Eveniment
Unul dintre inculpaţii din Dosarul utilajelor agricole furate vrea eliberarea sub control judiciar. Vezi despre cine este vorba
Unul dintre inculpaţii condamnaţi în Dosarul utilajelor agricole furate cere magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia eliberarea provizorie sub control judiciar. Este vorba despre Florin Radu Liptak, care în prezent îşi ispăşeşte pedeapsa de 4 ani de închisoare în Penitenciarul Aiud.
Curtea de apel Alba Iulia se va pronunţa joi privind solicitarea lui Liptak. Acesta face parte din lotul de 5 inculpaţi din dosar care şi-au recunoscut faptele şi beneficiază de reducerea cu o treime a pedepselor. Reamintim că în Dosarul utilajelor agricole furate sunt inculpaţi şi fostul şef SRI, Ioan Tarnu şi ofiţerul BCCO Alba, Liviu Schiau, pentru sprijinire grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.
Florin Radu Liptak mai invocă faptul că, până la condamnarea sa, a petrecut un an în arest preventiv şi cere judecătorilor eliberarea sub control judiciar.
Vă reamintim pedepsele la care au fost condamnaţi cei 5 inculpaţi care şi-au recunoscut faptele în acest dosar:
– inculpatul Cornel Daniel Irimia a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale;
– inculpatul Florin Radu Liptak a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave;
– inculpatul Iulian Iosif Băda a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Cu privire la acest inculpat, instanţa a dispus revocarea suspendării condiţionate a pedepsei de 2 ani închisoare la care fusese condamnat în 2008 într-un alt dosar, astfel încât în final inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 4 luni închisoare.
Cu privire la aceşti 3 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.
Inculpaţii Ioan Tăuşan şi Toma Mihai Jelea, judecaţi în stare de libertate au fost condamnaţi la pedeapsa de câte un an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire.
Lotul de inculpaţi în Dosarul utilajelor agricole furate este acuzat în principal că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.
Cei 32 de inculpaţi au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în 30 mai 2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Dintre aceştia, 17 au fost arestaţi preventiv.
Printre numele celor care sunt implicaţi în dosar se regăsesc următoarele: Antonio Vecchiolla, Dănuţ Cristian Băndilă, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Cristian Călin Oprea, Mircea Stanciu, Dorel Vasile Tukacs, Dan Ioan Banciu şi Ioan Ştefan Bursaş, Dumitru Albu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News