Connect with us
Publicitate

Eveniment

Va fi zăpadă de Crăciun și Revelion? Prognoza meteo pentru sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022

Publicat

Metorologii spun că luna decembrie 2021, în mod sigur nu va fi acea primă lună de iarnă care să aducă dezamăgiri peste dezamăgiri, dacă este să ne uităm la începuturile de iarnă din anii precedenți.

Românii așteaptă vești de la specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie pentru a afla, cu exactitate, dacă sărbătorile vor fi unele cu ninsori sau, așa cum am avut în ultimii ani, omătul va lipsi.

Vezi și VREMEA în ALBA, 13-19 decembrie: Mai frig, câteva ploi și ninsori. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Elena Mateescu, directorul general al ANM, spune că, la cum se prezintă la acest moment datele meteo, este puțin probabil să avem zăpadă de Crăciun.

”La acest moment semnalul pare pentru o săptămână înainte de Crăciun mai caldă decât în mod obișnuit. Cu siguranță vom veni cu date noi pe măsură ce ne apropiem de perioada respectivă„, a declarat Elena Mateescu în cadrul unei intervenții la România TV.

Vremea Săptămâna 6 – 13 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în sud-est. Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Vremea Săptămâna 13 – 20 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregi ţări, dar
mai ales în regiunile vestice şi la munte.

Vezi și VREMEA în România 13-19 decembrie: ninsorile câștigă teren, temperaturi în scădere. Prognoza meteo pe zile

Vremea Săptămâna 20 – 27 decembrie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice pentru acest interval.Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice.

Vremea Săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice pentru această săptămână în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă

Va fi zăpadă de Crăciun 2021 și Revelion 2021-2022?

De Crăciun ar trebui să avem temperaturi cuprinse între minus 3 grade prin depresiuni, cel mult 3 grade în Bucureşti şi Vestul Ţării şi 5 grade pe litoral.

Datele meteorologilor arată că: ”Până pe 13 decembrie, temperaturile vor fi mai mari de atât mai ales în sud est, de exemplu mâine în Bucureşti vom avea 6 grade în loc de 3. Dar precipitaţiile vor fi mai bogate”.

Rămânem cu temperaturi peste mediile perioadei până pe 20 decembrie, dar ploile şi ninsorile se răresc.

Asta înseamnă că de Crăciun sunt şanse mici să ningă. Dar aceste estimări nu pot anticipa fenomene meteo de scurtă durată, cum ar fi de exemplu o furtună. Aşa că nu excludem de tot o ninsoare. În plus temperaturile scad chiar mai mult decât ar trebui de Crăciun, mai ales în zona de munte, aşa că pe părţii ar putea să funcţioneze foarte bine tunurile de zăpada artificială.

De Revelion estimările arată că rămânem cu temperaturi mai mici decât normalul perioadei, şi asta e bine şi pentru cei care caută distracţiile de pe patinoare în marile oraşe,

Iar precipitaţiile vor fi normale, cu excepţia zonelor din vestul ţării. Pentru Bucureşti regim normal de precipitaţii ar putea înseamna câţiva centimetri de zăpadă, informeaza ProTV

Prognozemeteo.ro scrie că tiparul de macro circulație extrem de promițător pare să se transmită și la nivel troposferic și atmosferic astfel încât ne așteaptă o lună decembrie cu multe alternanțe, dar mult mai apropiat de ceea ce ar trebui să fie o primă lună de iarnă.

Vremea în luna decembrie 2021: Context sinoptic

Decembrie, prima lună de iarnă calendaristică, aduce la nivelul țării noastre o pleiadă de fenomene meteo, dintre care cele mai de interes sunt ninsorile și chiar episoadele de viscol (luna decembrie, statistic, poate aduce cel puțin un episod de viscol în țara noastră).

Din punct de vedere al poziționării centrilor barici, luna decembrie, climatologic vorbind, ar trebui să aducă frecvent un cuplaj în dorsala anticiclonului est-european și depresiuni mediteraneene bogate în precipitații.

Acesta este, în fapt, și scenariul tradițional pentru apariția ninsorilor și a episoadelor de viscol.

În același timp, din punct de vedere al circulației maselor de aer, advecțiile de aer rece continental polar sau chiar arctic determină apariția episoadelor de ger, cu valori de temperatură și sub –10, –15 grade.

Contextul sinoptic al acestui decembrie l-am început cu o serie de depresiuni mediteraneene care au avansat spre țara noastră, aducând astfel și mult așteptatele precipitații, sub toate formele.

Iar această situație se păstrează până la finalul acestei săptămâni, după care, în săptămâna 13 – 20 decembrie vedem o intensificare a anticiclonului est-european spre țara noastră, iar săptămâna 20 – 27 decembrie vedem un blocaj anticiclonic poziționat în zona insulelor britanice.

Ultima săptămână din an ne găsește cu o slăbire a regimului anticiclonic, care ar putea permite și avansul unor depresiuni mediteraneene spre țara noastră.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie 2021:Temperaturi

Din punct de vedere al regimului termic, lina decembrie va fi o lună apropiată de normal prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și ușor mai caldă  (abateri pozitive de 1 – 1.5 grade) prin Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Defalcat pe săptămâni, avem următoarea distribuție a abaterilor termice:

  • Săptămâna 06 – 13 decembrie vine cu un regim termic normal Banat, Crișana, în timp ce în restul țării va fi mai cald decât normalul perioadei.
  • Săptămâna 13 – 20 decembrie va fi mai caldă decât normalul în toată țara pentru ca, începând cu 20 decembrie să vorbim de o vreme mai rece în toată țara
  • tendință care se va păstra ți în ultimele zile din decembrie și primele din ianuarie 2022, mai ales în zonele montane, Banat, Crișana, Dobrogea în timp ce în restul țării vom avea valori termice apropiate de normal.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie 2021: Precipitații

Începutul de lună de decembrie a adus precipitații în toată țara, grație unor depresiuni mediteraneene, iar acest lucru se va păstra și pe tot parcursul acestei săptămâni, care va aduce, astfel, un regim pluviometric excedentar în toată țara.

Intervalul 20 – 27 decembrie vine cu un deficit de precipitații pentru ca ultimele zile din an să vină cu un regim normal pluviometric.

Cantitățile totale așteptate să cadă până la finalul acestei luni vor ajunge la 40 – 50 de l la nivelul întregii țări, iar prin Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, munții Banatului am putea ajunge și la 60 – 70 l/mp. Cele mai mici cantități sunt așteptate prin vestul extrem al Banatului și Maramureșului (20 – 25 de l/mp). Aceste cantități vor caracteriza un regim de excedent în întreaga țară.

Vremea la sfârșitul lunii decembrie: Ninsori

În ceea ce privește mult așteptatele ninsori, momentan ele rămân de interes doar pentru zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, dar modelările celor de la ECMWF estimează că, mai ales după 20 decembrie și în intervalul dintre Crăciun și Anul Nou am putea avea parte de ninsori pe arii extinse la nivelul întregii țări.

Avem Crăciun 2021 cu zăpadă?

Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare răspunsul la cea mai importantă întrebare a anului, dacă avem zăpadă de Crăciun și Revelion, toate informațiile de mai sus, puse cap la cap, informații care trebuie luate ca simple estimări, cu un grad de realizare de sub 60% în acest moment, ne spun că da.

Mai ales în ultima decadă a lunii decembrie și cu precădere în intervalul 23 – 28 decembrie, sunt posibile manifestări de iarnă la nivelul întregii țări, care să aducă ninsori, posibil chiar un episod de viscol și un strat de zăpadă inclusiv în zonele joase.

De ce spunem asta? Pentru că avem de-a face cu o slăbire a blocajului anticiclonic din perioada 13 – 20 decembrie, cu o posibilă ciclogeneză care să permită avansul spre țara noastră a unor depresiuni mediteraneene care să cupleze foarte bine cu anticiclonul est european.

Ținând cont și de faptul că temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul perioadei în această ultimă decadă, șansele de zăpadă cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt, cel puțin acum, mai mult decât promițătoare.

sursa: Prognoza Meteo este oferită de Prognoze Meteo – Vremea în România

YouTube video

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate