Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Viață de student în Alba Iulia: Vezi cât te costă un an universitar la UAB, de la admitere, până după ultimul examen

Publicat

A început perioada admiterii la facultate, perioada în care părinții viitorilor studenți sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar. Cheltuieli prevăzute sau neprevăzute, toate sunt un motiv de disconfort psihic sau chiar de panică pentru cei care se gândesc să își continue studiile după liceu. Cu atât mai mult dacă aceștia trebuie să se deplaseze într-un alt oraș pentru a ajunge la facultatea dorită, în „bugetul” pentru facultate, ei trebuie să includă costurile „logistice”, de transport, cazare, masă și alte mărunțișuri zilnice, care pot „doborî” financiar un părinte.

Pentru cei care au început să aibă „palpitații” când se întreabă „oare cât mai costă un an de facultate?”, ne-am gândit să facem o analiză de piață și să vedem care este situația „pe viu”. Din calcule preliminarii, costul unui an universitar pentru un student care nu locuiește în Alba Iulia, se cazează în chirie, plătește taxă la facultate, ajunge la 10.000 de lei pe an (fără bani de buzunar și de transport ocazional în orașul natal).

Unul dintre considerentele de luat în seamă la începutul unui an universitar este dacă studentul locuiește în același oraș în care se află universitatea dorită sau nu. În primul caz (cel fericit), în suma prevăzută pentru studii, acesta nu va include cazare sau mâncare. Însă, un alt aspect de luat în considerare este dacă proaspăt admisul la facultate a reușit să se plaseze pe locurile bugetate sau se află printre cei care plătesc taxa de școlarizare. Pe lângă toate acestea, în funcție de nevoile și dorințele studentului, se mai adaugă diverse costuri: bibliotecă, transport în comun, cantină, bani de buzunar.

Haideți să vedem, așadar, concret, câți bani cheltuiește un student, în toate aceste situații. Un student care dă admitere la facultate, va plăti, de la început, o taxă de înscriere de 150 lei, la care se adaugă costuri de legalizare a actelor necesare la dosar: certificat de naștere – aproximativ 10 lei). (Vedeți aici care este procedura și costurile înscrierii la UAB). Dacă studentul se va plasa pe un loc cu taxă, acesta va plăti, în funcție de facultatea la care studiază, o taxă de școlarizare între 2.000 și 2.400 lei pe an, în 4 rate, din care prima tranșă va fi achitată în momentul confirmării locului (la scurt timp după afișarea listei de admitere).

Dacă, pentru a urma cursurile Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, un student se deplasează dintr-un alt oraș, acesta va trebui să acopere costurile cazării în Alba Iulia. Acesta poate opta pentru un loc în cămin, care costă aproximativ 100 lei pe lună, sau o chirie, care poate ajunge la 100 de euro pe lună. Aceiași studenți vor fi nevoiți să prevadă costul zilnic al mâncării. Prețul unui meniu la cantina Universității este de 10-12 lei pentru o masă la cantină, ceea ce înseamnă că pe lună, un student va plăti minimum 400 lei pentru mâncare.

Odată admiși, cei mai studioși dintre tineri vor avea cheltuieli suplimentare, dacă vor considera necesar să frecventeze biblioteca universitară: prețul unui permis de bibliotecă este 20 de lei, iar, în fiecare an acesta va fi vizat, contra sumei de 5 lei. De asemenea, dacă va vrea să cumpere cursurile profesorilor, studentul va mai scoate din buzunar câteva zeci de lei pe an, în funcție de câte cursuri va cumpăra. La acestea se vor adăuga, desigur, tradiționalele copii xerox ale cursurilor la care a lipsit, de care studenții își amintesc întotdeauna în sesiune. În cazul în care studenții nu promovează examenele la timp, ei vor plăti 45 de lei pentru fiecare credit al unui examen lăsat pentru anul viitor.

Studenții din Alba Iulia nu beneficiază de reducere la transportul în comun. Astfel, cei care doresc să circule cu autobuzul, vor plăti 50 de lei pentru un abonament lunar.

Iată așadar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le neglijați înainte de a lua decizia de a vă continua studiile după absolvirea liceului.

Adina E. CURTA

Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. alin

    joi, 12.07.2012 at 13:30

    Sper că d-şoara redactor nu a fost la facultate, altfel nu scria „autobus”… de două ori.

  2. Valentin P.

    joi, 12.07.2012 at 20:46

    Foarte binevenit articolul. Era interesant de vazut o comparatie cu Clujul, Sibiul, Bucurestiul sau TM, asa s-ar vedea avantajele cu aceste costuri foarte mici la Alba. Ca aici noi vedem cum suntem protejati noi, studentii si ajutati la Univ. 1 DEC 1918 sa trecem si peste greutatile sociale. Da, asa e! Vali

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax