Eveniment
UAB a crescut taxele la o singură specializare. ANOSR: Subfinanțarea educației a determinat universitățile să crească taxele de studii și cămin
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă slaba finanțare a educației care se resimte direct în buzunarele studenților și consideră că noul an universitar debutează cu stângul din cauza creșterilor de taxe din majoritatea universităților din țară.
ANOSR a lansat în 2013 studiul ,,Responsabilitate pentru Educație!” care tratează cele mai importante probleme resimțite de studenți din cauza subfinanțării educației. Unul dintre rezultatele principale care a reieșit din studiu a fost acela că majoritatea universităților din România au crescut în ultimul an atât taxele de studiu cât și taxele de cămin.
Analizând situația din cadrul a 23 de universități din țară , ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an universitar. Mai grav este că în jumătate dintre universitățile analizate taxele de școlarizare au fost deja crescute începând cu noul an universitar.
Printre universitățile cuprinse în studiul ANOSR, la care organizația a constatat că a crescut taxa de studiu, se află și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Potrivit purtătoarei de cuvânt a UAB, Diana Câmpan , la instituția de învățământ din orașul nostru, față de anul trecut, taxa a crescut doar la o singură specializare. Este vorba despre „Economia comerțului, turismului și serviciilor” din cadrul Facultății de Științe, unde anul acesta se plătește o taxă de 2.200 de lei față de 2.000 de lei cât era anul trecut.
„Taxa a crescut cel mai probabil pentru că s-a mărit numărul de credite. Toate taxele de la Universitatea „1 Decembrie 1989” sunt conform legislației în vigoare.” a declarat Diana Câmpan.
Mihai Dragoș, președintele ANOSR spune că „ taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România și sunt cauză principală a abandonului școlar – în universități, doar jumătate din studenți termină facultatea începută. Actualele creșteri de taxe și ineficiența măsurilor de sprijin a studenților cu venituri scăzute sau defavorizați în alt fel arată importanța scăzută pe care guvernanții, atât cei actuali cât și cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generații. Scăderea investiției statului în educație prejudiciază grav întreaga societate, cu repercusiuni atât pe termen scurt, legate de costuri dar și de calitatea și relevanța studiilor pentru actualii studenți, cât și pe termen lung, legate de creșterea economică, echitate și chiar sănătate publică și participare la procesele democratice!”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News