Connect with us
Advertisement

Actualitate

Un nou focar de trichineloză, posibil să apară în Alba. Precizări de la DSP despre pacienții afectați până acum și condițiile de apariție a bolii

Publicat

După ce, la sfârșitul săptămânii trecute, în Alba au fost depistate două focare de trichineloză, cu peste 40 de persoane afectate, inspectorii DSP Alba au motive să suspecteze existența unui nou focar de trichineloză în județ. Marți au fost supuse la analize mai multe probe de ser, iar miercuri se va determina dacă este vorba despre trichineloză sau alte boli.

Directorul DSP Alba, dr. Horea Timiș, alături de purtătorul de cuvânt, dr. Cristina Galoș, au prezentat câteva date privind focarele de trichineloză din Aiud și Blaj, și au afirmat că există suspiciunea unui nou focar, pe care o vor putea confirma miercuri.

În Alba, până acum au fost depistate două focare de trichineloză, în Aiud și Blaj. În total, din 56 de consumatori (35 în Aiud și 25 în Blaj), câte 21 au fost identidicați cu rezultate pozitive la analiza de trichineloză. Din aceștia, doi pacienți au fost internați la secția de boli infecțioase a spitalului din Alba Iulia, iar luni mai erau încă 5 persoane internate la Blaj.

Pacienții din Aiud, comuna Lopadea Nouă, au consumat carne de porc după ce medicul veterinar le-a dat rezultat negativ la analiza probei de carne, după care s-au îmbolnăvit de trichineloză. Pacienții din Blaj au consumat carne neexaminată.

Citiți și: Ce pedeapsă „grea” riscă veterinarul Alexandru Nemet din Aiud, pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a cărnii de porc

„Formele prezentate de bolnavi în urma consumului de carne infestată au fost ușoare și medii, care s-au manifestat prin dureri de cap, dureri musculare și o oarecare astenie. Un caz a fost cu o formă ușoară spre medie, a prezentat un simptom caracteristic al trichinelozei, respectiv edeme palpebrale și un caz cu oarecare manifestări neurologice. S-a făcut la toate cazurile și consultul cardiac, pentru că există și manifestări cardiace la consumul de carne infestată. Nu au existat complicații la acest nivel. Pe lângă manifestările cinice, s-a pus în evidență serologic trichinela, la aproape toți consumatorii depistați în urma anchetei epidemiologice. Au apărut și semne de euzinofilie, semn caracteristic al trichinelozei. Coroborate, testele serologice, manifestările clinice și euzinofilia pozitivă a dus la confirmarea diagnosticului”, a spus dr. Cristina Galoș.

Vă prezentăm informațiile furnizate de DSP Alba, în conferința de presă de marți:

“Vă aducem la cunoştinţă faptul că la nivelul judeţului Alba au fost depistate focare de trichineloza în zona oraşelor BLAJ şi AIUD. Bolnavii, care au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Secţia boli infecţioase şi în Spitalul Municipal Blaj au prezentat forme uşoare şi medii de boală. În zona oraşului Blaj s-a depistat un număr de 25 consumatori, iar în zona Aiud un număr de 31 consumatori. S-au efectuat anchetele epidemiologice, teste serologice care au evidentiat un număr de 21 persoane pozitive în ambele focare. S-a procedat la supravegherea bolnavilor şi consumatorilor, urmându-se şi procedurile caracteristice de raportare în astfel de cazuri. Evoluţia cazurilor până în prezent este favorabilă, fără complicaţii, unele cazuri urmând a fi fost externate în cursul zilei de ieri, 13 ianuarie – la Blaj, 4 cazuri – şi în cursul zilei de azi.

Majoritatea bolnavilor au prezentat la internare dureri musculare, greturi, cefalee, doar un pacient a prezentat edeme palpebrale şi unul manifestări neurologice, care s-au remis pe parcursul internării. Nu s-au constatat complicaţii cardiace.

Reamintim pe această cale obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic înaintea consumului de carne de porc, aceasta să fie procurată doar de la producători autorizaţi, iar, pentru siguranţă, dacă dupa consum apar greţuri, dureri musculare, cefalee, edeme palpebrale, febră, este recomandată prezentarea într-un servici de urgenţă sau la medicul de familie.”

Horea Timiș explică „circuitul trichinelozei în natură”

„Este foarte important pentru consumatori să cumpere carne din surse autorizate, verificate. De multe ori, la examenul trichineloscopic este foarte important locul din care se colectează carnea. Dacă omul care taie porcul, și care nu este un om autorizat, colectează proba greșit, examenul poate să nu reflecte prezența trichinellei. Este foarte importantă igiena porcului în locul în care ste ținut. Porcul este o gazdă intermediară. Purtătorul principal al trichinellei este șobolanul. Șobolanul transmite trichinella porcului, iar porcul la om. Astfel de situații se produc atunci când circuitul corect nu este respectat”.

Cum se distrug larvele de trichinella

Medicii recomandă efectuarea analizelor de trichineloză înaintea consumului cărnii de porc. Totuși, cei care nu fac aceste analize trebuie să știe că larvele de trichinella se distrug doar prin tratare termică adecvată. „Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichină. Acestea se distrug prin tratare termică, fierbere sau prăjire”, a spus dr. Cristina Galoș.

Trichineloza nu lasă imunitate

Spre deosebire de alte boli care, odată ce au afectat corpul nu mai pot izbucni a doua oară, trichineloza nu lasă imunitate. „Odată ce te-ai îmbolnăvit de trichineloză, nu înseamnă că nu te mai poți îmbolnăvi o dată. Pe un „teren” labil, sensibil, boala poate lăsa afecțiuni cardiace sau neurologice”, a precizat dr. Galoș.

Suspiciune de focar nou de trichineloză din Alba

Dr. Horea Timiș a declarat în conferință de presă că în prezent există suspiciunea unui nou focar de trichineloză în Alba, însă nu a oferit detalii despre acest lucru. „Miercuri vă putem confirma posibilitatea unui focar nou de trichineloză în Alba. La ora actuală avem niște suspiciuni. Am început astăzi (marți) o anchetă pe niște simptomatologii. Mai multe nu vă putem spune pentru că poate ste bronhopneumonie sau alarmîă falsă. Azi am dat serurile în lucru, iar mâine avem rezultatele analizelor”, a mai spus Timiș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dobre tudor

    marți, 14.01.2014 at 19:54

    Faptul că apar cazuri de trichineloză umană, este un lucru foarte grav. Mai grave sunt însă acuzaţiile care i se aduc medicului veterinar, cum că ar fi greşit analizele pe care le-a efectuat, înainte de finalizarea anchetei epizootologice, anchetă care se efectuează de către inspectorii DSVSA Alba. Omul acela beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. V-aţi pus întrebarea că dacă persoanele cu semne clinice şi la care poate din păcate s-a confirmat boala, au consumat carne din surse diferite(colţ de stradă), neexaminată sanitar veterinar?
    În concluzie: dacă medicul veterinar a fost superficial în examinarea carcasei respective şi ancheta demonstrează asta, atunci trebuie să plătească. Dacă este nevinovat, atunci va deveni un om bogat după despăgubirile pe care, dacă aş fi în locul lui, le-ar cere tuturor celor care i-au stricat imaginea. La CEDO!!!!!

    b
    oala

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement