Eveniment
Vaccinul Johnson&Johnson împotriva Covid-19 a fost aprobat în Europa. Se administrează într-o singură doză
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, joi, vaccinul împotriva Covid-19 produs de compania Johnson&Johnson. Acesta este primul ser care se administreză într-o singură doză.
UPDATE: Comisia Europeană a acordat joi o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.
EMA este organismul internațional care aprobă utilizarea vaccinului în Uniunea Europeană, potrivit Mediafax, care citează DPA. Comitetul pentru medicină umană din cadrul EMA a stabilit, pe baza documentației puse la dispoziție de producător, că vaccinul îndeplinește condițiile de eficiență, siguranță și calitate.
Noul vaccin va fi folosit în Europa pentru imunizarea populației împotriva Covid-19 alături de celalalte seruri aprobate deja, respectiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care se administrează în două doze pentru ca o persoană să dobândească o imunitate ridicată.
Pe baza aprobării EMA, Comisia Europeană va emite autorizarea de punere condiționată pe piață a vaccinului, urmând să înceapă campaniile de vaccinare și cu serul Johnson&Johnson.
Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.
Analiza datelor din studiile clinice arata o reducere de 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19, după 2 săptămâni, la persoanele care au primit vaccin COVID-19 Janssen (116 cazuri din 19.630 persoane), comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane).
Efectele secundare ale vaccinului COVID-19 Janssen din studiu au fost de obicei ușoare sau moderate si tranzitorii, durata lor fiind de maxim cateva zile.
Siguranța și eficacitatea vaccinului vor continua să fie monitorizate pe măsură ce va fi utilizat în întreaga Uniune Europeană, prin sistemul de farmacovigilență al UE și studii suplimentare efetuate de către companie și autoritățile europene.
Dozele de vaccin pot fi păstrate la temperatura frigiderului. La 2/8 grade este stabil timp de trei luni, iar la -20 grade timp de doi ani, arată EMA.
Vaccinul constă într-un vector ce utilizează un adenovirus uman (virusul responsabil de răceala obişnuită) pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus utilizat în vaccin a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala.
Efectele adverse raportate au fost în general slabe sau medii și au dispărut de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.
Surse: Mediafax, Digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News