Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un aviator cu origini din Sebeș, erou al forțelor armate americane în Al Doilea Război Mondial


Publicat

Aviatorul de origine română, Alex Vraciu, considerat unul dintre eroii forţelor armate americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit în 26 ianuarie 2015, la vârsta de 96 de ani. Mama eroului a fost originară din Sebeș, iar tatăl său a fost ofițer de poliție și s-a născut în Poiana Sibiului.

A fost numit „Indestructibil”, deoarece a reuşit să doboare şase avioane inamice în numai opt minute şi să se întoarcă teafăr pe portavionul „USS Lexington”.

Alex Vraciu s-a născut pe 2 noiembrie 1918, în East Chicago, parinţii săi fiind imigranţi români. Tatăl său, Alexandru, a fost ofiţer de poliţie, originar din Poiana Sibiului, iar mama sa, Maria Tincu, a fost casnică, originară din Sebeş.

După naşterea lui Alexander, familia care plecase în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea a revenit pentru scurt timp în Transilvania, conform gândul.info.

Câte avioane a doborât

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, escadrila în care se afla Alex Vraciu a intrat în luptă în octombrie 1943. Românul s-a făcut remarcat încă de la primele acţiuni de luptă, reuşind să doboare cinci avioane inamice.

La începutul verii lui 1944, Vraciu avea la activ 12 avioane doborâte, ceea ce la momentul respectiv era un record al aviatorilor din marina americană. Acţiunea în urma căreia Alex Vraciu a devenit un pilot legendar s-a petrecut, însă, pe 19 iunie 1944, în timpul Bătăliei din Marea Filipinelor.

După ce Alex Vraciu a interceptat o formaţiune de 40 de bombardiere japoneze şi, cu toate că avionul său se confrunta cu probleme la motor, a reuşit să doboare şase avioane inamice în numai opt minute şi să se întoarcă teafăr pe portavionul „USS Lexington”.

A fost primit ca un erou de către colegii din Marina Militară şi fotografiat chiar în momentul în care a deschis carlinga, arătând cu degetele numărul avioanelor japoneze pe care tocmai le doborâse. De altfel, această poză înfăţişându-l pe românul Alex Vraciu a rămas una dintre fotografiile istorice ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ziua în care pilotul de origine română a doborât 6 avioane în opt minute a fost considerată de istoricii militari o zi importantă și impresionantă cu cât mecanicii de pe portavionul „USS Lexington” au descoperit că românul folosise doar 360 de gloanţe pentru a doborî cele şase avioane, aceasta în condiţiile în care avionul „Hellcat” pe care Vraciu îl pilota avea şase tunuri a câte 400 de cartuşe. Pentru specialişti, toate aceste cifre înseamnă o abilitate ieşită din comun a celui care a pilotat avionul.

Alex Vraciu a făcut istorie în forţele armate americane, reuşind să scape cu viaţă chiar şi atunci când avioanele pe care le pilota erau lovite de inamici. În decembrie 1944 a fost doborât deasupra Insulelor Filipine.

Aici a fost salvat de luptătorii din rezistenţa filipineză, care l-au numit comandantul unităţii de gherilă care se lupta cu trupele japoneze. După câteva săptămâni a reuşit să facă joncţiunea cu trupele americane şi să se întoarcă acasă.

La sfârşitul războiului, aviatorul a fost propus pentru „Medalia de Onoare”, cea mai înaltă distincţie militară a Statelor Unite, însă, deşi fusese recomandat de cinci amirali, românul a primit doar „Crucea marinei”. A fost o decizie care a stârnit controverse până în zilele noastre, fiind considerată ca o mare nedreptate. Alex Vraciu s-a retras din armată în 1964 şi a lucrat mai apoi în domeniul bancar. Şi-a petrecut ultima parte a vieţii în California. Despre faptele de arme ale românului s-au scris cărţi şi s-au făcut documentare.

Aviatorul de origine română a apărut, între altele, în documentarul „The Zero Killer”, realizat de „History Channel”. New York Times scrie că Vraciu a rămas, până în ultimele clipe, un om modest şi că, atunci când îşi amintea de război, spunea că principalele motivaţii care l-au mânat în luptă au fost dorinţa de răzbunare faţă de atacul japonezilor de la Pearl Harbor şi faţă de moartea comandorului O’Hare, cel care îi fusese mentor.

Vraciu a mai povestit că, înainte de a intra în luptă, făcuse o înţelegere cu unchiul său, care îi promisese câte 100 de dolari pentru fiecare avion doborât. „Eu nu am luptat pentru medalii şi nici pentru bani”, spunea Alex Vraciu într-unul din ultimele sale interviuri.

surse: adevarul.ro, gândul.infoȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    duminică, 23.08.2020 at 12:38

    Asa ma fratilor mai scrieti si lucruri frumoase despre romani, ca de fapte zilnice petrecute cu interlopi e plina presa. Bravo !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Publicat

Gheorghe Valentin Rotar câștigă un nou mandat la Primăria Blaj cu un scor de invidiat. Potrivit numărătorii paralelel a PNL, din cele 17 secții, Rotar ar fi obținut un procent de 78 %, fiind cel mai mare scor obținut de acesta în cele patru serii de alegeri locale pe care le-a avut. De asemenea, Gheorghe Valentin Rotar este și cel mai bine cotat primar din Alba. 

Cel mai mare scor înregistrat de Gheorghe Rotar într-o secție de votare de pe raza municipiului Blaj a fost de 89%.

Media obținută la alegeri de Rotar, în cele trei alegeri locale anterioare (2016, 2012, 2008), a fost de 77 %.

La Consiliul Local, echipa PNL a primarului Gheorghe Valentin Rotar a obținut anul acesta 73 %.

Primarul din Blaj este la cel de-al patrulea mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT Numărătoarea paralelă a USR PLUS Alba. Gabriel Pleșa preia conducerea DETAȘAT. Informații în timp real

Publicat

g

Liberalii au început numărătoarea paralelă a voturilor din secțiile din municipiul Alba Iulia. 

Informațiile sunt colectate în timp real de la reprezentanții PNL din secțiile de votare. 

Alba24 vă prezintă rezultatele pe măsură ce acestea încep să apară.

UPDATE ora 23:27: Gabriel Pleșa a pierdut o secție mare din Oarda de Jos, acolo unde a câștiga Voicu Paul. O altă secție la care a pierdut candidatul USR PLUS este cea de la Școala Nr. 7 din Alba Iulia, unde a votat și Ion Dumitrel, Mircea Hava și Voicu Paul. Mai sunt de numărat 12 secții, iar diferența dintre cei doi este de 446 de voturi în favoarea lui Pleșa.

UPDATE  ora 23:13: Diferența dintre Pleșa și Voicu Paul a crescut la 588 de voturi, în condițiile în care mai sunt 15 secții de numărat.

UPDATE ora 23:05: Potrivit numărătorii paralele a USR PLUS, după numărătoarea voturilor din 32 de secții, Gabriel Pleșa are un avans de 493 de voturi. În aceste condiții, se profilează un dezastru pentru PNL Alba. 

USR a câștigat și voturile din cartierul Partoș. Mai sunt de numărat 17 voturi. Este vorba despre numărătoarea paralelă a USR PLUS. Rezultatul final va fi anunțat de BEJ.

Secția de votare de la Liceul Dionisie Pop Marțian a fost câștigată de USR PLUS.

UPDATE, ora 23:00 – După numărătoarea voturilor din 32 de secții, avansul între Gabriel Pleșa și Voicu Paul este de 493 de voturi, potrivit numărătorii paralele USR PLUS.

UPDATE, ora 22:50 – După numărătoarea voturilor din 26 de secții, Gabriel Pleșa are în continuare 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

UPDATE 22:30: Schimbare de situație. După numărătoarea voturilor din 21 de secții, candidatul USR, Gabriel Pleșa, are 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

Informațiile sunt confirmate și de reprezentanții USR, care confirmă un avantaj după numărarea a aproape jumătate din secții.

Știrea inițială:

Din primele 8 secții (din cele 50 câte sunt în municipiu), diferența dintre candidatul PNL, Voicu Paul și candidatul USR PLUS, Gabriel Pleșa, este de 90 de voturi în favoarea liberalului, au comunicat reprezentanții partidului.

După numărătoarea a încă 4 secții, diferența dintre cei doi s-a redus la 57 de voturi.

Se anunță o luptă strânsă între cei doi candidați, pare a fi concluzia serii la sediul PNL Alba.

Știre în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Publicat

dn

Dorin Nistor câștigă un nou fotoliu de primar la Sebeș. După numărătoarea paralelă a PNL în 16 secții de votare din cele 20, media scorului este peste 60% în favoarea lui Nistor. 

În Lancrăm, Dorin Nistor a luat 73%, fiind recordul înregistrat ca și procent.

Cel mai mic procent înregistrat într-o secție de vot este de 59 % în favoarea lui Nistor.

Dorin Nistor a reușit să obțină și majoritatea în Consiliul Local și va „guverna la Sebeș încă 4 ani.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

USR PLUS câștigă prima Primărie din județ. Ioan Radu Penciu obține fotoliul de primar la Lupșa

Publicat

După numărătoarea paralelă, candidatul USR PLUS la Primăria Lupșa, Ioan Radu Penciu a câștigat fotoliul de primar. Este prima primărie câștigată de către Alianța USR Plus în județul Alba. 

Reamintim faptul că Ioan Radu Penciu a mai deținut funcția de viceprimar al comunei în perioada 2016 – 2020, perioadă în care, spune el, a avut inclusiv atribuții de primar.

Acesta i-a avut ca și contracandidați pe Andrei Beniamin Fonoage (ALDE), Dănuț Vasile Bârzan (PSD), Filofteia Barstan (PMP), Gheorghe Nicolae Giurgiu (PNL), Marius Constantin Igna (AUR) și Vasile Avram (Pro România).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate