Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

UE introduce ”DREPTUL DE A REPARA” electrocasnicele și obligă producătorii să furnizeze piese de schimb timp de 10 ani

Publicat


electrocasnice

Aparatele de uz casnic vor deveni mai ușor de reparat, datorită adoptării de noi standarde în toată Uniunea Europeană. Începând cu anul 2021, firmele vor trebui să producă aparate cu o durată de viață mai lungă și vor trebui să furnizeze piese de schimb pentru  ele timp de până la 10 ani. Regulile se aplică pentru corpurile de iluminat, mașini de spălat, mașini de spălat vase și frigidere.

Dar campaniile pentru „dreptul de a repara” spun că nu merg suficient de departe, deoarece numai profesioniștii – nu consumatorii – vor putea efectua aceste reparații, scrie BBC.

Legislația a fost determinată de reclamații ale consumatorilor din Europa și America de Nord, înfuriate de mașini care se strică imediat ce rămân fără garanție.

În aceste condiții, în UE, proprietarii nu sunt capabili să repare singuri mașinile – sau să găsească pe altcineva să o facă la un preț decent – așa că sunt nevoiți să cumpere un înlocuitor. 

În conformitate cu noile standarde ale Comisiei Europene, producătorii vor trebui să pună la dispoziție profesioniștilor piese de schimb, cum ar fi garniturile de uși, termostate și multe alte piese care se strică în mod uzual. ALBA24.ro

Aceste piese vor trebui să fie accesibile și să poată fi schimbte cu instrumente disponibile în mod obișnuit și fără a deteriora produsul.

Legiuitorii spun că și consumatorilor individuali ar trebui să li se permită să cumpere piese de schimb și să-și repare propriile mașini, dar producătorii au spus că acest lucru ar ridica întrebări cu privire la risc și răspundere. ALBA24.ro

Se estimează că noile standarde vor asigura aparatelor o durată de viață mai lungă. Regulile includ, de asemenea, dispoziții pentru eficientizarea energiei.

De exemplu, evaluările de stele pentru eficiența energetică a aparatelor vor fi înregistrate. Reglementările actuale sunt considerate depășite, peste 55% din mașinile de spălat vândute în UE au clasat A +++ pe etichetă.

Această acțiune ar putea economisi direct 20 de miliarde de euro pe facturile de energie pe an în Europa, începând cu 2030, echivalentul a 5% din consumul de energie electrică al UE. ALBA24.ro

Chloe Fayole, din cadrul grupului ecologic, Ecos, a declarat: „Din SUA până în Europa, oamenii își cer dreptul de a repara lucrurile pe care le dețin, deoarece sunt obosiți de produse concepute pentru a se strica prematur.

Libby Peake, din alianța Green UK, a declarat pentru BBC News: „Aceste noi standarde reprezintă un pas masiv în direcția bună și ar putea duce la aproape 50 de milioane de tone de economii de emisii de CO2.”

Însă Stephane Arditi, de la Biroul European de Mediu, a declarat: „Când activitățile de reparație rămân în mâinile câtorva firme, nu avem nicio ocazie de a o face mai accesibilă și mai ușor disponibilă.

„Reparatorii independenți mici pot contribui foarte bine la economie și la societatea noastră. Trebuie să-i ajutăm să își facă treaba. ”

Conspirație sau adevăr?

Se pare că firmele plantează ”un cod de sinucidere” în electrocasnice, pentru a obliga clienții să cumpere un produs nou, după expirarea garanției. 

Să fie oare cu intenție, așa cum susține legenda urbană pe care o cunoaștem deja cu toții? Se pare că da.

Conspirația ar fi început în 1924, într-o cameră de hotel din Geneva, unde șefii marilor companii producătoare de becuri de iluminat s-ar fi adunat pentru a crea un cartel ilegal.

La acea vreme, termenul de funcționare al unui bec era de 2.500 de ore de operare. Șefii marilor firme producătoare ar fi convenit atunci să reducă această durată la 1000 de ore, pentru a vinde mai multe becuri.

A fost prima oară în istoria economiei moderne când un produs a fost manipulat de toți marii jucători din piață pentru a se strica mai repede. Teoretic, becurile normale ar putea funcționa aproape veșnic.

De exemplu, într-o stație de pompieri din SUA există un bec care continuă să ardă deja de 111 ani. Acest cartel al becurilor a fost doar începutul marii conspirații.

La fel se întâmplă la nivelul producătorilor de electrocasnice.

Sursă: BBC.com


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate