Economie
Vânzări mici și prețuri mari pe piața imobiliară în Alba Iulia. Vezi cât mai costă un apartament în oraș
„Proprietarii vor să vândă scump, iar cumpărătorii vor să plătească puțin”. Cam așa caracterizează agenții piața imobiliară albaiuliană. Dacă în alte orașe, vara vine cu scăderi relative la costurile apartamentelor din comerț, fluctuațiile de prețuri au fost, parcă, amorțite în Alba Iulia, unde, de la începutul anului 2012, acestea nu au luat o altă direcție, nici ascendentă, nici descendentă. Cererile rămân în continuare numeroase, însă vânzările se mențin slabe, căci nu sunt mulți cei care reușesc să își împlinească visul de „casă nouă”.
„Avem noroc că românul are simțul proprietății bine împământenit. Spre deosebire de alte naționalități, care preferă să plece în excursii, la noi, prioritatea este să avem casă și mașină”. Aceștia sunt termenii în care descriu agenții imobiliari mentalitatea posibililor clienți de imobiliare. În acest sens, albaiulianul care vrea să își cumpere apartament, caută cel mai des unul „cu 2 camere, la etaj intermediar, decomandat, cu suprafață mare, în zonă bună”. Un astfel de apartament pornește, în Alba Iulia, de la minimum 20.000 de euro.
Prețurile la apartamentele din Alba Iulia nu au fost influențate de creșterea euro. Concretizarea tranzacției depinde, în cea mai mare parte, de flexibilitatea și hotărârea celui care dorește să vândă. Dacă, la începutul anului, pentru un apartament cu 2 camere, în Cetate, prețul varia între 25.000 de euro și 45.000 în funcție de etaj, utilități și zonă, acesta nu a scăzut mai mult de 10% în iulie 2012. Foarte căutate sunt apartamentele din blocurile noi, de exemplu cele din zona gării, în ciuda prețurilor mai ridicate. Aici, o garsonieră pornește de la prețul de 25.000 de euro, iar un apartament cu 2 camere costă între 35.000 și 45.000 de euro.
Albaiulienii nu își manifestă prea des interesul pentru apartamente cu 4 camere. Potrivit agenților imobiliari, acestea se vând cel mai greu sau nu se vând. Un apartament cu 4 camere în Centru ajunge la prețul de 70.000 de euro. „Chiar dacă apartamentele sunt mari și amenajate la ultimele standarde, clientul preferă să cumpere o casă cu această sumă”.
Unii agenți imobiliari susțin că, în ciuda vremurilor de restriște, prețul nu este întotdeauna factorul decisiv într-o tranzacție imobiliară: „Clienții sunt pretențioși. Vor ca noul apartament să fie situat într-o zonă bună și aibă utilități la standard. Poate fi un apartament cu 4 camere la 25.000 de euro, dacă este amplasat într-o zonă rău famată, nu îl va cumpăra nimeni”.
Vedeți AICI prețurile apartamentelor din Alba Iulia, la începutul anului 2012.
Comparativ cu luna iulie a anului 2011, chiar dacă prețurile nu au scăzut semnificativ, unele agenții imobiliare au reușit să se mențină la același standard de vânzare, de aproximativ 3 tranzacții pe lună, în timp ce alte agenții se plâng de o scădere a vânzărilor cu aproximativ 20%.
Aceste prețuri și valori sunt orientative, preluate de la diverși agenți imobiliari din Alba Iulia. După cum au spus-o chiar aceștia, prețurile pot varia, în favoarea cumpărătorului, în funcție de dorința proprietarului de a vinde, dar și de abilitățile negustorești ale cumpărătorului.
FOTO: Cosmin NISTOR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
albanezul
marți, 31.07.2012 at 18:46
„Agentiile imobiliare” sa ne lase cu gargara,si ele sunt vinovate pentru aceste preturile ridicate! Luati un ziar local si cautati rubrica de anunturi imobiliare,sunati la orice numar si o sa vedeti ca in 9din10 cazuri este o agentie!Oamenii sunt prostiti sa-i lase pe”experti”sa vanda,si comisioanele cine au interes sa fie mari?De ce nu au curaj sa le zica proprietarilor ca cer mult si sa le prezinte statistici,preturi reale ,etc?(-comisioanele si zero cunostinte in domeniu-)Si inca ceva,remarca ca romani vor casa si masina si nu se plimba ca si strainii…pai asta e baza,casa…prima linie de aparare a acestui neam..si daca vrea si o masina sa poata pleca la 10km ,ca mai mult nu-si permite la 1000ron salar mediu,nu 2000cum se minte cu nerusinare peste tot…asta e fix problema lor,agentilor x din domeniul imobiliar acum ajunsi si psihologi-sociologi si alte ce se termina in -log.