Educație
Universitățile de stat vor putea face afaceri cu banii pe care-i primesc de la buget. Vor putea înființa firme
Universitățile de stat vor putea folosi banii pe care îi primesc de la buget pentru finanțarea societăților comerciale pe care le pot înființa și chiar prelua.
Informația se regăsește în proiectul de lege a învățământului superior, așa cum a fost el adoptat de Camera Deputaților și trimis spre a fi dezbătut, rapid, în Senat.
Această situație este posibilă prin amendamente introduse în Comisia de învățământ din Cameră, potrivit Edupedu.
Singurul care a reacționat a fost senatorul USR Ștefan Pălărie, care a vorbit despre ”privatizarea universităților”:
”Legat de subiectul devalizării bugetelor universităților prin noile legi – Vreau să-i adresez o întrebare doamnei ministru Ligia Deca, o întrebare publică: doamna ministru girează aceste aberații sau se distanțează, se dezice de ele? Pentru că dacă se dezice, eu aștept o poziție publică, să ne spună că modificările avute pe lege sunt îngrozitoare și Ministerul Educației nu le susține.
Am văzut aberații, cel puțin la legea învățământului superior, precum cea care permite pe viitor rectorilor să privatizeze universitățile, să cumpere firme la suprapreț, să înființeze firme noi și să dispună după bunul plac de patrimoniul universității, care inclusiv a fost finanțat din bani publici.
Despre asta vorbim, vorbim despre o formă în care e clar că nu-i mai interesează reforma educației, ci mai degrabă vor să împartă hălci din ceea ce înseamnă banii educației către grupuri de interese”.
Pe de o parte. Art. 147 al proiectului de lege, așa cum a fost adoptat de Cameră, prevede, asemenea actualei legi a Educației (Art. 222 (6), că:
(7) Toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii”.
Pe de altă parte, Art. 15 al proiectului de lege prevede, la alin (1), că universitățile pot “înființa sau prelua” diverse entități, inclusiv societăți comerciale:
“Art. 15 (1): Instituțiile de învățământ superior pot înființa sau prelua după caz, singure sau prin asociere, societăți comerciale, fundații, asociații, unități de învățământ preuniversitar, consorții pentru învățământ dual, spitale universitare, farmacii universitare, unități medicale ambulatorii, inclusiv stomatologice, și cabinete de specialitate, inclusiv stomatologice, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale.
Condiția ca acestea să se înființeze sau să fie preluate este aceea ca ele să contribuie la creșterea performanțelor instituției și să nu influențeze negativ în niciun fel activitățile de învățământ și cercetare.
FOTO: Pixabay
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 15.05.2023 at 14:12
Oricum aceste instituţii sunt făcătoare de faceri cu diplome. Dacă statul le dă bani pentru subvenţionarea studenţilor, de ce să le mai dea bani şi pentru afaceri ? Cum vine asta, fac afaceri cu banii statului . Dar statul are atâţia bani încât poate finanţa orice, în afară de salariile profesorilor, cercetarea şi alte activităţi scolare. Pe această lege s-o fi bazat 1 aprilie, cînd şi-a propus cumpărarea unui hotel.Ce înseamnă să ai informatie în avans.