Connect with us
Publicitate

Economie

Vechime în muncă 2022: Perioada lucrată în cadrul PFA se adună la anii de pensie chiar și RETROACTIV. Explicațiile inițiatorului

Publicat

Activitatea în cadrul unui PFA se va aduna la anii de pensie și va considerată vechime în muncă. Mai mult, legea, inițiată de deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, va produce și efecte anterioare publicării ei, în anumite condiții. 

Legea a fost adoptată de Parlamentul României și merge la promulgare a președintele Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că perioada în care o persoană fizică autorizată (PFA) desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate, cu condiţia să fi achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Citește și VECHIME ÎN MUNCĂ 2022: Cât costă un an în plus pentru PENSIE. Cum verifici online dacă angajatorul ți-a plătit contribuțiile

Condițiile în care legea PFA va funcționa și retroactiv

Deputatul Beniamin Todosiu a explicat pentru Alba24 cum îsi va produce efectele aceata lege pentru PFA-urile active. Acesta spune că trebuie să fie îndeplinite cumulativ două condiții:

  1. să fi fost plătite contribuțiile la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (raportat la perioada respectivă).
  2. PFA-ul să fi avut un singur CAEN principal, pentru a putea fi corelat domeniul de activitate cu vechimea în domeniul studiilor.

Deputatul a spus că nu a fost stabilită o limită de timp în lege cu privire la perioada pentru care poate fi aplicată această prevedere.

Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate

”Dacă respecta condițiile, nu există nici un motiv să nu îi fie recunoscută vechimea în specialitatea studiilor” a adăugat Todosiu.

Acesta a spus că ideea legii a plecat de la un ghid turistic din Alba Iulia care nu și-a putut dovedi vechimea în specialitatea studiilor, deși lucrase ani întregi pe PFA și își plătise taxele.

Activitatea în cadrul unui PFA se adună la anii de pensie

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale cu un nou articol, art.181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

Citește și: Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

  • activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
  • este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”.

Adică este vorba despre exact aceleași condiții care funcționează și în cadrul calculării retroactive a vechimii.

Atenție: Nu se ia în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate