Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un grup de locuitori din Totoi solicită MĂSURI pentru modernizarea localităţii. În caz contrar, iau în calcul trecerea în administrarea Primăriei Ciugud


Publicat

14885971_1205634619507995_2080097370_nLocuitori din satul Totoi, comuna Sântimbru, reuniţi într-un grup de iniţiativă, cer măsuri pentru modernizarea localităţii şi critică lipsa de iniţiativă a primarului Ioan Iancu Popa. Aceştia susţin că, dacă nu li se rezolvă solicitările, iau în calcul varianta mutării sub administrarea comunei Ciugud.

Susţin că au transmis un memoriu cu solicitările lor în atenţia Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Santimbru, dar şi parlamentarilor de Alba.

Citeşte şi FOTO ȘTIREA TA pe Alba24: Cetățeni din Totoi, supărați că nu li se asfaltează drumurile. Spun că primarul din Sântimbru nu face nimic în sat, pentru că nu l-au votat

Satul Totoi are aproximativ 500 de locuitori. Grupul de Iniţiativă Totoi a fost constituit de aproximativ 10 tineri din localitate, după cum ne-au transmis aceştia.

Vă prezentăm în continuare, integral, memoriul Grupului de Iniţiativă Totoi:

„Memoriu deschis

Noi, Grupul de Inițiativă Civică Totoi, vă adresăm următorul memoriu deschis transmis și Primăriei Sântimbru.

Datorită faptului că, în cei peste 20 de ani de când domnul Ioan Iancu Popa iși exercită mandatul de Primar al Comunei Sântimbru în administrarea căreia se află și satul Totoi, acesta nu a beneficiat de nicio modernizare (străzile, Școala Primară Totoi, Grădinița, Căminul Cultural Totoi și Dispensarul medical sunt în paragină), de fiecare dată când sesizăm starea deplorabilă în care se află toate cele enumerate mai sus răspunsul este același ”suntem în faza de proiect/licitație”.

Ca urmare a tuturor acestor nemulțumiri vă adresăm următorul memoriu cu cererile noastre:

Ne dorim din satul Totoi

– o localitate sigură, în care fiecare om să se simtă în siguranță;

– să existe o școală model, dotată la ultimele standarde și cu învățători/educatori dedicați meseriei, care sa aibă rezultate;

– o grădiniță model, unde cei ce muncesc în oraș, să își poată lasă copiii;

– mijloc de transport pentru elevii ciclului primar, al carui cost să fie suportat în totalitate de primărie (microbuz scolar);

– să existe un dispensar medical dotat decent;

– existența unor cadre medicale în sat (medic, asistent medical generalist, asistent medical comunitar);

– drumul de acces dinspre Totoi spre Sântimbru să fie stradă asfaltată nu potecă;

– construirea unui pod peste râul Mureș în locul actualei pasarele pentru a scurta distanța de deplasare cu autovechiculele de la Totoi la Sântimbru

– să existe drumuri, trotuare în sat;

– apa potabilă să fie potabilă și nu clor cu apă;

– să faceți publice planurile de dezvoltare locală dacă acestea există;

– să se creeze un brand local;

– să se creeze locuri de muncă pentru locuitori prin atragerea de investitori;

– noile afaceri să fie stimulate și sprijinite

În cazul în care nu se iau măsuri pentru rezolvarea problemelor, tot mai mulți cetățeni vorbesc despre mutarea sub administrația comunei Ciugud, unde lucrurile se mișcă si se văd realizări.

Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, Cap.VI, Art. 50 prevede:

(1) Aleşii locali au obligaţia de a aduce la cunoştinţă cetăţenilor toate faptele şi actele administrative ce interesează colectivitatea locală.

(2) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.

Cetățenii nu au participat la nicio întâlnire, nu am aflat de nicio inițiativă sau propunere a consilierilor locali legat de amenajare/modernizare/dezvoltare a satului Totoi.

Prin prezentul memoriu, vă solicităm și dumneavoastră să dispuneți măsurile care se impun în vederea soluționării problemelor enumerate mai sus.

Localitatea Totoi are o bogată și importantă istorie, situată în partea de sud a comunei Sântimbru, jud. Alba a fost atestată cu mai bine de 720 de ani în urmă, pentru prima dată în anul 1287 sub denumirea de Hewrimus. De asemenea, cea mai veche atestare despre un preot ortodox din Totoi o avem din anul 1332 și de-a lungul timpului, importanți oameni de seama născuți și crescuți aici au contribuit la renumele acestei mici localități. Amintim pe Gheorghe Cotorea născut la Totoi în anul 1720 (după călugărie ia numele de Gherontie), care vreme de 20 de ani contribuie la crearea școlilor de la Blaj, Părintele Serafim Popescu născut în 1912 care a tradus din limba greacă părți din scrierile Apostolilor, Ioan Belei – profesor universitar care obține titlul de doctor în economie în 1980, autor al Cursului de contabilitatea unităților agricole.

