Connect with us
Advertisement

Economie

Un nou tip de vouchere pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Categoriile de persoane care pot primi tichete valorice. Condiții

bani pensii

Publicat

Din 1 ianuarie 2024, vor putea fi acordate noi categorii de vouchere pentru anumite persoane. ANAF a dat detalii despre aplicarea noii legislații.

Este vorba despre remunerarea pe bază de tichete valorice a activității casnice.

Activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi, citează ANAF, din Legea 111/2022.

Pentru ce pot fi acordate tichetele

Activitatea casnică include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate.

Condiții pentru beneficiari

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă.

Plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice.

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Valoarea tichetelor

Tichetele de activități casnice pot fi procurate de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal (poștă) sau de pe platform electronic de evidenă a desfășurării activităților casnice/aplicație mobilă.

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Tichetele pot fi preschimbate în bani

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în cel mult 5 zile de la data solicităeii preschimbării.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora.

Alte condiții

Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activităţi casnice achiziţionate şi neutilizate în 30 de zile de la împlinirea termenului de 12 luni de la data achiziţionării acestora, primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe suport hârtie, costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu tipărirea şi distribuirea acestora.

Valarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau nereturnate în perioada legală nu se decontează prestatorului casnic.

Beneficiarii casnici care au achiziționat și utilizat într-un an calendaristic cel puțin 600 de tichete de activități casnice pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 75 de tichete de activități casnice. Tichetele acordate gratuit beneficiarilor casnici nu generează venit impozabil pentru aceștia.

Angajatorii pot acorda angajaților proprii, sub formă de primă sau bonus, tichete de activități casnice, suportând valoarea nominal a acestora.

sursă: anaf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement