Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vânătoarea caprelor negre din România, o afacere cu aproape 500 de victime în acest an, aprobată de minister. În Alba, vor fi vânați aproape 100 de cerbi

Publicat

pui de capra neagra in Muníi Cugirului Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat prin ordin de ministru împușcarea a 480 de capre negre din munții României, în următoarea perioadă. Potrivit anexei la ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 428/2017, intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, până în data de 14 mai a anului viitor, pot fi vânați 239 de masculi și 241 de femele tinere din specia respectivă.

De asemenea, potrivit aceluiași document, vânătorii au liber la ucis 1354 de exemplare din specia cerb lopătar și a 3689 de exemplare din specia cerb comun. Potrivit National Geographic, capra neagră din Carpați este cea mai valoroasă din lume, 5 din primele 10 trofee de capă – neagră pe plan mondial au fost recoltate din Bucegi. Jurnaliștii de la National Geographic au scris că la nivelul țării noastre, populația de capre negre ajunge la aproximativ 7000-7500 de exemplare, cele mai multe regăsindu-se în Făgăraș.

oferta vanatoare capra neagra Numărul de exemplare care pot fi vânate în fiecare an este publicat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin ordin de ministru, pe baza unor solicitări venite din partea administratorilor fondurilor de vânătoare. De asemenea, cel puțin teoretic, se mai ține cont și de planurile de management ale siturilor Natura 2000 și de regulile din parcuri și rezervații.

Vânătoarea de capră neagră în Transilvania este o afacere de succes. Potrivit unor siteuri de specialitate, 4 zile de vânătoare pe urmele caprelor negre costă între 900 și 2800 de euro, prețuri care nu includ trofeele. Prețul unui trofeu poate trece de 3100 de euro. Un site american dedicat, le cere participanților chiar să specifice ce fel de trofeu doresc să vâneze, garantând o rată de succes de 70-90%.

pret vanatoare Un alt site din SUA le permite vânătorilor să își calculeze exact costurile vânătorii unui exemplar de capră neagră în România, pe baza unei aplicații a siteului. Se introduce perioada, tipul de trofeu, și se obține un preț. Spre exemplu, pe un vânător din orice parte a lumii care își face rezervarea cu ajutorul acestui site, 5 zile de vânătoare și un trofeu de capră neagră dintre cele cu punctaj superior îl costă peste 4500 de dolari (fără trasnport).

În ceea ce privește județul Alba, a fost aprobată ”recoltarea” a 95 de exemplare din specia ”cerb comun”, de pe 54 de fonduri cinegetice. Cele mai multe exemplare vor fi împușcate pe fondurile de la Galda și Lupșa câte 6, respectiv Cugir, Ocoliș și Ponor, câte 5.

Pe nici un fond de vânătoare din Alba nu a fost aprobată împușcarea caprelor negre sau a cerbilor lopătari. De altfel, datele despre existența acestor animale în județ sunt puține. Cu ceva timp în urmă, un pui de capră neagră a fost surprins de către fotograful Bogdan Dragomir în zona Munților Cugirului, un loc în care nu se știa de existența lor.

Totodată, la nivelul județului vor mai putea fi uciși legal, conform anexei aceluiași ordin, 1502 de mistreți, 807 de iepuri, 1108 de fazani și 335 de potârnichi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Hagau

    vineri, 26.05.2017 at 02:53

    Pai la Ocolis ce sa mai vaneze ca a ras primarul aproape tot?..Acolo a fost cea mai mare populatie de cerbi ,acum nu mai vezi unul!Nu exista saptamana in care sa nu urce in apropierea Rezervatiei Scarita Belioara la vanat si in special noaptea la lumina farurilor speciale!Acesti insi au maturat si matura fauna din zona iar autoritatile is depasite sau…..!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement