Actualitate
FOTO-VIDEO: Tudor Gheorghe a fost la Alba Iulia, cu un concert în premieră: „Rapsod şi lăutar”, la Casa de Cultură a Sindicatelor
Tudor Gheorghe a venit la Alba Iulia cu un concert în premieră absolută, intitulat „Rapsod şi lăutar”. Spectacolul a avut loc joi, 29 martie, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Publicul, care a umplut mai bine de două treimi din sală, s-a dovedit receptiv atât la muzica perfectă cât şi la mesajul, uneori critic, al cântăreţului, şi la apelul acestuia la luciditate.
În spectacolul de joi, „Rapsod şi lăutar”, Tudor Gheorghe a oferit auditoriului său un recital, combinaţie între recitare cântată de poeme epice şi muzică populară, la voce şi instrumente. Împreună cu cei 5 membri ai formaţiei sale, care au cântat la ţambal, contrabas, vioară, violă, acordeon, Tudor Gheorghe i-a transportat pe cei prezenţi în toate zonele folclorului autentic românesc. Artistul însuşi a avut momente de interpretare instrumentală neconvenţională, la cobză şi caval.
Într-un moment foarte bine regizat, Tudor Gheorghe a pledat pentru păstrarea autenticităţii muzicii folclorice, cântată la instrumente tradiţionale, ironizând interpretarea modernizată a acestora, dând exemplul celor care cred că o orgă este suficientă pentru a reda folclorul românesc.
De asemenea, cu o sensibilitate ascuţită la adevăratul mesaj al pieselor, Tudor Gheorghe a explicat de ce arhicunoscuta piesă „Sus, sus, sus, române, sus” trebuie cântată în şoaptă şi nu cu voce de tunet, întrucât aceasta ar fi fost un îndemn discret la răscoală, pe timpurile ocupaţiei străine.
Publicul, extrem de receptiv la mesajul, uneori critic, şi poveştile lui Tudor Gheorghe, cât şi la întreg conceptul spectacolului, a reacţionat la apelul la luciditate al solistului: dacă, în viaţa lor de zi cu zi, oamenii sunt obişnuiţi să plece urechile la ceea ce li se dă, provocându-le râsul, artistul a încercat să le provoace reacţii pe care el le-a numit „normale”.
Tudor Gheorghe este un îndrăgit cântăreţ, compozitor şi actor român, născut la 1 august 1945, într-o familie simplă din judeţul Dolj. În perioada comunistă, artistul a avut de îndurat multe necazuri din partea regimului, cenzura unor spectacole şi incluziv interdicţia de a cânta timp de un deceniu, până la revoluţia din decembrie 1989. Acesta a revenit, însă, cu maximă vitalitate după căderea comunismului, iar până în prezent a lansat peste 20 de albume de muzică.
[nggallery id=142]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News