Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un mare lanț de magazine a concediat ilegal un director din Alba. Bărbatul și-a căutat dreptatea în instanță. Decizie la Tribunal

zile libere 2025

Publicat

Un director de sucursală al unui mare lanț de magazine de electronice și electrocasnice din România și-a câștigat drepturile în instanță. Este vorba despre un bărbat din Alba care a fost concediat din funcția de director de magazin al unei sucursale din Alba. 

Rămas fără loc de muncă, bărbatul în cauză a apelat la instanță, unde și-a căutat dreptate. În data de 19 decembrie 2024, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie favorabilă bărbatului. 

Este un caz rar petrecut pe rolul instanțelor din Alba, unde un angajat concediat a adus probe și dovezi prin care a arătat că a fost dat afara de la locul de muncă pe nedrept. Motivarea deciziei magistraților a devenit publică, fiind disponibilă pe portalul CSM, rejust.ro.

Concediat din funcția de director de magazin

Potrivit motivării instanței, contestatorul era angajat din 2019 în lanțul de magazine și până la momentul concedierii nu a avut abateri disciplinare. În luna august a anului 2024 acesta a fost concediat pe baza unei plângeri formulate de o altă angajată a magazinului.

În baza plângerii a existat un referat care a ajuns pe masa directorului regional, însă la care contestatorul nu a avut acces.

”Potrivit referatului, acuzaţia se referă la un pretins comportament inadecvat al contestatorului care a avut loc în perioada 20.06.2024-30.06.2024, acesta fiind raportat Managerului de zona în data de 23.07.2024, respectiv după trecerea unei perioade de timp semnificative de la momentul indicat. S-au reclamat comentarii verbale neadecvate, gesturi sau acţiuni care au creat un mediu de lucru ostil si intimidant pentru angajată în funcţia de lucrător comercial, însă nedovedite prin vreun mijloc de probă”, se arată în motivarea instanței.

”Contestatorul mai arată că, în data de 03.07.2024 a aprobat cererea de concediu pentru 3 zile a numitei (…). Ulterior numita a beneficiat de concediu medical, contestatorul nemaiavând contact cu aceasta. În mod nereal s-a reţinut în cuprinsul deciziei de concediere că contestatorul a încălcat prevederile legale referitoare la condiţiile de încetare a contractului de muncă la iniţiativa angajatului”, au mai notat magistrații.

Angajat care a adus venituri substanțiale firmei

”În timpul procesului contestatorul a arătat faptul că a fost un angajat care a adus câştiguri substanţiale societăţii în cadrul căreia a activat. A participat la negocieri directe cu persoane juridice încheind chiar şi „dealuri corporate” (vânzări cu o valoare de peste 10.000 lei). Recent a identificat un client şi a negociat cu el achiziţia mai multor produse în valoare de 71.233,40 lei, înţelegere care s-a şi materializat însă după concedierea contestatorului”, se mai arată în documentul citat.

Firma nu a respectat Codul Muncii

Magistrații Tribunalului Alba au precizat în timpul procesului că firma nu a respectat codul muncii în timpul procedurii de concediere.

”În ceea ce priveşte legalitate emiterii deciziei de sancţionare, din cuprinsul deciziei contestate, instanţa constată că aceasta nu respectă dispoziţiile art. 252 alin. (2) C. muncii, nefiind descrise complet faptele care constituie abateri disciplinare și motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile”, au notat magistrații.

Ce spune Codul Muncii

Potrivit art. 252 alin. (1) şi (2) din Codul muncii, „(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. (2)

Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:

  • a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
  • b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
  • c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
  • d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
  • e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
  • f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată”.

Firma nu a formulat întâmpinare în proces

Deși a fost citată în dosar, la Tribunalul Alba, firma nu și-a trimis reprezentanți legali la proces. Mai mult de atât au recunoscut că decizia a fost luată fără respectarea prevederilor legale.

”Prin notele scrise depuse la dosar, pârâta a arătat că este de acord cu admiterea contestației formulate pe motive ce țin de forma deciziei”, au notat magistrații.

Câștig de cauză la Tribunalul Alba

În urma procesului magistrații i-au dat dreptate directorului de magazin concediat.

Față de cele expuse și de poziția procesuală a pârâtei instanța va admite cererea reclamantului, va anula decizia de concediere și va dispune reintegrarea reclamantului pe postul deţinut anterior concedierii.

De asemenea, instanța va obliga pârâta să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data încetării raporturilor de muncă şi până la data reintegrării efective, au notat magistrații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement