Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cumpărarea vechimii în muncă: Din 1 ianuarie va crește suma plătită lunar pentru acoperirea perioadelor fără cotizare la pensie

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Persoanele fizice care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii vor putea încheia și în 2023 un contract de asigurare socială cu casele de pensii.

Sumele ce trebuie plătite lunar pentru acoperirea perioadelor fără cotizare vor crește de la 1 ianuarie 2023, în cazul contractelor de asigurare socială încheiate după această dată. Motivul îl reprezintă majorarea salariului minim brut pe țară, care reprezintă baza de calcul a contribuției. 

Vezi și Vechimea în muncă pentru pensie se cumpăra mai scump în 2023. Creșterea salariului minim a mărit și suma care trebuie plătită

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Cumpărarea vechimii în muncă: Cum se încheie contractul de asigurare socială

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Cumpărarea vechimii în muncă: Cum se calculează sumele ce urmează să fie plătite

Potrivit documentului citat, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară va crește la 3.000 de lei, se vor majora și sumele care vor trebui plătite pentru vechimea în muncă. Cota de CAS de 25% se va aplica la salariul minim brut în vigoare, la data semnării contractului de asigurare.

Astfel, pentru fiecare lună din anul viitor, suma ce va trebuie plătită va fi de 750 de lei (25% din 3.000 de lei). În 2021, suma plătită lunar în cazul contractelor de asigurare socială este de 637,5 lei.

Potrivit legislației, dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, contractele de asigurare în derulare nu vor fi afectate. Astfel, sumele plătite lunar pentru acoperirea perioadelor fără cotizare se vor schimba doar în cazul contractelor noi de asigurare socială, încheiate după data de 1 ianuarie 2023.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023, mai prevede ordonanța citată.

Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Reamintim faptul că măsura vizează doar categoria de pensie pentru limita de vârstă. Ordonanța care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023.

sursa: legislație.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate