Educație
Vaccinarea în școli: 11 echipe mobile pentru imunizarea în unitățile de învățământ din Alba. Situația din țară
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate.
În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.
„În momentul de faţă, în 26 de judeţe, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, privind modalitatea de vaccinare în unităţile de învăţământ, la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate, o parte dintre ele, deja, sunt active în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de unităţi de învăţământ sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate. Repet, este o situaţie centralizată la nivelul a 26 de judeţe”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, la Palatul Victoria.
Şeful CNCAV a precizat că în prima săptămână de şcoală „au fost vaccinaţi, în 3 judeţe, aproximativ 69 de elevi, 23 în Vâlcea, 18 în Bucureşti, 28 la centre de vaccinare din proximitate în Hunedoara”.
„În momentul de faţă sunt deschise şi active 22 de centre de vaccinare în unităţile de învăţământ în 5 judeţe – Cluj, Dolj, Hunedoara, Teleorman şi Vâlcea. Reamintesc faptul că la nivelul unităţilor de învăţământ, vaccinarea se poate realiza la nivel cabinetelor medicale proprii, prin intermediul echipelor mobile sau prin arondarea la centrele de vaccinare aflate în proximitate”, a informat Gheorghiţă.
În şcoli se desfăşoară acţiuni de informare în mai multe oraşe din ţară cu privire la imunizarea anti-COVID.
„S-au desfăşurat, deja, acţiuni de informare în şcoli din 26 de judeţe şi sunt în pregătire acţiuni în alte 18 judeţe”, a precizat el, potrivit Agerpres.
Situația din Alba
Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a precizat pentru Alba24 că în județ sunt organizate 11 echipe mobile care se deplasează la solicitarea școlilor pentru vaccinarea elevilor și personalului didactic în unitățile de învățământ.
Vineri sunt programări pentru echipa mobilă din Câmpeni, iar luni și marți pentru cele din Alba Iulia. Se așteaptă solicitări și de la Blaj și Aiud.
Campania de vaccinare în școli – reguli
Campania de vaccinare în școli ar urma să se desfășoare până în 15 noiembrie, iar în universități în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2021.
În acest proces sunt vizate doar persoanele eligibile (12+), în baza consimțământului informat.
Pentru învățământul preuniversitar, procesul de vaccinare se desfășoară:
- prin intermediul echipelor mobile de vaccinare;
- în cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ;
- în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.
Pentru învățământul universitar:
- în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare;
- în alte spații corespunzătoare.
Vaccinarea se asigură fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică județene/ a municipiului București.
Planificarea persoanelor la vaccinare
Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ, se face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se întocmește o situație numerică a acestora.
Listele provenite de la unitățile de învățământ preuniversitar și universitar se transmit săptămânal direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenționează desfășurarea activității de vaccinare.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, stabilesc calendarul activităților de vaccinare și înștiințează persoanele aflate pe liste despre data și intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare.
Vaccinarea minorilor
Pentru categoria de vârstă 12+, se alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru administrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer, și Moderna, produs de compania Spikevax.
Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților.
Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare, AICI (formular acord) sau AICI (chestionar triaj).
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziție echipe mobile, în funcție de numărul persoanelor înscrise la vaccinare.
Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfășurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil și sigur și vor respecta procedurile și instrucțiunile în vigoare privind vaccinarea (triaj, consimțământ, supraveghere postvaccinală, raportarea reacțiilor adverse postvaccinale indezirabile, managementul deșeurilor medicale etc.)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News