Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

UE introduce ”DREPTUL DE A REPARA” electrocasnicele și obligă producătorii să furnizeze piese de schimb timp de 10 ani

Publicat


electrocasnice

Aparatele de uz casnic vor deveni mai ușor de reparat, datorită adoptării de noi standarde în toată Uniunea Europeană. Începând cu anul 2021, firmele vor trebui să producă aparate cu o durată de viață mai lungă și vor trebui să furnizeze piese de schimb pentru  ele timp de până la 10 ani. Regulile se aplică pentru corpurile de iluminat, mașini de spălat, mașini de spălat vase și frigidere.

Dar campaniile pentru „dreptul de a repara” spun că nu merg suficient de departe, deoarece numai profesioniștii – nu consumatorii – vor putea efectua aceste reparații, scrie BBC.

Legislația a fost determinată de reclamații ale consumatorilor din Europa și America de Nord, înfuriate de mașini care se strică imediat ce rămân fără garanție.

În aceste condiții, în UE, proprietarii nu sunt capabili să repare singuri mașinile – sau să găsească pe altcineva să o facă la un preț decent – așa că sunt nevoiți să cumpere un înlocuitor. 

În conformitate cu noile standarde ale Comisiei Europene, producătorii vor trebui să pună la dispoziție profesioniștilor piese de schimb, cum ar fi garniturile de uși, termostate și multe alte piese care se strică în mod uzual. ALBA24.ro

Aceste piese vor trebui să fie accesibile și să poată fi schimbte cu instrumente disponibile în mod obișnuit și fără a deteriora produsul.

Legiuitorii spun că și consumatorilor individuali ar trebui să li se permită să cumpere piese de schimb și să-și repare propriile mașini, dar producătorii au spus că acest lucru ar ridica întrebări cu privire la risc și răspundere. ALBA24.ro

Se estimează că noile standarde vor asigura aparatelor o durată de viață mai lungă. Regulile includ, de asemenea, dispoziții pentru eficientizarea energiei.

De exemplu, evaluările de stele pentru eficiența energetică a aparatelor vor fi înregistrate. Reglementările actuale sunt considerate depășite, peste 55% din mașinile de spălat vândute în UE au clasat A +++ pe etichetă.

Această acțiune ar putea economisi direct 20 de miliarde de euro pe facturile de energie pe an în Europa, începând cu 2030, echivalentul a 5% din consumul de energie electrică al UE. ALBA24.ro

Chloe Fayole, din cadrul grupului ecologic, Ecos, a declarat: „Din SUA până în Europa, oamenii își cer dreptul de a repara lucrurile pe care le dețin, deoarece sunt obosiți de produse concepute pentru a se strica prematur.

Libby Peake, din alianța Green UK, a declarat pentru BBC News: „Aceste noi standarde reprezintă un pas masiv în direcția bună și ar putea duce la aproape 50 de milioane de tone de economii de emisii de CO2.”

Însă Stephane Arditi, de la Biroul European de Mediu, a declarat: „Când activitățile de reparație rămân în mâinile câtorva firme, nu avem nicio ocazie de a o face mai accesibilă și mai ușor disponibilă.

„Reparatorii independenți mici pot contribui foarte bine la economie și la societatea noastră. Trebuie să-i ajutăm să își facă treaba. ”

Conspirație sau adevăr?

Se pare că firmele plantează ”un cod de sinucidere” în electrocasnice, pentru a obliga clienții să cumpere un produs nou, după expirarea garanției. 

Să fie oare cu intenție, așa cum susține legenda urbană pe care o cunoaștem deja cu toții? Se pare că da.

Conspirația ar fi început în 1924, într-o cameră de hotel din Geneva, unde șefii marilor companii producătoare de becuri de iluminat s-ar fi adunat pentru a crea un cartel ilegal.

La acea vreme, termenul de funcționare al unui bec era de 2.500 de ore de operare. Șefii marilor firme producătoare ar fi convenit atunci să reducă această durată la 1000 de ore, pentru a vinde mai multe becuri.

A fost prima oară în istoria economiei moderne când un produs a fost manipulat de toți marii jucători din piață pentru a se strica mai repede. Teoretic, becurile normale ar putea funcționa aproape veșnic.

De exemplu, într-o stație de pompieri din SUA există un bec care continuă să ardă deja de 111 ani. Acest cartel al becurilor a fost doar începutul marii conspirații.

La fel se întâmplă la nivelul producătorilor de electrocasnice.

Sursă: BBC.com


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos

Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi.  Cotidianul american The […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de unitați de alimentație publică din Alba verificate și amenzi date de inspectorii DSVSA

Publicat

comercianti piata

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, un număr de 135 de unități de alimentație publică, cu scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. Au fost controlate unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ping-pong cu sporurile pentru proiecte europene, în Primăria Alba Iulia. Cum au ajuns directorii să primească bani în plus

Publicat

primaria alba iulia

Viceprimarul cu atribuții de primar din Alba Iulia, Voicu Paul, a intenționat reducerea sporurilor salariale pentru lucrul în proiecte europene, pentru personalul Direcției Programe, adică exact pentru acei angajați ai instituției care lucrau în domeniu. În schimb, categorii întregi de subordonați de-ai săi urmau să primească venituri majorate, în funcție de numărul de ore alocate […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Balul Bobocilor la Colegiul Militar din Alba Iulia: 14 boboci s-au luptat pentru titlul de Miss și Mister

Publicat

balul bobocilor cilegiu militar

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” a avut loc joi, 5 decembrie, „Balul Bobocilor 2019”. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de colectivul claselor a XI-a. Organizatorii au decis ca tema balului să fie „Orient Express” iar fiecare pereche înscrisă în concurs a reprezentat o țară traversată de celebrul tren. 14 boboci s-au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate