanţia acordată clienţilor finali privind schimbarea furnizorului de energie electrică în termen de trei săptămâni, în baza unor proceduri transparente. Totodată, furnizorii sunt obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor puncte unice de contact pentru informarea cu privire la drepturile lor şi la soluţionarea unor eventuale dezacorduri.

Referitor la independenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, preşedintele Autorităţii, Iulius Dan Plaveti, a declarat că proiectul de lege stipulează că ANRE se organizează şi funcţionează ca autoritate administrativ autonomă cu personalitate juridică şi patrimoniu propriu. Totodată, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, Agenţiei de Cooperare a Reglementărilor în Domeniul Energiei şi Comisiei Europene.

Tarifele reglementate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2013, pentru clienţii non-casnici, şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici.

Legat de partea de siguranţă a alimentării cu energie electrică, Dan Plaveti a explicat că proiectul de act normativ urmăreşte compatibilitatea cu prevederile Regulamentului (CE) 714/2009, în special în ceea ce priveşte managementul congestiilor şi accesul la capacităţile de interconexiune transfrontaliere, pentru a garanta alimentarea cu energie electrică din toate sursele.

„Un alt element important este legat de dezvoltarea reţelelor de energie electrică. Practic, se instituie în sarcina distribuitorilor dezvoltarea reţelelor de energie electrică chiar în localităţi, ceea ce vechea lege nu prevedea. În cazul în care avem situaţii când acele dezvoltări nu sunt fezabile din punct de vedere economic, se pot face inclusiv asocieri între autorităţile locale şi distribuitorii de energie electrică, în vederea dezvoltării de reţele în localităţi” a mai explicat Plaveti.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de adoptare în regim de urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea „Masca”, în Alba: Peste 180 de persoane, amendate pentru că purtau greșit masca sau nu aveau deloc

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 186 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 186 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 148 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 mijloace de transport, din care 51 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.184 de persoane.

Echipele de control au depistat 186 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Sebeș, a fost organizată o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 79 de societăți comerciale, au fost legitimate 55 de persoane și au fost aplicate 36 de amenzi pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 27 de mijloace de transport în comun, au legitimat 146 de persoane și au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Aiud au fost verificate 15 societăți comerciale, au fost legitimate 111 persoane și au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri.

Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție sanitară și să nu se expună la riscuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar COVID la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Medici și pacienți infectați cu noul coronavirus

Publicat

Un focar de COVID-19 a fost descoperit la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN). În ultima săptămână, au fost confirmați pozitivi mai mulți medici și pacienți.

Directorul medical al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat vineri pentru Cluj24.ro că au fost identificate 10 cadre medicale  infectate.

”La 1000 de angajați câți are IOCN găsim persoane pozitive. În ultima săptămână am identificat 10 cadre medicale infectate deoarece testăm, facem 300-400 de teste pe zi. Nu au fost toți 10 într-o zi. Testăm și angajații care ne informează că au membri ai familiei confirmați pozitiv”, a spus Achimaș Cadariu.

Potrivit sursei citate, au fost și 15 pacienți infectați cu noul coronavirus. În cadrul Institutului Oncologic sunt 10 secții.

”Sunt retestați cei care au simptome, cum sunt cei cu cancere pulmonare care prezintă simptome respiratorii, apoi se pozitivează și angajații de pe secții. Așa se adună”, a explicat directorul medical al IOCN.

sursă: cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat infectat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat, prins în trafic la Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat confirmat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat la domiciliu a fost prins în trafic de polițiștii din Alba Iulia. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Potrivit procurorilor, ”în data de 20.10.2020, în urma unui control în trafic efectuat pe raza mun. Alba Iulia, organele de poliţie au identificat o persoană de sex masculin care a încălcat măsura izolării la domiciliu, dispusă ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2 pentru o perioadă de 14 zile începând din data de 11.10.2020” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va arăta Târgul de Crăciun la Alba Iulia în plină pandemie de COVID: Brad în Cetate, patinoar, dar fără căsuțe cu mâncare

Publicat

drona

Pandemia de coronavirus și numărul mare de cazuri înregistrate la nivelul județului, dar și al municipiului Alba Iulia vor afecta modul în care autoritățile locale vor amenaja orașul pentru sărbătorile de iarnă. 

Pentru siguranța cetățenilor, dar și pentru limitarea răspândirii virusului, clasicul târg de Craciun, amenajat an de an în Cetatea Alba Carolina, va avea câteva modificări și restricții anul acesta. 

În Piața Cetății va fi împodobit bradul de Crăciun și vor fi instalate: pavilionul de lumini, sania lui Moș Craciun, figurinele de iarnă și cel mai probabil va fi amenajat patinoarul în aer liber.

Însă, anul acesta nu vor exista căsuțele de alimentație publică, unde cetățenii intrau să își cumpere turtă dulce sau să stea la o masă, la pahar de vin fiert sau un ceai.

Totuși, cei care vor să își cumpere o băutură caldă o vor putea procura de la trăsurile din Cetatea Alba Carolina, a specificat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pentru alba24.ro.

De asemenea, porțile Cetății și podurile vor fi iluminate festiv. În culori de sărbătoare va fi iluminat și bulevardul pietonal din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: 1 Decembrie 2020 la Alba Iulia, în pandemie: Fără paradă militară, concerte și masă populară. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate