Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un grup de locuitori din Totoi solicită MĂSURI pentru modernizarea localităţii. În caz contrar, iau în calcul trecerea în administrarea Primăriei Ciugud

Publicat

14885971_1205634619507995_2080097370_nLocuitori din satul Totoi, comuna Sântimbru, reuniţi într-un grup de iniţiativă, cer măsuri pentru modernizarea localităţii şi critică lipsa de iniţiativă a primarului Ioan Iancu Popa. Aceştia susţin că, dacă nu li se rezolvă solicitările, iau în calcul varianta mutării sub administrarea comunei Ciugud.

Susţin că au transmis un memoriu cu solicitările lor în atenţia Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Santimbru, dar şi parlamentarilor de Alba.

Citeşte şi FOTO ȘTIREA TA pe Alba24: Cetățeni din Totoi, supărați că nu li se asfaltează drumurile. Spun că primarul din Sântimbru nu face nimic în sat, pentru că nu l-au votat

Satul Totoi are aproximativ 500 de locuitori. Grupul de Iniţiativă Totoi a fost constituit de aproximativ 10 tineri din localitate, după cum ne-au transmis aceştia.

Vă prezentăm în continuare, integral, memoriul Grupului de Iniţiativă Totoi:

„Memoriu deschis

Noi, Grupul de Inițiativă Civică Totoi, vă adresăm următorul memoriu deschis transmis și Primăriei Sântimbru.

Datorită faptului că, în cei peste 20 de ani de când domnul Ioan Iancu Popa iși exercită mandatul de Primar al Comunei Sântimbru în administrarea căreia se află și satul Totoi, acesta nu a beneficiat de nicio modernizare (străzile, Școala Primară Totoi, Grădinița, Căminul Cultural Totoi și Dispensarul medical sunt în paragină), de fiecare dată când sesizăm starea deplorabilă în care se află toate cele enumerate mai sus răspunsul este același ”suntem în faza de proiect/licitație”.

Ca urmare a tuturor acestor nemulțumiri vă adresăm următorul memoriu cu cererile noastre:

Ne dorim din satul Totoi

– o localitate sigură, în care fiecare om să se simtă în siguranță;

– să existe o școală model, dotată la ultimele standarde și cu învățători/educatori dedicați meseriei, care sa aibă rezultate;

– o grădiniță model, unde cei ce muncesc în oraș, să își poată lasă copiii;

– mijloc de transport pentru elevii ciclului primar, al carui cost să fie suportat în totalitate de primărie (microbuz scolar);

– să existe un dispensar medical dotat decent;

– existența unor cadre medicale în sat (medic, asistent medical generalist, asistent medical comunitar);

– drumul de acces dinspre Totoi spre Sântimbru să fie stradă asfaltată nu potecă;

– construirea unui pod peste râul Mureș în locul actualei pasarele pentru a scurta distanța de deplasare cu autovechiculele de la Totoi la Sântimbru

– să existe drumuri, trotuare în sat;

– apa potabilă să fie potabilă și nu clor cu apă;

– să faceți publice planurile de dezvoltare locală dacă acestea există;

– să se creeze un brand local;

– să se creeze locuri de muncă pentru locuitori prin atragerea de investitori;

– noile afaceri să fie stimulate și sprijinite

În cazul în care nu se iau măsuri pentru rezolvarea problemelor, tot mai mulți cetățeni vorbesc despre mutarea sub administrația comunei Ciugud, unde lucrurile se mișcă si se văd realizări.

Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, Cap.VI, Art. 50 prevede:

(1) Aleşii locali au obligaţia de a aduce la cunoştinţă cetăţenilor toate faptele şi actele administrative ce interesează colectivitatea locală.

(2) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

Cetățenii nu au participat la nicio întâlnire, nu am aflat de nicio inițiativă sau propunere a consilierilor locali legat de amenajare/modernizare/dezvoltare a satului Totoi.

Prin prezentul memoriu, vă solicităm și dumneavoastră să dispuneți măsurile care se impun în vederea soluționării problemelor enumerate mai sus.

Localitatea Totoi are o bogată și importantă istorie, situată în partea de sud a comunei Sântimbru, jud. Alba a fost atestată cu mai bine de 720 de ani în urmă, pentru prima dată în anul 1287 sub denumirea de Hewrimus. De asemenea, cea mai veche atestare despre un preot ortodox din Totoi o avem din anul 1332 și de-a lungul timpului, importanți oameni de seama născuți și crescuți aici au contribuit la renumele acestei mici localități. Amintim pe Gheorghe Cotorea născut la Totoi în anul 1720 (după călugărie ia numele de Gherontie), care vreme de 20 de ani contribuie la crearea școlilor de la Blaj, Părintele Serafim Popescu născut în 1912 care a tradus din limba greacă părți din scrierile Apostolilor, Ioan Belei – profesor universitar care obține titlul de doctor în economie în 1980, autor al Cursului de contabilitatea unităților agricole.

Școala din Totoi a avut numeroase realizări, prima atestare a școlii o găsim în anul 1811 în ”Statistica învățătorilor români uniți din Ardeal” iar clădirea de piatră a școlii a fost ridicată în anul 1872. Școala avea 7 clase și mai târziu, sub îndrumarea învățătorilor de la acea vreme, printre care amintim pe Emil Bogdan, Maria Jurcă, Maria Cioara, generația născută în anii 1929-1930 a rămas de referință în viața satului. Toți cei care au plecat de pe băncile Școlii primare din Totoi la școlile din oraș au făcut mai târziu cariere remarcabile la nivelul județului ori a județelor limitrofe.

De asemenea, la construirea Căminului Cultural, pentru finisarea acestuia, învățătorul Emil Bogdan si-a donat salariul său și al soției pe 3 luni. (”Monografia Satului Transilvănean Totoi” Prof Cornel DANCIU și Prof. Cornel GOIA)

Această localitate merită să beneficieze de sprijin din partea autorităților locale și județene, starea în care se află în prezent este cu mult sub nivelul altor localități aflate la o distanță de 10 km de municipiul reședință de județ sau a altor sate aflate în administrația Comunei Sântimbru”.

Vezi şi FOTO: Condițiile mizere în care învață elevii din Totoi. Tencuială căzută, WC în aer liber și animale care pasc în curtea școlii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cititor

    sâmbătă, 12.11.2016 at 22:15

    Alte stiri nu aveti? Ce e totoi asta… ce alegeti aia primiti. De 20 de ani cat de ….. sa fii. Va faceti case si nu aveti canalizare? Faceti fosa sau nu aveti asfalt? Romania produce duster-re…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax