Economie
UM Cugir, în topul companiilor cu datorii la bugetul de stat. Romulus Micu: Vor fi achitate până la sfârşitul anului viitor
UM Cugir, compania din Alba aflată sub „cupola” Romarm, se află în top societăţi de stat cu datorii imense la buget, în condiţiile în care autorităţile au anunţat dezvoltări de producţie şi soluţii de restructurare. Nu este singurul exemplu de companie de stat, încadrată la categoria mari contribuabili şi care înregistrează restanţe considerabile. Pe listă se mai află Electrocentrale Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara şi Poşta Română.
Situaţia UM Cugir SA este însă una specială, având în vedere că a beneficiat de prevederile OG 25/2014, iar datoriile istorice ale societăţii din activitatea militară au fost şterse. UM Cugir a mai rămas cu 48 de milioane lei restanţe (majoritatea penalităţi la datorii la buget). Din această sumă, în luna iunie mai erau de achitat la bugetul de stat 18.259.411 lei, cea mai mare parte la bugetul de pensii (12,7 milioane lei), potrivit datelor ANAF.
La 15 septembrie, însă, suma restantă (penalităţi la plată) era doar de 14,7 milioane lei, după cum a precizat directorul general UM Cugir, Romulus Micu, pentru Alba24.ro.
“Acestea vor fi achitate până în trimestrul doi al anului viitor. Avem venituri totale de 156 milioane lei, astfel încât ne putem permite să achităm şi datoriile, la zi. De asemenea, avem profit de 18,5 milioane lei, la şase luni”, a declarat Romulus Micu.
Directorul general Romarm a declarat că producţia companiei este asigurată prin contracte valabile până în 2018, iar de la 1 septembrie au mai fost angajaţi 88 de oameni.
Citeşte şi UM Cugir angajează, din septembrie, peste 80 de muncitori. Cresc veniturile în industria de armament
În industria de armament din România activează circa 4000 de angajaţi. Dintre aceştia, aproximativ 1000 sunt de la UM Cugir.
Uzina Mecanică Cugir a înregistrat, în anul 2014, un profit de aproape 100 de milioane de euro, fiind cea mai profitabilă filială a Companiei Naționale Romarm S.A.
Citeşte şi Uzina Mecanică Cugir, cea mai profitabilă filială a companiei Romarm. Profit de aproape 100 milioane de euro în 2014
În total, în lista marilor contribuabili cu restanţe la buget, la nivelul lunii iunie, se află 18 companii controlate de stat, de la nivel central sau local. Acestea aveau datorii de peste 2,2 miliarde de lei, adică 40% din totalul obligaţiilor marilor contribuabili la bugetul de stat, de pensii, de sănătate şi de şomaj. În lista marilor contribuabili cu datorii la stat figurează în jur de 300 de companii, cele 18 deţinute de stat reuşind să acumuleze aproape jumătate dintre restanţele raportate la jumătatea anului.
Marile companii de stat şi private, IMM-urile şi microîntreprinderile din România au adunat datorii la stat în valoare de peste 14,5 miliarde lei, suficient pentru a acoperi, spre exemplu, deficitul de până acum al bugetului de pensii, de circa 11 miliarde de lei la finele lunii iulie, după cum arată datele ANAF, centralizate de cursdeguvernare.ro.
Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat, unde în iunie obligaţiile restante ale companiilor erau de 11,4 miliarde lei.
La bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv a pensiilor publice, datoriile erau de 2,3 miliarde, în timp ce la bugetul de sănătate se ridicau la 751,4 milioane de lei, iar la bugetul de şomaj la 91,6 milioane de lei,
Datoriile marilor contribuabili la bugetul asigurărilor sociale de stat au ajuns la 642,3 milioane de lei la jumătatea anului, la care se mai adaugă restanţe de 1,6 miliarde lei, ale contribuabililor mici şi mijlocii.
În top cei mai mari 10 datornici se aflau cinci companii de stat, respectiv CE Hunedoara, Romaero, Poşta Română, CE Oltenia şi Uzina Mecanică Cugir, cu datorii totale de 354,5 milioane de lei, adică peste 70% din valoarea totală a obligaţiilor restante la bugetul de pensii a celor mai îndatoraţi 10 mari contribuabili.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News