Actualitate
UDMR vrea să dea locuinţe de sprijin persoanelor care şi-au pierdut casa după ce au fost executate silit. Propunere de completare a legislaţiei
O iniţiativă legislativă UDMR ce va intra în atenţia Parlamentului prevede că persoanele care şi-au pierdut casa după ce nu au mai putut plăti ratele la bănci vor avea acces la locuinţe de sprijin din partea statului. Primăriile vor putea cumpăra locuinţele scoase la licitaţie de bănci prin proceduri de executare silită şi le vor închiria foştilor proprietari sau altor persoane aflate în această situaţie.
Este vorba despre o propunere legislativă care “să întregească măsurile pe care noi le gândim în sprijinul persoanelor şi familiilor care au contractat credite şi au întâmpinat dificultăţi în returnarea lor. Este vorba despre modificarea şi completarea Legii 114/1996, a Locuinţei, care să cuprindă încă un capitol, despre locuinţele de sprijin”, a anunţat deputatul Cseke Attila, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă.
Conform acestuia, iniţiativa ar permite ca administraţiile publice locale să poată cumpăra locuinţele scoase la licitaţie de bănci în cadrul procedurilor de executare silită a persoanelor şi familiilor care au contractat credite garantate cu imobile şi pe care nu le-au putut returna, urmând ca aceste locuinţe, considerate „locuinţe de sprijin”, să intre în patrimoniul public al unităţilor administrativ-teritoriale şi să fie închiriate de primării persoanelor şi familiilor care le-au deţinut în proprietate, în condiţii avantajoase, pe o perioadă determinată de timp.
„Aceste locuinţe de sprijin ar putea fi închiriate pe cinci ani, cu posibilitate de prelungire, foştilor proprietari. Nivelul chiriei ar urma să nu poată depăşi 10% din venitul lunar net al familiei evacuate căreia i se va închiria locuinţa de sprijin, iar aceasta trebuie să nu mai aibă în proprietate o altă locuinţă sau să nu mai deţină în chirie o altă locuinţă de la stat. Beneficiarul nu ar avea dreptul să o subînchirieze sau să-i schimbe destinaţia. Propunem şi o limită a suprafeţei utile, la 100 de metri pătraţi, pentru locuinţa de sprijin. Dacă o locuinţă cumpărată de autoritatea locală de la bancă nu este solicitată în chirie de familia care a deţinut-o ca proprietar, locuinţa de sprijin ar putea fi dată în chirie unei alte familii care a rămas fără locuinţă prin executarea silită de către bancă”, a arătat deputatul Cseke Attila.
Acesta a afirmat că iniţiativa a fost elaborată de către parlamentarii UDMR, pornind de la ideea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a afirmat că „ar oferi asemenea facilităţi pentru cei executaţi de bănci, dar are nevoie de un cadru legal”, precizând însă că deputaţii şi senatorii Uniunii nu au un studiu de impact care să releve câte familii din România au fost executate de bănci şi nu mai au unde locui.
La începutul acestui an, UDMR a mai depus o iniţiativă legislativă pentru sprijinirea persoanelor care au contractat credite în valută, dar care au dificultăţi în returnarea împrumuturilor din cauza creşterii cursului valutar. Potrivit acestei propuneri, creditele în valută ar urma să fie convertite în contracte de creditare în lei, iar sumele rămase de achitat băncilor ar fi calculate în lei, pe baza cursului valutar din luna în care au fost semnate iniţial.
Potrivit deputatului Cseke Attila, acest proiect se află la Senat, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au cerut ca el să nu fie adoptat.
„Reprezentanţii BNR au spus că dacă proiectul nostru va fi adoptat ar da faliment toate băncile, dar eu nu cred acest lucru. O asemenea lege există deja în Ungaria şi în Croaţia, unde nicio bancă nu a dat faliment”, a adăugat deputatul UDMR Cseke Attila.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News