Școala din Totoi a avut numeroase realizări, prima atestare a școlii o găsim în anul 1811 în ”Statistica învățătorilor români uniți din Ardeal” iar clădirea de piatră a școlii a fost ridicată în anul 1872. Școala avea 7 clase și mai târziu, sub îndrumarea învățătorilor de la acea vreme, printre care amintim pe Emil Bogdan, Maria Jurcă, Maria Cioara, generația născută în anii 1929-1930 a rămas de referință în viața satului. Toți cei care au plecat de pe băncile Școlii primare din Totoi la școlile din oraș au făcut mai târziu cariere remarcabile la nivelul județului ori a județelor limitrofe.

De asemenea, la construirea Căminului Cultural, pentru finisarea acestuia, învățătorul Emil Bogdan si-a donat salariul său și al soției pe 3 luni. (”Monografia Satului Transilvănean Totoi” Prof Cornel DANCIU și Prof. Cornel GOIA)

Această localitate merită să beneficieze de sprijin din partea autorităților locale și județene, starea în care se află în prezent este cu mult sub nivelul altor localități aflate la o distanță de 10 km de municipiul reședință de județ sau a altor sate aflate în administrația Comunei Sântimbru”.

Vezi şi FOTO: Condițiile mizere în care învață elevii din Totoi. Tencuială căzută, WC în aer liber și animale care pasc în curtea școliiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cititor

    sâmbătă, 12.11.2016 at 22:15

    Alte stiri nu aveti? Ce e totoi asta… ce alegeti aia primiti. De 20 de ani cat de ….. sa fii. Va faceti case si nu aveti canalizare? Faceti fosa sau nu aveti asfalt? Romania produce duster-re…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Călin Matieș, candidat PSD la Senat. De ce vrea omul care face „Pita de Sântimbru” să ajungă senator (P)

Publicat

Candidatul PSD Alba la Senat, Călin Matieș, a fost prezent joi, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Nou intrat în politică, Călin Matieș a spus de ce a ales să candideze la Senat și de ce a ales Partidul Social Democrat. Acesta a explicat cum a urcat treptat pe scara socială, pornind de la vânzarea ziarelor în gară, în anii 90, ajungând mai apoi manager, președinte de ONG și de federație.

Matieș susține că prin funcția de senator poate să facă mai mult pentru agricultură, mai mult pentru țăranul român și pentru societate.

Acesta a prezentat care sunt principalele trei probleme care ar trebui rezolvate în județul Alba, alături de posibile soluții.

În ceea ce privește pensiile speciale de care beneficiază anumite categorii sociale, Matieș susține că persoana cu cel mai înalt rang este președintele țării, iar de la pensia acestuia în jos trebuie să înceapă pensiile, în funcție de organigramă.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă este pro sau anti vaccinare, Călin Matieș a declarat că este de acord cu vaccinarea atâta timp cât vaccinul are toate aprobările și avizele necesare și nu prezintă riscuri.

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

-.CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba, hărțuită de un bărbat timp de opt luni. Urmărită pe stradă, șicanată în trafic și amenințată prin mesaje

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată pentru hărțuire, după ce timp de opt luni a urmărit o femeie de la locul de muncă și până acasă. Mai mult, i-a trimis mesaje în care o înjura sau unele de amenințare. 

Faptele s-au petrecut pe raza localității Zlatna, în perioada martie – octombrie 2019, iar anchetatorii spun că femeia a fost într-o continuă stare de temere. 

Potrivit anchetatorilor, ”inculpatul a hărțuit-o pe persoana vătămată prin faptul că în mod repetat și fără drept a urmărit-o cu autovehiculul, inclusiv de la locul de muncă şi până la locuinţa de domiciliu, a şicanat-o în trafic, i-a adresat cuvinte jignitoare”, precizează anchetatorii.

Bărbatul ”i-a trimis în mod repetat mesaje text şi apeluri pe telefonul mobil personal şi pe cele aparţinând membrilor familiei, mesaje ce conţineau expresii jignitoare, vulgare şi unele ameninţări, acțiuni care prin frecvență și conținut i-au creat persoanei vătămate o stare de temere”, au mai declarat anchetatorii pentru alba24.ro.

Dosarul pentru hărțuire a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 25 noiembrie, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dan Barna a anunțat că are Covid-19. Mesajul transmis de liderul USR

Publicat

Dan Barna a anunțat prin intermediul unei rețele sociale că s-a infectat cu coronavirus. Acesta susține că se simte bine și că își va continua activitățile profesionale în mediul online. 

Într-o postare pe Facebook, Barna a spus că s-a testat de Covid înainte de a lua parte la un eveniment și rezultatul a fost pozitiv.

„Am aflat în această după amiază că am contactat Covid-19. Rezultatul a venit în urma unui test pe care l-am făcut preventiv înaintea unui eveniment la care urma să particip zilele următoare”, a scris acesta.

Dan Barna a precizat că nu are simptome, că starea sa generală este una bună și că se află deja în autoizolare.

„Starea mea generală e bună și voi petrece următoarele zile în autoizolare. Voi continua să fiu prezent oriunde va fi nevoie de mine în măsura în care pot face acest lucru online. Aveți grijă de voi și ai voștri și respectați cu strictețe regulile de protecție. Trecem și peste asta”, a scris Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate