Eveniment
Ultimul detașament românesc din Afganistan s-a întors acasă. 27 de militari au murit acolo. Unul dintre eroi este din Alba Iulia
Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.00, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a informat MApN.
Detaşamentul este format din 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major. Aceştia au revenit în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan.
Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotaţie din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparţine Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii” comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu, şi au executat, alături de militarii din cadrul ENS şi în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice de protecţia forţei şi de pregătire a activităţilor de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.
Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei „SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.
Potrivit MApN, din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan.
Câți soldați români au fost uciși în Afganistan
România a început să își retragă soldații din Afganistan din 1 mai 2021 în urma unei decizii aprobate în ședința CSAT.
Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, CSAT a analizat şi a aprobat redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din NATO.
Vasile Claudiu Popa- militarul din Alba Iulia ucis în Afganistan
Până acum, 27 de militari de elită ai Armatei Române au căzut la datorie în Afganistan. Unul dintre aceștia, sublocotenentul Vasile Claudiu Popa este din Alba Iulia.
Albaiulianul în vărstă de 28 de ani, căsătorit, era la a doua misiune în Afganistan. A murit în 22 septembrie 2013 în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în Kabul.
”Din nefericire, un eveniment tragic. O patrulă a fost surprinsă de explozia unui dispozitiv improvizat. Au decedat cinci militari, printre aceștia numărându-se doi români, anunța atunci ministrul Apărării.
”Au fost răniți grav, au fost transportați cu un elicopter la spital, iar în jurul orei 23 mi s-a comunicat că au decedat.
Suntem în legătură directă cu cei din Afganistan, ne deplasăm la familiile celor doi militari pentru a le înștiința”, a precizat ministrul de atunci al Apărării, Mircea Dușa.
Vasile Claudiu Popa a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Consiliul Local i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului. Militarul a lăsat în urmă o mamă și o soție îndurerată.
”România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției.
Țara noastră a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan.
Mii de miliari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României.
Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri.
România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front.
Afganistanul va rămâne însă un loc marcat de profundă îndurerare, 27 de militari de elită ai armatei române au căzut la datorie și ei vor rămâne mereu în gândurile noastre.” – se arată în comunicatul Administrației.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News