Connect with us
Advertisement

Eveniment

UE introduce ”DREPTUL DE A REPARA” electrocasnicele și obligă producătorii să furnizeze piese de schimb timp de 10 ani

electrocasnice

Publicat

Aparatele de uz casnic vor deveni mai ușor de reparat, datorită adoptării de noi standarde în toată Uniunea Europeană. Începând cu anul 2021, firmele vor trebui să producă aparate cu o durată de viață mai lungă și vor trebui să furnizeze piese de schimb pentru  ele timp de până la 10 ani. Regulile se aplică pentru corpurile de iluminat, mașini de spălat, mașini de spălat vase și frigidere.

Dar campaniile pentru „dreptul de a repara” spun că nu merg suficient de departe, deoarece numai profesioniștii – nu consumatorii – vor putea efectua aceste reparații, scrie BBC.

Legislația a fost determinată de reclamații ale consumatorilor din Europa și America de Nord, înfuriate de mașini care se strică imediat ce rămân fără garanție.

În aceste condiții, în UE, proprietarii nu sunt capabili să repare singuri mașinile – sau să găsească pe altcineva să o facă la un preț decent – așa că sunt nevoiți să cumpere un înlocuitor. 

În conformitate cu noile standarde ale Comisiei Europene, producătorii vor trebui să pună la dispoziție profesioniștilor piese de schimb, cum ar fi garniturile de uși, termostate și multe alte piese care se strică în mod uzual. ALBA24.ro

Aceste piese vor trebui să fie accesibile și să poată fi schimbte cu instrumente disponibile în mod obișnuit și fără a deteriora produsul.

Legiuitorii spun că și consumatorilor individuali ar trebui să li se permită să cumpere piese de schimb și să-și repare propriile mașini, dar producătorii au spus că acest lucru ar ridica întrebări cu privire la risc și răspundere. ALBA24.ro

Se estimează că noile standarde vor asigura aparatelor o durată de viață mai lungă. Regulile includ, de asemenea, dispoziții pentru eficientizarea energiei.

De exemplu, evaluările de stele pentru eficiența energetică a aparatelor vor fi înregistrate. Reglementările actuale sunt considerate depășite, peste 55% din mașinile de spălat vândute în UE au clasat A +++ pe etichetă.

Această acțiune ar putea economisi direct 20 de miliarde de euro pe facturile de energie pe an în Europa, începând cu 2030, echivalentul a 5% din consumul de energie electrică al UE. ALBA24.ro

Chloe Fayole, din cadrul grupului ecologic, Ecos, a declarat: „Din SUA până în Europa, oamenii își cer dreptul de a repara lucrurile pe care le dețin, deoarece sunt obosiți de produse concepute pentru a se strica prematur.

Libby Peake, din alianța Green UK, a declarat pentru BBC News: „Aceste noi standarde reprezintă un pas masiv în direcția bună și ar putea duce la aproape 50 de milioane de tone de economii de emisii de CO2.”

Însă Stephane Arditi, de la Biroul European de Mediu, a declarat: „Când activitățile de reparație rămân în mâinile câtorva firme, nu avem nicio ocazie de a o face mai accesibilă și mai ușor disponibilă.

„Reparatorii independenți mici pot contribui foarte bine la economie și la societatea noastră. Trebuie să-i ajutăm să își facă treaba. ”

Conspirație sau adevăr?

Se pare că firmele plantează ”un cod de sinucidere” în electrocasnice, pentru a obliga clienții să cumpere un produs nou, după expirarea garanției. 

Să fie oare cu intenție, așa cum susține legenda urbană pe care o cunoaștem deja cu toții? Se pare că da.

Conspirația ar fi început în 1924, într-o cameră de hotel din Geneva, unde șefii marilor companii producătoare de becuri de iluminat s-ar fi adunat pentru a crea un cartel ilegal.

La acea vreme, termenul de funcționare al unui bec era de 2.500 de ore de operare. Șefii marilor firme producătoare ar fi convenit atunci să reducă această durată la 1000 de ore, pentru a vinde mai multe becuri.

A fost prima oară în istoria economiei moderne când un produs a fost manipulat de toți marii jucători din piață pentru a se strica mai repede. Teoretic, becurile normale ar putea funcționa aproape veșnic.

De exemplu, într-o stație de pompieri din SUA există un bec care continuă să ardă deja de 111 ani. Acest cartel al becurilor a fost doar începutul marii conspirații.

La fel se întâmplă la nivelul producătorilor de electrocasnice.

Sursă: BBC.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement