Actualitate
Victor Negrescu: Agenția europeană responsabilă de securitate cibernetică trebuie reformată, în contextul atacului WannaCry
Digitalizarea aduce nu doar avantaje, ci şi riscuri importante, iar mecanismele europene de combatere a criminalităţii pe internet trebuie consolidate şi protecţia datelor trebuie să devină o prioritate, a arătat Victor Negrescu în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul unei dezbateri despre planurile privind e-guvernarea, dar şi al atacului cibernetic ce a afectat sute de mii de cetăţeni la nivel global, instituţii publice şi companii.
„Nu pot astăzi să vorbesc despre avantajele digitalizării fără să fac referire la atacul cibernetic WannaCry. Europol estimează faptul că sunt în total peste 200.000 de victime în aproape toată lumea. Multe instituţii din Europa au fost afectate – vorbim uneori de pacienţi care nu şi-au mai putut accesa datele. Multe companii europene au fost blocate – spre exemplu în România uzinele Dacia au trebuit să-şi întrerupă activitatea”, a subliniat social-democratul.
Negrescu a adăugat că atacul a evidenţiat importante vulnerabilităţi şi a atras atenţia că e nevoie de consolidarea mecanismelor şi reformarea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu:
„Este interesant că un tânăr de doar 22 de ani a blocat întâmplător atacul, ceea ce arată că administraţiile europene trebuie să colaboreze mai mult, mecanismele de combatere a criminalităţii pe internet trebuie să fie întărite, agenţia responsabilă de securitatea cibernetică trebuie reformată, iar protecţia datelor trebuie să devină o temă de interes prioritar pentru toată lumea”.
Procesul digitalizării în administrație nu trebuie afectat de acest incident, deoarece el aduce avantaje importante cetăţenilor: „Raportul referitor la Planul european de acţiune privind guvernarea electronică reiterează nevoia ca administraţiile publice să treacă la tehnologia digitală, să colaboreze mai mult între ele la nivel european, dar şi să introducă mecanisme care permit o mai bună interconectare a datelor. Beneficiile sunt importante, de la scăderea costurilor până la un câştig important de timp şi resurse pentru cetăţeni”.
Mesajul europarlamentarului social-democrat a fost transmis în cadrul dezbaterii, în plenul PE de la Strasbourg, a Raportului referitor la Planul de acţiune al UE pentru e-guvernare 2016-2020.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News