Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Uzina Ford de la Craiova schimbă proprietarul. Ce mașini nu se vor mai produce în România. Planurile pentru un viitor electric

Publicat

Autoritățile din Turcia au aprobat cumpărarea Ford România de către Ford Otomotiv Sanayi. Vânzarea uzinei Ford România SA, fosta Automobile Craiova SA, a fost realizată pentru suma de 575 de milioane de euro, la care se vor adăuga alte 140 de milioane de euro, plată condiționată de nivelul de utilizare a capacității industriale de la Craiova.

Planurile pentru viitor arată că o serie de modele nu se vor mai produce, iar de anul viitor, fabrica se va concentra pe vehicule comerciale și electrice.

Ford Otosan, liderul producției de vehicule comerciale din Europa și campionul exporturilor din Turcia, a făcut o mișcare strategică în creșterea companiei și a semnat un acord pentru achiziționarea fabricii Ford de la Craiova, cu un preț de tranzacție de 575 milioane de euro.

În plus, părțile au convenit să facă o plată suplimentară de până la maximum 140 de milioane de euro, luând în considerare rata de utilizare a capacității viitoare a uzinei.

Prin acest acord, care va deschide Ford Otosan pentru operațiuni în străinătate, Ford Otosan va deține instalațiile de producție de vehicule și motoare Ford din Craiova.

Versiunile furgonetă și combi ale noii generații Transit Courier, a căror proiectare și inginerie este asigurată de Ford Otosan, vor fi produse și comercializate în Cravoiva începând cu 2023, iar versiunile lor complet electrice începând cu 2024.

În plus, Ford Otosan se va ocupa de producția Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism din Europa în 2021, care este produs la Craiova, de noua versiune complet electrică a Ford Puma, care va fi pusă în funcțiune începând cu 2024, și de motoarele EcoBoost de 1,0 litri.

Vezi: Viitor electric pentru fabrica Ford din România. Trei noi modele Ford electrice vor intra în producție de anul viitor

Ford Otosan a anunțat anul trecut că va crește capacitatea uzinelor sale din Kocaeli la 650 de mii de vehicule cu ajutorul investiției anunțate anul trecut.

Odată cu adăugarea capacității instalate de 250 de mii de vehicule a uzinei din Craiova, capacitatea totală anuală de producție a companiei va depăși 900.000 de vehicule, iar numărul de angajați va depăși 20.000.

Odată cu încheierea acordului, Ford Otosan va produce Transit, E-Transit, noua generație Transit Custom de 1 tonă și versiunea complet electrică a acestuia, noul Transit Courier și noua versiune complet electrică Transit Courier, Ford Puma și noile vehicule complet electrice Ford Puma, precum și vehiculele marca Ford Trucks și Rakun, cu 4 fabrici în două țări.

Atragând atenția asupra parteneriatului adânc înrădăcinat de aproape un secol dintre Koç Group și Ford Motor Company, Stuart Rowley, președintele Ford Europa, a declarat: „Ford Otosan este una dintre cele mai de succes și mai bine stabilite societăți mixte din industria auto globală. Suntem încântați să ne extindem parteneriatul strategic cu Koç Holding în cadrul societății noastre mixte Ford Otosan.

Cred că operațiunea noastră de succes din Craoiva va atinge niveluri și mai înalte de succes cu expertiza și experiența Ford Otosan, în special în domeniul vehiculelor comerciale și al vehiculelor electrice”.

Directorul general al Ford Otosan, Haydar Yenigün, a declarat: „În calitate de Ford Otosan, campionul exporturilor din Turcia și compania locomotivă a industriei auto turcești, am anunțat anul trecut una dintre cele mai mari investiții din sectorul privat din țara noastră, care va conduce transformarea electrică a industriei auto turcești, și am spus că vom crește operațiunile noastre din Kocaeli la o capacitate de 650 de mii de vehicule.

Astăzi, lansăm operațiunile noastre de producție la nivel mondial, marcând o premieră pentru compania noastră, și suntem bucuroși să ne îndeplinim un alt vis. Suntem, de asemenea, încântați să ne reprezentăm cu mândrie țara într-o geografie internațională. De mai bine de 60 de ani, Ford Otosan, pe care am țesut-o împreună cu colegii noștri, este una dintre cele mai valoroase companii din Turcia, cotată la bursă. Responsabilitatea de producție în străinătate care vine odată cu acest acord, care este o dovadă a succesului Ford Otosan în producția flexibilă, eficientă și de înaltă calitate, va consolida, de asemenea, titlul nostru de cea mai mare bază de producție de vehicule comerciale din Europa”.

Planuri pentru viitor

Uzina Ford din Craiova se pregăteşte să lanseze în 2023, respectiv 2024, producţia a trei noi modele: Ford Transit Courier şi Ford Tourneo Courier (ambele produse în variante electrice şi pe combustie interna), precum şi Ford Puma complet electric.

Ford a anunţat în martie că producţia SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.

Despre Ford Otosan

Înființată în 1959, Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ș.) este o companie cotată la bursă, în care Ford Motor Company și Koç Holding dețin acțiuni egale.

Ford Otosan, a doua cea mai mare întreprindere industrială din Turcia, a fost campioana exporturilor în sectorul auto în ultimii 10 ani și campioana exporturilor din Turcia în ultimii 6 ani consecutivi. Ford Otosan este cea mai valoroasă companie auto de la Borsa Istanbul.

Ford Otosan, care își desfășoară activitatea în 3 centre principale, cu uzinele Gölcük și Yeniköy din Kocaeli, uzina Eskișehir din Eskișehir, centrul de cercetare și dezvoltare Sancaktepe și depozitul de piese de schimb din Istanbul, are peste 13.000 de angajați. Ford Otosan, care dispune de toate capacitățile și infrastructura necesare pentru a proiecta, dezvolta și testa un vehicul complet, inclusiv motorul, de la zero până când acesta devine un produs comercial, este cel mai mare centru de producție de vehicule comerciale al Ford Europa.

Marca, care se ocupă de producția și dezvoltarea modelelor comerciale ușoare Ford Transit și Tourneo, funcționează ca centru global de inginerie pentru motoarele diesel și sistemele de motoare aferente vehiculelor comerciale grele Ford Trucks.

sursa: Știrile Protv, fordotosan.com.tr, Ministerul Economiei

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gabriel

    marți, 07.06.2022 at 13:58

    Pe știrile Protv e citată sursa, voi de ce nu puteți face asta? Vă e rușine? Scrie clar că sunt date Profit.ro, citate de News.ro. Hai să ne respectăm munca unii altora! Altfel o să devenim o țară de hoți de sus până jos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax