Connect with us
Advertisement

Administrație

UPDATE: Monument vandalizat la Şeuşa. Administraţia locală din Ciugud susţine că locuitorii din zonă nu se simt în siguranţă. Poliţia l-a prins pe suspect

Publicat

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a semnalat mai multe fapte de natură infracţională, petrecute pe teritoriul localităţilor pe care le administrează, ce creşte sentimentul de nesiguranţă al locuitorilor. Potrivit administraţiei locale, situaţia a fost cauzată de reorganizarea Poliţiei rurale şi desfiinţarea permanenţei la postul de poliţie din Ciugud.
Vă prezentăm comunicatul primit la redacţie:
“Până nu demult o comună foarte liniştită, Ciugudul se confruntă de circa 3 luni cu probleme majore ce derivă din săvârşirea pe teritoriul comunei a unor grave infracţiuni ce aduc atingere proprietăţii publice şi private a comunei şi a cetăţenilor.
Sentimentul de nesiguranţă a crescut semnificativ în rândul cetăţenilor în urma zecilor de furturi din locuinţe sau de pe proprietăţile private ce au avut loc doar în ultimele săptămâni. De asemenea, obiective importante ce aparţin domeniului public au fost vandalizate creându-se pagube ce vor afecta semnificativ buzunarul locuitorilor comunei. Astfel, monumentul eroilor din satul Şeuşa, obiectiv inaugurat şi sfinţit în cursul anului trecut, a fost grav afectat prin desprinderea şi furtul câtorva părţi din statuia ce reprezintă zeiţa războiului. Din balastiera Ciugud a fost sustrasă o mare cantitate de fier prin tăierea unui ponton. Pe teritoriul comunei au fost reclamate o serie de furturi de aparatură electrocasnică, scule, produse agricole, echipamente şi materiale de construcţii.
Atât cetăţenii cât şi administraţia locală a comunei consideră că înmulţirea infracţiunilor se datorează în cea mai mare parte noii organizări a poliţiei rurale, care aplicată, a dus la desfinţarea permanenţei la postul de poliţie rurală Ciugud şi implicit la scăderea gradului de protecţie oferită cetăţenilor. Deşi cea mai mare parte a infracţiunilor pe teritoriul comunei se produc seara sau în toiul nopţii, la postul de poliţie Ciugud se lucrează 8 ore, doar în timpul zilei şi doar cu un agent.
<Suntem extrem de indignaţi faţă de actele de vandalism care au avut loc în comună şi în special de vandalizarea şi furtul ce a avut loc la monumentul eroilor din satul Şeuşa. Totuşi, vrem să credem că aceste fapte nu au fost săvărşite de locuitorii comunei. Personal, nu pot să cred că un locuitor poate vandaliza un monument care este închinat memoriei unui înaintaş, unui erou care poate fi o rudă de-a sa. Actuala organizare a poliţiei rurale din judeţ a sporit sentimentul de nesiguranţă în rândul locuitorilor din comuna Ciugud. Cred că poliţia şi-a uitat rolul foarte important de prevenire a infracţiunilor şi şi-a diminuat de asemenea capacitatea de intervenţie promptă în zonele rurale, prin neasigurarea permanenţei agenţilor în cadrul comunităţii. Ca şi reprezentanţi legali ai comunităţii, nu am fost consultaţi nici noi, nici cetăţenii, atunci când s-au pus bazele noii organizări a poliţiei rurale şi nici nu ni s-au prezentat documente din care să reiasă modalitatea actuală de acţiune pentru prevenirea săvârşirii de fapte antisociale. În cursul anului trecut am informat Instituţia Prefectului cu privire la problemele pe care le întâmpinăm datorate reorganizării poliţiei rurale, dar nu am primit nici un răspuns şi nu s-a luat nici o măsură>, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Chiar şi decesul unui cetăţean a fost aruncat de locuitorii comunei în cârca celor ce au gândit această organizare a poliţiei, care nu mai asigură o intervenţie promptă şi eficientă şi care în unele cazuri poate costa vieţi omeneşti. Un cetăţean a apelat telefonul de urgenţă 112, simţindu-se rău în urma unor scurgeri de gaze. În câteva minute a sosit salvarea la poarta cetăţeanului, dar, datorită faptului că acesta avea atât poarta cât şi uşa încuiate, conform protocolului, medicii nu au putut interveni în locuinţă prin forţarea uşilor, numai cu acordul şi în prezenţa poliţiei. Comuna Ciugud nemaiavând post de poliţie, centrul poliţiei rurale zonale fiind stabilit la Vinţu de Jos, până ce agenţii s-au deplasat de la Vintu de Jos şi până în localitatea Teleac, cetăţeanul ce avea de urgenţă nevoie de intervenţie medicală a decedat. Oare va răspunde cineva vreodată de viaţa acelui om – victimă a creeării unei organizări ineficiente?”

UPDATE: Poliţia l-a prins pe principalul suspect şi prezintă situaţia infracţiunilor din zonă

Reprezentanţii IPJ Alba au transmis marţi un comunicat, legat de sesizarea primarului de la Ciugud, prin care anunţă că principalul suspect privind vandalizarea Monumentului Eroilor de la Şeuşa a fost prins şi arată că infracţiunile semnalate pe teritoriul comunei au fost mai puţine în 2011 decât cu un an în urmă:

„La data de 24.01.2012, în urma activităţilor desfăşurate de Poliţiştii Secţiei nr. 2 de poliţie Rurală Vinţu de Jos cu sprijinul poliţiştilor de investigaţii criminale ai Poliţiei Municipiului Alba Iulia, a fost identificat principalul suspect de comiterea infracţiunii de distrugere asupra Monumentului Eroilor situat în localitatea Şeuşa, comuna Ciudud, faptă în legătură cu care poliţia a fost sesizată la data de 23.01.2012.
Din cercetările efectuate de poliţişti, a rezultat că, în noaptea de 21/22.01.2012, în jurul orelor 01,00, H.L., de 18 ani, din localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, în timp ce se deplasa spre domiciliul său, însoţit de 3 prieteni, fiind sub influenţa alcoolului, a intenţionat să se urce pe monumentul închinat eroilor, împrejurare în care s-a apucat cu mâna de o sabie ornamentală din piatră, care s-a rupt în mai multe bucăţi, împreună cu o parte din mâna dreapta a statuii.
Ulterior, tânărul a aruncat într-un pârâu din apropiere elementele rupte şi a plecat la domiciliu.
Faţă de H.L. a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 217, alin 1 din Codul Penal, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

În anul 2011 pe raza comunei Ciugud au fost constate un număr de 17 infracţiuni, cu două mai puţine faţă de anul 2010, pentru care sunt cercetate un număr de 29 de persoane, cu 3 mai multe faţă de anul 2010. Din totalul de 17 infracţiuni, 10 au fost de natură judiciară.
În aceeaşi perioadă au crescut numărul de intervenţii ale poliţiştilor în urma apelurilor cetăţenilor la SNUAU 112 cu 7, de la 37 în anul 2010 la 44 în anul 2011.
Din luna iulie 2011, dată la care au fost pus în aplicare conceptul de reorganizare al poliţiei din mediul rural, la Postul de Poliţie Ciugud, au fost sesizate 20 de infracţiuni, din care 8 de furt, cu 6 mai puţine decât în semestru I al anului 2011.
Prin urmare, în urma analizei situaţiei statistice, rezultă că în semestrul II al anului 2011, comparativ cu semestrul I al aceluiaşi an, au fost sesizate mai puţin cu 12 infracţiuni.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement